Læsetid: 2 min.

Strid om mælkeni EU

11. marts 1999

Danmark satte i aftes alt ind på, at mælk og ost ikke bliver pillet ud af EU's landbrugsreform

BRUXELLES - Få timer efter at MD Foods og Kløver Mælk gik sammen og skabte en ny dansk mejerigigant, satte fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S) sig til forhandlingsbordet i Bruxelles for at kæmpe for den danske eksport af mælk og ost i fremtiden.
Forhandlingerne mellem de 15 EU-landes landbrugsministre om en omfattende reform af landbrugsstøtten gik i aftes ind i sin afgørende fase, og netop den hvide komælk er det helt store stridspunkt.
Et flertal på 11 EU-lande er mest stemt for at pille mælke-sektoren helt ud af reformen, så den kun kommer til at omfatte korn og oksekød. Men det ville betyde, at EU's priser på mælk og ost stadig vil ligge et stykke over priserne på verdensmarkedet, og dermed vil det gøre det sværere for Danmark og andre store mælkeproducenter at få solgt deres produkter uden for EU.
Derfor forsøgte Danmark sammen med Sverige, Italien og Storbritannien i aftes at lægge maksimalt pres på de øvrige EU-lande. I et notat forlanger de fire lande, der i EU-jargon allerede har fået tilnavnet "Fire-banden", at mælkereformen ikke bliver ofret i sidste øjeblik.
De fire har et enkelt trumfkort på hånden. De nuværende mælkekvoter udløber næste år, og tilsammen er Fire-banden stærk nok til at blokere for nye kvoter, hvis de ikke får deres vilje.
"Vi er under voldsomt pres i forhold til mælken. Men for os det helt afgørende - uden mælk er det ikke en rigtig reform," siger fødevareminister Henrik Dam Kristensen.
"Det er også vigtigt i forhold til udvidelsen. Uden en reform vil de nye lande være tvunget til at indføre det komplicerede kvotesystem. Og det på et tidspunkt, hvor alle spår stigende efterspørgsel efter mælkeprodukter på verdensmarkedet. Uden lavere priser i EU kan vi ikke deltage i den konkurrence," påpegede den danske minister inden aftenens og nattens styrkeprøve.
Strategien fra Danmark og den såkaldte Fire-bande synes at være at gå efter et kompromis, hvor de fire accepterer at vente to år på en mælkereform. Til gengæld kræver de, at priserne til den tid sænkes med de 15 procent, som EU-Kommissionen lagde op til i sit oprindelige forslag til en landbrugsreform.
Henrik Dam tippede i aftes, at en reform kan ligge klar i løbet af torsdag eller fredag, men vurderede samtidig, at spørgsmålet om, hvordan pengene skal findes, godt kan komme til at stå åbent helt frem til det afgørende EU-topmøde i Berlin 24.-25. marts.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her