Læsetid: 3 min.

Studerende står uden regler for arbejdsmiljø

12. marts 1999

For unge under uddannelse er der ingen normer for arbejdsmiljø - På de højere læreanstalter har ingen ansvaret for de studerendes helbred - Reglerne er gode nok, siger regeringsordfører

Mens lærere, kontoransatte, pedeller og kantinemedarbejdere alle er omfattet arbejdsmiljøbeskyttelsesregler, befinder elever og studerende sig i et arbejdsmiljømæssigt hul. Arbejdsmiljøloven gælder nemlig ikke for dem.
De studerende organisationer presser på for at ændrede regler - men den politiske vilje til at komme de studerende i møde er til at overse.
"På skolerne kan vi ved særlige problemer drages ind og være bagstoppere for den kommunale sundhedsordning - det, der i gamle dage kaldtes skolelæger - også hvis det handler om indeklimaet," siger embedslæge ved Københavns kommune, Niels Rosdal.
- Hvad med de højere læreanstalter?
"Ja, der er faktisk ikke rigtig noget. Men vi har f.eks. rådgivet i forbindelse med tilfælde af meningitis."
- Hvis det drejer sig om indeklima, og hvis de studerende får ondt i ryggen af stolene, hvem tager sig så af det?
"Det er et godt spørgsmål. Der er nok ikke rigtig nogen, der tager sig af det, med mindre Arbejdstilsynet vil sige, at det er et udvidet arbejdsmiljøbegreb."
Når elever og studerende udfører praktiske øvelser, er de omfattet af arbejdsmiljølovens udvidede område, men det er de ikke ved modtagelse af teoretisk undervisning, fremgår det af en rapport om elevers og studerendes sikkerhed og sundhed fra en arbejdsgruppe under regeringen.
Rapporten blev sidste år brugt som argument for ikke at give de studerende en arbejdsmiljølov.
SF og Enhedslisten stillede forslag om en parallel til arbejdsmiljøloven for elever og studerende på baggrund af et massivt pres fra studenterorganisationer.
Arbejdsminister Ove Hygum (S) fremførte dengang - med henvisning til rapporten - at elever og studerende var dækket ind af en række love, herunder loven om embedslæger.

Ondt i ryggen
"De studerende har jo muligheden for at rette henvendelse til embedslægen, hvis der er problemer," siger Poul Erik Dyrlund (S), som er formand for Folketingets arbejdsmarkedsudvalg.
"Og underviserne, der er omfattet af arbejdsmiljøloven, kan sende bud efter Arbejdstilsynet. Men det er ikke deres ansvar. Det er arbejdsgiverens ansvar, at forholdene er i orden." siger Poul Erik Dyrlund.
Ditte Danielsen fra de Danske Studerendes Fællesråd har længe beskæftiget sig med de studerendes levevilkår.
"Ingen tager et konkret ansvar for arbejdsmiljøet på de videregående uddannelsesinstitutioner. Institutionerne gør det af egen fri vilje, men når de står med en pose penge, bliver der prioriteret efter at overholde loven. Og de studerendes arbejdsmiljø kommer ofte i sidste række, fordi de ikke er omfattet af loven," siger Ditte Danielsen.
På Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har en arbejdsmiljøgruppe under universitetets studenterorganisation for nylig gennemført en spørgeskemaundersøgelse, hvor over 1.000 studerende blev spurgt, hvordan de havde det umiddelbart efter en forelæsning.
"Mange klager over ondt i ryggen, mens der ikke rigtig er nogen klager og lys- og lydforhold," siger Ralf Poder, som er ved at være færdig med at behandle datamaterialet.
"Størstedelen af vores borde og stole stammer tilbage fra dengang DTU blev bygget i midten af 60'erne, og de er altså ikke beregnet til personer med den højde, vi har i dag," siger Christian Knudsen, der er medlem af Konsistorium på DTU.
"Men vi kan ikke stille formelle krav om bedre borde og stole, fordi studerende ikke er omfattet af arbejdsmiljøloven, og da det er hundedyrt med nye møbler, er det en utrolig sej proces," konstaterer han.

Ansvarsforflygtigelse
"Der sker for øjeblikket en forflygtigelse af ansvaret. Det skal ligge hos én instans, og det er Arbejdstilsynet," siger Søren Kolstrup (EL).
"Der er så mange instanser, der formelt set har et ansvar, og det vil reelt sige, at der ikke er nogen, der har et ansvar." siger han.
Enhedslisten og SF har ifølge Kolstrup ikke opgivet at få elever og studerende under arbejdsmiljølovgivningen.
"Vi bliver ved, for mit indtryk er, at elever og studerende er tændte. Jeg ved ikke hvor mange demonstrationer regeringen vil se, men man kan lige så godt gennemføre det nu. De har ikke noget formelt politisk argument for ikke at gøre det," siger Søren Kolstrup.
Poul Erik Dyrlund kan ikke forestille sig, at elever og studerende kommer på dagsordenen ved regeringens reform af arbejdsmiljøloven i foråret.
- I Sverige er elever og studerende omfattet af arbejdsmiljøloven, og arbejdsskader hos mindreårige er siden faldet med 91 procent. Hvorfor ikke gøre det samme i Danmark?
"Fordi vi mener, at de studerende er dækket ind på en lang række andre områder," siger Poul Erik Dyrlund.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu