Læsetid: 5 min.

'Har De tænkt på det, Hr. Minister?'

23. marts 1999

Fraværsprocenten i Folketingssalen var for første gang i lang tid nul, da 179 skoleelever i går indtog Christiansborg

"Jeg sidder på Poul Nyrups stol, og den er meget bedre at sidde på, end den jeg har hjemme i klasselokalet."
Skolebøgerne var for en dag skiftet ud med lovforslag og spørgsmål til ministrene, da 179 elever fra 8. og 9. klasse i går fyldte Folketingssalen til Børneparlamentets første samling.
Og Jonas Gram Nielsen fra 9.a. på Ålholmskolen i Hillerød befinder sig tydeligvis godt i statsministerens stol. Selv om han dog må indrømme, at det har været sværere at komme igennem med lovforslag, end han havde regnet med.
"Det var meget svært at forhandle i Sundhedsudvalget. Vi synes, at vi havde det bedste lovforslag, da mødet startede, men det viste sig, at de andre medlemmers forslag også var gode. Og det fik vi egentlig først øjnene op for, da vi startede med forhandlingerne," siger Jonas Gram Nielsen til Information.

Væk med efterlønnen
Jonas og hans klasse har, som de 59 andre klasser fra hele landet, på forhånd udarbejdet et lovforslag, som i løbet af dagen på almindelig parlamentarisk vis skal bearbejdes i udvalg og diskuteres i Folketingssalen.
9.a. på Ålholmsskolen havde stillet forslag til Lov om forbud mod salg af tobak til unge under 16 år - et forslag som senere blev forkastet af et stort flertal i Børneparlamentet.
Og lovforslagene kommer vidt omkring. Efterlønnen skal afskaffes. Danmark har ikke råd til at betale for de mange mennesker, der hvert år går på efterløn, lyder det i lovforslaget fra Kirke Såby Skole i Hvalsø. Væk med værnepligten, foreslår Ulfborgs Byskole, som i stedet vil have en professionel hær. De tidlige tv-aviser skal være fri for nøgenbilleder og sex-indslag, lyder det fra Dia Privatskole i København.
Den kriminelle lavalder skal nedsættes til 13 år, og der skal oprettes børnefængsler til børn mellem 13 og 15 år, foreslår Jerup Skole i Frederikshavn.

Hårdere straffe
Og netop straffen af kriminelle var et af hovedemnerne i den time, hvor Børneparlamentet kunne stille spørgsmål til ministrene.
"Skal kriminalitet ikke straffes hårdere ? Hvorfor har vi lavere strafferamme i Danmark end f.eks. i USA? Kan det virkelig passe, at kriminelle bare går ind og ud af fængslerne. Hvorfor straffer vi ikke voldsforbrydere hårdere, og har regeringen nogen planer om at indføre dødsstraf?" lød nogle af spørgsmålene til justitsminister Frank Jensen (S).
"Vi vil i regeringen hellere satse på at forebygge kriminalitet end på hårde straffe. Det er ikke godt med så mange unge i fængsel. Det er jo heller ikke dem, I inviterer med til fester," svarede justitsministeren, mens han samtidig afviste, at regeringen skulle have planer om at indføre dødsstraf i Danmark.
Også energi- og miljøminister Svend Auken måtte besvare en række spørgsmål fra salen.
Børneparlamentet ville gerne have svar på, hvorfor ministeren ikke vil indføre dåse-sodavand og -øl i Danmark.
"I har måske set, at nogle ting fungerer bedre i udlandet end i Danmark. Men vores returflaskesystem er nu bedst, og det skal vi holde fast i," sagde Svend Auken, og blev med den replik mødt af en byge af spørgsmål.
"Men flasker er meget tungere end dåser. Det betyder, at der bliver brugt langt mere benzin på transporten. Har De tænkt på det, Hr. minister," spurgte Simon fra talerstolen.
"Og hvad med de gamle damer. Det er da synd, at min bedstemor skal slæbe de tunge flasker helt ned til købmanden. Jeg mener, jeg synes selv, at de er tunge," lød det fra Martin.
Men ministeren fastholdt, at det danske returflaskesystem er bedst. Og pegede samtidig på, at Martins bedstemor ikke behøvede at drikke så mange bajere.

Bedre arbejdsmiljø
Børneparlamentet ville også gerne vide, hvorfor der ikke findes en arbejdsmiljølov for Folkeskolen.
"Vi har ingen ventilation i vores klasseværelse, men det har de på lærerværelset, hvor de er dækket ind af arbejdsmiljøloven. Vi er meget længere tid i klasseværelserne, end lærerne er i lærerværelset. Kan det virkelig være rigtigt?" spurgte Katrine.
"Vi har dårlige møbler. Vores stole er virkelig hårde, og hvis undervisningsministeren ikke tror på det, så vil jeg være den første til at tilbyde hende min stol, så hun selv kan prøve at sidde på den," sagde Tommy.
Undervisningsminister Margrethe Vestager tog ikke imod tilbuddet. Men hun gav eleverne ret i, at de ikke er dækket ind under arbejdsmiljøloven.
"Det må I selv finde ud af på skolerne. Det er kommunalbestyrelsernes ansvar, indtil I selv kommer ud på arbejdsmarkedet," sagde hun.
"Men hvad nytter det med en arbejdsmiljølov, når man kommer ud på arbejdsmarkedet, hvis man allerede har en rygskade, inden man kommer derud," spurgte Mette.

Salen er større på tv
Det blev det sidste ord i spørgetimen, og de 179 unge parlamentarikere kunne holde en kort pause, inden de skulle tage stilling til, hvilke lovforslag de ville vedtage.
Ud af de 60 oprindelige lovforslag, havde Børneparlamentet med en på Christiansborg hidtil uset effektivitet, afgivet betænkning om de 12 lovforslag.
"Jeg håber da, at vores forslag om forbud mod salg af tobak til unge under 16 år bliver vedtaget," siger Jacob Ludvigsen, der er valgt af Ålholmskolen sammen med Jonas Gram Nielsen og Jonas Lund Larsen.
Deres lovforslag er blevet indarbejdet i et andet lovforslag, som skal forbyde rygning i folkeskolen.
Men de er alle enige om, at selv om det ikke bliver vedtaget, så har det alligevel været en stor oplevelse at være med i Børneparlamentet.
"Vi har fået et utrolig godt indblik i, hvordan systemet fungerer," siger Jacob Ludvigsen.
"Men Folketingssalen er altså meget mindre, end når man ser den i fjernsynet."

FAKTA
Børneparlamentet vedtog
*Lov om ændring af straffeloven. Forældelsesfristen for straf skal forlænges, så forældelse først indtræder efter 10 år

*Lov om registrering af pædofile. Pædofile skal registreres. Det skal ikke være en betingelse, at der er dømt for et strafbart forhold, inden registreringen sker

*Lov om obligatorisk computerfag i skolen

*Lov om obligatorisk danskundervisning for fremmedsprogede

*Lov om ændring af færdselsloven. Det skal være tilladt at færdes på rulleskøjter på cykelstierne

*Lov om internationale udvekslingsarrangementer mellem danske skoler og skoler i EU-landene

*Lov om undervisningsmiljø på skoler. Heri indgår forslag om et generelt løft i rengøringsniveau på de enkelte skoler

*Lov om affaldssortering

*Lov om dyrevelfærd

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her