Læsetid: 3 min.

Tag et opgør med oprøret

16. marts 1999

To radiodokumentar- programmer går tæt på debatten om venstrefløjen. De to tilrettelæggere skriver om udsendelserne

DOKUMENTAR
Den gamle venstrefløj bør komme ud af busken og tage fat på diskussionen om fortiden med Bent Blüdnikow, Mikkel Plum og de andre kritikere af retorikken og holdningerne på venstrefløjen i 60'erne, 70'erne og 80'erne.
Også selv om deres kritik i en del tilfælde er for generaliserende - og mange citater fra dengang er revet ud af deres sammenhæng.
Det mener arkitekt Arne Gaardmand - tidligere frontfigur for bl.a. tidsskrifterne Dialog og politisk revy. I 90'erne energisk kritiker af de danske brobyggerier og de statslige aktieselskaber, og senest arrangør af udstillingen Magtens Galleri på Galerie Asbæk i september sidste år.
"Det ærgrer mig, at venstrefløjen vægrer sig over for den debat. Der var mange personer, der eksponerede oprøret - og som kunne være med i en afklarende debat, som også Claus Bryld har foreslået. Vi bør tage den debat. Men han er blevet afvist af de såkaldt venstreorienterede. Ja, det svar, han fik, var næsten hadefuldt," siger Arne Gaardmand.
"Det behøver ikke at være en bodsgang - eller have religiøs karakter. Men det er jo væsentlige begivenheder i dansk politik, som rækker helt frem til i dag. Og for yngre folk må det da være noget, man efterlyser."

Terrorismens heppekor
Gaardmands bemærkninger falder i en dokumentarudsendelse i aften i P1 om opgøret, der aldrig kom. Blandt andet fordi Weekendavisen fra starten meldte meget voldsomt ud med overskrifter som: "Terrorismens danske heppekor".
Senere udgav Mikkel Plum bogen Bombardér Hovedkvarteret med hjælp fra blandt andre Weekendavisens daværende debatredaktør Bent Blüdnikow.
I udsendelsen fortæller Plum fra sin nye tilværelse i Bergen, hvor langt han synes, han selv kom ud - i et klunserkollektiv på det idylliske Sydfyn.
Ikke mindst da Pol Pots landbrugsminister fra de berygtede Røde Khmerers eksilregering, som kollektivet støttede, pludselig kom på besøg og ville præsenteres for dansk landbrug:
"Så vi viste ham rundt hos de forskellige bønder i nabolaget, og vi endte nede på en gård, der hedder Pavegården. Her blev vi vist rundt og så på køer og grise, og bagefter var vi inde og få kaffe og brød. Han fortalte så om deres situation - men jeg tror ikke bonden var helt ajour med situationen i Sydøstasien..."

Wivels og revolutionen
Også tidligere redaktør for så forskellige organer som Studenterbladet, Information og Weekendavisen - og nu Berlingske Tidende - Peter Wivel - fortæller om sit møde med revolutionen på det besatte Københavns universtitet:
"Jeg hørte det i radioen - så jeg gik så ned i Studiestræde, og der var hængt et banner op: Bryd professorvældet nu. Så bankede jeg på døren og fik at vide, at jeg kom altså ikke ind, medmindre jeg kunne pas-ordet. Så sagde jeg bare rød front - og så kom jeg ind..."
Senere blev Wivel kommentator ved dagbladet BT som den iltre student, der skulle kommentere alt, hvad der rørte sig. Det var i den anledning, han en dag blev iført den afghanerpels, som flere dagblade elsker at vise ham i - siger han i dag. Det er i virkeligheden et modelfoto:
"Jeg mindes ikke at have båret den ved andre lejligheder end denne."

Pinlige citater
Udsendelsen går tæt på de seneste års kampagner i Weekendavisen, der ifølge avisen selv har været et forsøg på at starte en åben og nuanceret debat med de gamle venstrefløjs-debattører.
I både 1997 og 1998 er der imidlertid eksempler på, at sådanne nuancerede indlæg er blevet stærkt beskåret i avisens redigeringsproces. Der gives eksempler på læserbreve, som ganske vist har været stærkt kritiske over for den gamle venstrefløj - men også har indeholdt pinlige citater fra bl.a. borgerlige politikere og Weekendavisens egne medarbejdere.
Disse afsnit er i en række tilfælde gledet ud.

*Radiodokumentaren 'Oprørets Melodi' sendes tirsdag aften kl. 20 på P1 og genudsendes onsdag kl. 14.30 samme sted. Endnu en udsendelse i serien følger den 30. marts kl. 20

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her