Læsetid: 5 min.

Tidligt op morgenen...

22. marts 1999

Andrej Tchmil vandt årets første cykelklassiker, Milano-Sanremo, efter at være blevet vækket midt om natten af en dopingkontrol

CYKLING
Andrej Tchmil blev i lørdags vækket klokken 4.30 af anti-dopingpatruljen fra den internationale cykleunion UCI.
Det er tredie år i træk, at UCI sender kontrollanter til det kæmpestore hotel Leonardo da Vinci i Milano om morgenen inden forårets første cykelklassiker, Milano-Sanremo, men aldrig er de kommet så tidligt til rytterhotellet.
Tchmils hold Lotto, Telekom, Once og Festina var de hold, som UCI havde udset til stikprøvekontrol, og hvis ryttere dermed fik gjort en lang dag endnu længere. Urimeligt meget længere.
"En provokation," sagde Telekoms Erik Zabel, de seneste to års vinder, da løbet var kørt, og rytterforeningens formand, den italienske advokat Enrico Ingrilli, forfattede en officiel protest til UCI, hvis vicepræsident Omini, tilstede i Milano, ikke kunne give nogen forklaring på at rytterne skulle vækkes så tidligt. De foregående år har resultatet af kontrollen foreligget, inden feltet blev sendt af sted fra domkirkepladsen i Milano, men i lørdags blev det først offentliggjort, da feltet var sendt af sted, hvilket irriterede rytterne yderligere.
Alle prøver var i øvrigt negative.

Kurs mod doping
Det var uundgåeligt, at første store løb i sæsonen skulle starte i dopingundersøgelsernes lys, men UCI's kluntethed - eller hvad det nu var - gjorde det grellere. De undersøgelsesdommere, der mindst seks steder i Italien er i gang med efterforskning af doping i idræt, passer deres arbejde med større respekt for idrætsfolkene end disses egen øverste myndighed.
I de verserende sager bliver idrætsfolk indkaldt til vidneafhøring - som det var tilfældet med Bjarne Riis i fredags - og det sker tilsyneladende korrekt og i respekt for, at det ikke er idrætsfolkene, der risikerer en sigtelse, men de personer, der illegalt har importeret eller på anden vis erhvervet de forbudte stoffer, distribueret dem og behandlet idrætsfolk med dem.
Italiens kultur- og idrætsminister forbereder en lov, der i lighed med den franske vil give strenge fængselsstraffe til dopingformidlerne, og indførsel af uvildig lægekontrol flere gange om året gennem hele en idrætsudøvers karriere vil være andre midler, hvormed man kan komme det uvæsen til livs, som hærger de fleste konditionskrævende idrætsgrene.
Vejen er forlængst banet, så derfor virker UCI's morgenvækningsmanøvre grotesk, og den kan kun forklares med, at cykelunionen, der meget sent og trægt har taget del i dopingbekæmpelsen, ville rette på sit skamferede image ved at lege Den Store Bastian. Med mindre der er tale om en helt ny art kontrol, der kun er effektiv midt om natten.

Det paradoksale løb
Med denne optakt begyndte den nye cykelsæson for alvor i år 1 efter Festina, og den 36-årige russiskfødte Andrej Tchmil vandt Milano-Sanremo ved at rive sig løs fra det til 70 mand reducerede felt blot 800 meter før målstregen over Via Roma i Sanremo. På tre cykellængder nær var løbet lige ved at slutte som de to foregående år, hvor Erik Zabel vandt i en massespurt, men nu måtte tyskeren nøjes med at være hurtigst af dem, der forgæves jagtede Tchmil.
Milano-Sanremo er er et paradoks. Det er med sine nær 300 km. den længste af klassikerne og World Cup-løbene, og ruten er med sine få og ikke uoverkommelige stigninger ikke særlig svær - hvilket gør løbet taktisk svært.
Marco Pantani havde mod forventning stor kørelyst i dette løb, der ikke ligger til ham, og på Cipressa - næstsidste stigning - angreb han og fik både hul og senere følgeskab. Af storfavoritten Michele Bartoli og syv andre. Bartoli var forberedt på at Pantani ville forsøge et nummer - de havde talt om det i feltet inden - og han var overbevist om, at en samarbejdende gruppe med Pantani, ham selv og hans pilotfisk Bettini ville være det rigtige udbrud.
Men ingen andre i gruppen var villige, og den allergi-hostende Bartoli måtte se sine chancer forsvinde i et løb, som han aldrig har haft det godt med. Og Pantani fik både lavet sit eget nummer og sprængt de taktiske overvejelser hos de fleste andre i stumper.

Den snu Tchmil
Dog ikke Tchmils. Han havde søgt beskyttelse og læ, hvor han kunne, og koncentreret sig om blot at hænge med. I modsætning til Rolf Sørensen, der angreb igen og igen på de sidste 30 kilometer for sin egen chance og til benefice for holdkammeraterne Boogerd og Van Bon.
Vinderen fra 1996, Bo Hamburgers holdkammerat Gabriele Columbo, har intet vist siden dengang, men på Poggio, sidste stigning kort før mål, angreb han på nøjagtigt samme sted som lykkens gang og kom væk. Men ikke afgørende nok, og på opløbsstrækningen inde i Sanremo blev han slugt af det samlede felt.
Andrej Tchmil var nærmest sprinter, da han i 1989 kørte for det særprægede italiensk-baserede hold Alfa Lum, der udelukkende bestod af ryttere fra Sovjetunionen. Han har lige siden boet ved Garda-søen, trods sine skiftende russiske, ukrainske, moldaviske og nu belgiske pas, og lige som Bjarne Riis, Bo Hamburger og Rolf Sørensen trænes han af Luigi Cecchini i Lucca i Toscana. Han har af klassikere vundet Paris-Roubaix og Paris-Tours. Og hans sejr var typisk for en ældre rytter, der har mistet den sidste hurtighed, men har raffineret sansen for timing.
Tchmil vidste, at Zabel sad alene, og at det ville blive en helt uorganiseret massespurt, hvor enhver var overladt til egne ben, og han regnede med, at holdkammeraten Jo Plancaert, der sad lige efter ham, ville holde tilbage og gøre sig bred, så han kunne få hul. Og han vidste, at han lettere ville kunne skære det sidste sving alene end det brede felt. Og så var betingelserne optimale for at lave det nummer, finisseurens, som så sjældent lykkes, og som er så smukt at se: Rykke fra feltet på den sidste kilometer og holde det bag sig.
Da en tv-reporter bad ham fortælle, hvad der skete på den sidste kilometer, svarede Tchmil surt:
"Kunne du ikke se det i fjernsynet.?"
Han er ellers en spasmager, men måske var han stadig sur over, at være blevet vækket midt om natten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her