Læsetid: 3 min.

Troldmanden er død

13. marts 1999

Med virtuosen og vidunderbarnet Yehudi Menuhins død i Berlin knap 83 år gammel har verden mistet en af denne og alle tiders ypperligste violinister

NEKROLOG
Hvis man overhovedet kan lade være, skal man ikke blive musiker. Det råd giver alle, der har et professionelt ben inden for i musikernes verden. Og det gør de ret i, for musikerbranchen er en svær og utaknemmelig branche. Er man ikke mere end almindeligt god, har man højst sandsynligt skuffelser i vente. Til gengæld er der enkelte, der er skabt til jobbet. For os andre er det en lykke, hvis de vælger et liv i musik.
Violinisten Yehudi Menuhin var en af dem, der var født til at spille, og som har glædet og begejstret en verden med sin kunst. Med troldmandens bortgang har vi mistet en af alle tiders største violinister.
Man køber mange plader gennem år og dag, men ikke mange af mine pladekøb har gjort så stort indtryk på mig, som indholdet af det diminutive, lysegrønne cover, jeg som ret ung fandt i et antikvariat. Jeg købte pladen på grund af dirigenten. Det var Furtwängler. Men jeg endte med at knuselske den mindst lige så højt for solisten i Mendelssohns violinkoncert. Det var Menuhin.
Hos den mand var det at fortolke musik på en violin tilsyneladende lige så naturligt, som det er for os andre at trække vejret. Han åbnede en vej for mig til Mendelssohns koncert, som på grund af den sindets bøjelighed, der hører teenageårene til, formentlig altid vil stå åben som en af mine smutveje til Paradis. Selv tacklede virtuosen sin naturbegavelse med beskedenhed: "Jeg prøver at spille violin, så godt jeg kan," skal han have sagt, "og så trøster jeg mig med, at ellers vil jeg altid kunne klare mig på triangel."

Nye veje at udforske
Faktum er, når boet skal gøres op, at Menuhin nåede enestående langt. Så langt, som kun den kan, der er startet meget tidligt og har usædvanligt meget strøm på batteriet. Distancen han tilbagelagde, fra han blev født i New York i 1916, til han fredag døde i Berlin næsten 83 år gammel, var enestående.
Han fik undervisning, fra han var fire, og han debuterede professionelt allerede som otteårig. Tre år senere kom verdensgennembruddet under Fritz Busch i New York. Ligesom Wilhelm Furtwängler kunne Yehudi Menuhin indse, at kunsten måtte løftes, uanset at det foregik i en politisk suppedas.
Man kritiserede ham stærkt for som den første jødiske musiker at optræde sammen med Furtwängler og Berliner Filharmonikerne efter Anden Verdenskrig, men Menuhin holdt fast i, at musik er noget andet end tro, religion og politik.
Bartók og Walton skrev musik til ham. Som ganske ung mand nåede han at indspille Edward Elgars violinkoncert med den gamle komponist selv på dirigentpodiet. Elgar var 75, Menuhin var 16. Inden karrieren var slut, havde Menuhin smidt både sko og nodestativ for at sætte sig i skrædderstilling og spille ragaer sammen med sin indiske kollega Ravi Shankar - langt både fra europæisk koncertsalskultur og fra anden europæisk væren sig selv og sin egen kultur nok.

Hårdt tilkæmpet
Menneskerettigheder lå ham lige så meget på sinde som musik. Det gjorde også muligheden for, at andre børn med gaver skulle kunne nå lige så langt som han selv. I England, der tidligt blev hans hjem, grundlagde han en kostskole for musikbegavede børn og ledede i øvrigt flere musikfestivaler. Også flere af de store europæiske og amerikanske orkestre fik han dirigeret, for udfordringer blev han tilsyneladende ikke træt af, og dirigentfaget var en naturlig, ny sidevej at udforske og dyrke. Eget kammerorkester stiftede han også.
Vidunderbarnet rostes for sin dybe musikalske forståelse, der gav teknikken meningsfulde ben at gå på. Selv lagde Menuhin ikke skjul på, at han flere gange senere i karrieren måtte begynde mentalt og teknisk forfra. Hvad der kunne virke legende let, var hårdt tilkæmpet. Selv fra et vidunderbarn strømmer ingen kunst uden slid, og livet er noget, vi alle bakser med.
Nu er tonen fra hans violin forstummet. Men vi har heldigvis pladerne. De fastholder ham blandt os.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu