Læsetid: 3 min.

Trussel om masseflugt

26. marts 1999

Fortsætter krigshandlingerne i Kosovo i længere tid kan der opstå flygtningestrøm

FLYGTNINGE
Tusindvis af mennesker er i disse timer på flugt internt i Kosovo, og nogle af dem søger til Makedonien, som de seneste dage skiftevis har lukket og åbnet grænsen for de ulykkelige Kosovo-albanere. Makedonien er det mest nærliggende sted uden for Kosovo for flytningene at søge beskyttelse. Derfor bliver der nu gjort klar til at modtage 70.000 flygtninge, selv om den makedonske regering har meddelt, at smertegrænsen er 20.000.
Den danske læge og ekspert i katastrofehåndtering, Torben Ishøj, rejser på lørdag til Makedonien. Her skal han arbejde for American Refugee Committee på vegne af FN's organisation for flygtninge, UNHCR.
"Sidste år var jeg i Makedonien og lavede en beredskabsplan for modtagelse af 20.000 til 70.000 flygtninge. Den plan skal jeg nu være med til at føre ud i livet," siger Torben Ishøj.
Den makedonske regering har meddelt, at Makedonien med sine to millioner indbyggere kun kan klare at huse 20.000 flygtninge. I går oplyste UNHCR, at der formodes at være 16.000 Kosovo-albanere i Makedonien, og der kommer formodentligt et par hundrede over grænsen hver dag. Når den makedonske regering taler om smertegrænsen på 20.000 hænger det sammen med dels ønsket om at få international hjælp til at finansiere flygtningenes ophold, dels en frygt for at den etniske balance skal tippe. I dag menes 22 procent af befolkningen ifølge CIA, at være af albansk oprindelse. Andre sætter tallet til omkring 30-40 procent.

Tal overdrives
Den tidligere fredsmægler i Bosnien Carl Bildt har udtalt, at man risikerer en flygtningestrøm på op mod en million mennesker i og fra Kosovo, der før krigen havde en befolkning på to millioner. UNHCR skønner, at der er 260.000 internt fordrevne i Kosovo nu og 190.000 flygtninge uden for Kosovo. Flere kilder tager afstand fra Bildts udmelding på en million. UNHCR er ved at forberede modtagelsen af 100.000 flygtninge i regionen, oplyser talskvinde Maki Shinohara.
"Hvis krigen får lov at stå på i længere tid, så vil der uden tvivl være en strøm af flygtninge. Carl Bildt siger en million, og det kan også være, at han får ret, men på nuværende tidspunkt er det umuligt at komme med et begavet tal," siger presschef i Dansk Flygtningehjælp, Klaus Rothstein.

Alt er kaos
Den Internationale Røde Kors Komités talskvinde i Kosovos hovedstad Pristina, Daloni Carlisle, siger til Information:
"Alting er kaos i øjeblikket. Vi har fået meldinger om, at folk sover under åben himmel, fordi de ikke tør overnatte i deres huse. Det er umuligt at danne sig et overblik over, hvor mange der er på flugt og hvorhen. I Pristina er situationen meget anspændt, men ellers under kontrol."
Klaus Rothstein appelerer til EU-landene om at føre en lempelig asylpolitik i forhold til Kosovo-albanerne.
"EU-landene har ikke nogen fælles beredskabsplan for en masseflugt fra Kosovo. På den baggrund må de enkelte EU-lande yde flygtningene den nødvendige beskyttelse nu og her ved at give dem asyl for at forhindre en desperat situation, hvor der opstår et marked for menneskesmuglere," siger Rothstein.
Som nævnt i Information i går er der de to foregående år kommet ca. 400 asylsøgere fra hele Jugoslavien til Danmark. Men fortsætter krigen i Kosovo kan der måske komme over 1.000 Kosovo-albanske asylsøgere i år. De fleste kilder forventer ikke en massiv flygtningestrøm til EU-landene, fordi Kosovo-albanerne ud fra deres etniske baggrund naturligt vil søge til Makedonien eller Albanien.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu