Læsetid: 2 min.

Ude godt, hjemme værst

11. marts 1999

Burkina Fasos præsident er en populær gæst i Danmark, men hjemme kniber det

I går og i dag gæster præsidenten for ørkenstaten Burkina Faso, Blaise Compaoré, Danmark. Han er populær hos Danida, og landet er blandt de største modtagere af dansk u-landsbistand. Men i hjemlandet kniber det med opbakningen især efter et mord på en chefredaktør.
Præsidenten er i dag formand for den afrikanske samarbejdsorganisation, OAU, og gør meget ud at optræde som verdensmand. Han har for nylig erklæret OAU's støtte til udviklingsminister Poul Nielsons kandidatur til posten som chef for FN's Udviklingsprogram (UNDP).
"Udlandet burde være mere kritisk over for præsidenten. Han er for lidt interesseret i at gøre noget for sit eget land og for meget optaget af sin internationale rolle," siger programforsker Lars Engberg-Pedersen fra Center for Udviklingsforskning, som i en årrække har beskæftiget sig intensivt med Burkina Faso.
Blaise Compaoré kom til magten i det vestafrikanske land ved et kup i 1987. Efter et par år som marxistisk militærdiktator lod han i 1992 det første forholdsvis frie parlamentsvalg gennemføre.
Siden har der været adskillige valg, men demokratiet i den tidligere franske koloni er stadig særdeles skrøbeligt. Det har mordet 13. december i fjor på chefredaktør Norbert Zongo vist med al tydelig. Han blev fundet brændt og myrdet sammen med tre andre.

Oprørt opposition
Siden har eliten og selvfølgelig oppositionen i hovedstaden Ouagadougou været oprørte. Zongo havde skrevet mange kritiske artikler om præsidentens bror, og alle spørger nu, hvem der stod bag mordet. Det spørgsmål er en uafhængig undersøgelseskommission nu ved at afklare.
"Præsidenten burde have gjort mere i forhold til sit bagland for at forhindre Zongos død. Alle viste, at Zongo på grund af sin kritik stod i skudlinjen," siger Lars Engberg-Pedersen.

Tavs modtagelse
Lørdag 27. februar blev den prestigefyldte panafrikanske filmfestival 'Fespaco' åbnet af præsidenten. Ifølge Ritzaus Bureau blev præsidenten modtaget på stadionet i Ouagadougou med larmende tavshed, der kun blev brudt af et taktfast "Zongo, Zongo."
Danida giver i år omkring 175 mio. kr. i bistand til Burkina Faso. Pengene går til programmer inden for landbrug, energi og vand.
"Sammenlignet med andre landes bistand er den danske grundlæggende udmærket. Men den kunne godt være mere fattigdomsorienteret. For eksempel så er det usikkert, hvor meget opførelsen af stendiger, der skal forhindre jorderosion, kommer de fattige til gode. Det gør det måske på længere sigt, men ellers er de fattigste jo mest interesseret i umiddelbare indtægter, så de kan brødføde deres familier," siger Engberg-Pedersen fra Center for Udviklingsforskning.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu