Læsetid: 2 min.

Udenlandsk appetit på dansk finans

12. marts 1999

Store udenlandske finansselskaber har for alvor fået kig på Danmark. Og ikke alle danske selskaber har noget imod at blive spist, vurderer to forsikringsledere

Unibanks frygt for at udenlandske selskaber står på spring til indtage det danske finansmarked er reel.
Det vurderer direktørerne i forsikringsselskaberne Topdanmark og Danica efter Unibanks overtagelse af forsikringsselskabet Tryg-Baltica. En overtagelse, som ifølge bankanalytikere primært var drevet af frygten for, at udenlandske konkurrenter enten ville spise Unibank selv eller snuppe Tryg-Baltica og dermed tage den bid af det danske forsikringsmarked, som Unibank havde udset sig.
I Topdanmark, som sidder på knap 15 pct. af de danske skadesforsikringer, føler direktør Michael Pram Rasmussen sig sat under lup af de udenlandske konkurrenter.
"Der er mange udenlandske selskaber, der er fuldt opmærksomme på, hvad der er af selskaber i Danmark. Når der ikke er nogen, der har budt sig til endnu, er det fordi, at overtagelsesforsøg, som ikke bakkes op i selskaberne, er meget svære. Men jeg vil bestemt ikke afvise, at de kan komme på et tidspunkt. Det vil være blåøjet at tro andet," siger Michael Pram Rasmussen til Information.

Overlevelse
Hos Danica, der har en andel på 18 pct. af markedet for pensionsforsikringer, forventer direktør Erik Bonnerup, at en række mellemstore danske finansselskaber ligefrem kan blive tvunget til at gøre sig til over for de udenlandske selskaber. Blot for at overleve.
" Det bliver den teknologiske udvikling, der kommer til at drive det. De store investeringer i ny teknologi kan bedre afskrives på mange kunder. Jeg tror, at de mellemstore selskaber får problemer med deres omkostninger, når de skal være med på den nye teknologi," siger Erik Bonnerup.
Og derfor skal danske selskaber ikke nødvendigvis betragte udenlandske overtagelsesforsøg som et onde, siger Michael Pram Rasmussen:
"Man kan diskutere, hvor fjendtlige de udenlandske overtagelsesforsøg vil være. Det kan jo være noget, der tilfører forretning, eller det kan være, at prisen er så vanvittig høj, at de eksisterende aktionærer vil være godt tjent med en overtagelse."
Topdanmark-direktøren er derfor klar, hvis det rigtige tilbud kommer hans næse forbi.
"Hvis det viser sig, at det er positivt for alle virksomhedens interessenter, aktionærer, medarbejdere og kunder, må man overveje det seriøst."
At de udenlandske finansselskaber er seriøse, når det gælder overtagelser og fusioner, viste den franske bank BNP (Banque Nationale de Paris) tirsdag. Samme dag som Unibank slugte Tryg-Baltica lancerede BNP en kapring af to andre franske storbanker, Societé Generale og Paribas.
BNP vil opkøbe de to banker og derefter sammenlægge alle tre til én bank. Det vil gøre BNP til verdens største bank med en markedsværdi på knapt 400 mia. kr. Til sammenligning har Unibank en markedsværdi på knapt 30 mia. kr. efter købet af Tryg-Baltica.

Side 6: Politisk flertal for fusionskontrol

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her