Læsetid: 2 min.

Udsigt til smalt klageorgan

24. marts 1999

Formanden for Nævnet for Etnisk Ligestilling er parat til et smalt etnisk klageorgan for at sikre arbejdsmarkedets accept

Hellere et smalt etnisk klageorgan end ingenting.
Det er holdningen hos formanden for Nævnet for Etnisk Ligestilling, biskop Kjeld Holm fra Århus. Han er klar til at komme LO og Dansk Arbejdsgiverforening i møde, når nævnet i næste uge skal beslutte sig for, hvordan instillingen til regeringen om klageorganet skal se ud.
Arbejdsmarkedets to hovedorganisationer har efter mange års modstand mod et etnisk klageorgan nu erklæret deres støtte til oprettelsen af et - blot det ikke kolliderer med det fagretslige system. Arbejdsmarkedet skal holdes uden for.
Selv om Kjeld Holm går ind for et klageorgan, der omfatter alle forhold, når det gælder racediskrimination, er han klar til at gå på kompromis.
"Man får ikke en socialdemokratisk ledet regering til noget, som arbejdsmarkedets parter er imod. Man bør derfor først prøve på at se, om klageorganet kan komme til at fungere i en smallere udgave. Og så man forsøge at implementere erfaringerne i det fagretlige system," siger Kjeld Holm til Information.
Han frygter for at skræmme politikerne ved at stille for store krav til klageorganet, efter at indenrigsminister Thorkild Simonsen er kommet Nævnet for Etnisk Ligestilling et par små skridt i møde i spørgsmålet om et klageorgan.

Ned på gulvet
Indenrigsministeren er nu klar til at diskutere det.
"Jeg vil gerne diskutere det, men har endnu ikke en færdig mening. Lige nu mener jeg dog, at det væsentligste ikke er at lave et nyt organ, men at komme ud på gulvet i alle virksomheder. At opmuntre alle initiativer til at undgå diskrimination blandt tillidsmænd og personalechefer og ansatte. Når jeg taler med cheferne siger alle jo, at de er imod diskrimination, så vi skal ned på gulvet. Og jeg er ikke sikker på, at det hjælper meget der, hvis der er et organ man kan indberette hinanden til. Men jeg bestemt ikke afvise tanken og synes den er værd at diskutere," siger han til Information.
Ikke alle medlemmerne af Nævnet for Etnisk Ligestilling er dog klar til at slække på kravene om et bredt klageorgan, der kan behandle alle typer af sager.
En af dem er Fakhra Mohammad, der er forkvinde i Dokumentations- og rådgivningscenteret om racediskrimination. Hun frygter for, at klageorganet svinder ind til ingenting, hvis racediskriminationen på arbejdsmarkedet bliver holdt uden for klageorganets område.
"Arbejdslivet fylder jo meget i folks hverdag. Det betyder meget for integrationen, at man får et kvalitativt godt arbejdsliv. Og folk oplever ofte diskrimination på arbejdspladsen," påpeger Fakhra Mohammad.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her