Læsetid: 2 min.

Uenighed i S om EU-reformer

24. marts 1999

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen lægger op til gennemgribende reform af EU-Kommissionen. Ansatte skal fremover ansættes efter kvalifikationer og ikke nationalitet. Det kan bringe danske stillinger i fare

DANSK AFTRYK
Europa-Kommissionen skal reformeres tilbundsgående:
F.eks. skal medarbejdere i Kommissionen fremover ansættes efter kvalifikationer og ikke efter nationalitet.
Sådan lyder én af de ideer, som statsminister Poul Nyrup Rasmussen vil fremlægge på EU-topmødet i Berlin, hvor de 15 medlemslandes stats- og regeringschefer mødes i dag og i morgen:
"Jeg synes, at Kommissionen skal overveje, hvordan man sikrer, at det er kvalifikationerne, der sikrer, hvem der bliver ansat på hvilke poster i Kommissionen og ikke den nationale kvote," sagde Nyrup Rasmussen på et pressemøde i går.
Med den melding bringer han sig i modsætning til Socialdemokratiets politiske ordfører Jakob Buksti, som i går i Aktuelt netop advarede mod at afskaffe det såkaldte kvotesystem, hvor hvert enkelt EU-medlemsland sikres et vist antal ansatte:
"Kvotesystemet er netop til for at sikre små lande som Danmark. Derfor skal vi ikke bare sige ja og amen til de seneste initiativer fra Schröder og Blair," sagde Buksti med henvisning til et lignende forslag fra de to regeringschefer.
Poul Nyrup Rasmussens melding kommer efter både Storbritannien og Sverige de sidste dage har foreslået dybtgående reformer af Europa-Kommissionen. På weekendens uformelle udenrigsministerrådsmøde i Bruxelles lagde den britiske udenrigsminister Robin Cook bl.a. op til, at kvotesystemet for ansatte ophæves og at Europa-Kommissionens nuværende eneret til at fremsætte forslag i EU fjernes.

Foregriber ny rapport
Forslagene fra Storbritannien, Sverige og Danmark om reformer af Europa-Kommissionens administrative strukturer foregriber den hidtil forudsete anden rapport fra den uafhængige vismandsgruppe, som for nylig i sin første rapport anklagede Kommissionen for at vende det blinde øje til svindel. Den anden rapport fra gruppen, som forventes til oktober, skal netop fremlægge forslag til reformer af Kommissionens administrative strukturer.
På den hjemlige politiske scene har både socialdemokratiets politiske ordfører, Jacob Buksti og SF's EU-tilhænger Steen Gade de sidste dage opfordret til, at regeringen spiller markant ud i forhold til det kommende slagsmål om reformer af EU-Kommissionen.
Begge frygter, at det ellers bliver Tyskland, Frankrig og Storbritannien, der kommer til at bestemme EU's udvikling.
Buksti advarede samtidig tirsdag mod, at EU's magtbalance bliver forrykket, hvis det britiske forslag bliver vedtaget.
Nyrup Rasmussen erklærede på gårsdagens Europa-udvalgsmøde, at han ikke vil støtte den del af det britiske forslag, der vil fratage Kommissionen dens nuværende eneret til at fremsætte forslag i EU og dermed forrykke magtbalancen.

Mere åbenhed
I lighed med den svenske udenrigsminister Anna Lindh ønsker den danske statsminister mere åbenhed og gennemsigtighed i EU's administrative strukturer.
Anna Lindh krævede søndag på det uformelle udenrigsministerrådsmøde i Bruxelles større åbenhed og aktindsigt i EU-Kommissionen og opfordrede forud for mødet i Financial Times til at nye åbenhedsregler skrives direkte ind i Berlin-topmødets slutdokument.
SF's Europapolitiske ordfører Pernille Frahm opfordrede tirsdag Nyrup Rasmussen til at støtte det svenske udspil.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu