Læsetid: 4 min.

Ungdommelige eksperimenter

5. marts 1999

Ungdomsromanen i udvikling mod nye former - og indimellem lykkes det rigtig godt

ROMANER
Man må rose forlaget Carlsen for deres nye ungdomsserie Romano, opkaldt efter helten i Williard Motleys klassiker Lev stærkt - dø ung. De har formået med de foreløbigt to udsendte bøger i serien, Dan Haas' Kald mig bare Orm og nu Bridig Lowrys Han, hun og Morrison at udvælge efter høj kvalitet kombineret med bevidst målgruppe-styring.
Brigid Lowrys fortælling fra den australske highway er absolut moderne, ikke blot i kraft af indholdssiden, men nok så meget i kraft af en originalt eksperimenterende formside.
Det er en overskriftsstyret fremstilling, der stykker teksten op i småbidder med konstant skiftende synsvinkler og fortælleformer, hvor der zappes rundt mellem dagbogsagtige optegnelser, indre monolog, afsnit med altrakorte sætninger, rene replik-afsnit, citater fra enkeltpersoner eller bøger, handlingsreferat, jeg-fortælling og direkte læserhenvendelse.
Alligevel er der en kronologi i teksten, der opvejer det flimrende indtryk og binder teksten sammen til en enkel og stærk beretning om to unges oprør mod det fastlåste og dødbringende pænhedssamfund
Oprøret starter symbolsk i drengens tavse protest mod at bære skoleuniform, men viser samtidig al ægte ungdoms fokusering på den ydre fremtræden, tøjet og håret, der da også gennemgås minituøst igen og igen, ofte med den indforståedes fine ironi:
"Markedet i Fremantle/lørdag eftermiddag.
Tony har fået techno-bukser og nyt hår. Han forsøger at score en cigaret fra Pete. Pete er en genert fyr med mange bumser og en Mambo T-skirt. Han læner sig op ad muren, forsøger at virke cool og håber, at Lisa vil komme og snakke med ham. I denne uge er Lisas hår lilla, ultrakort og pigget, og hun spørger Sara, om hun kan låne 10 dollars, så hun kan købe den her virkelig smarte sølvpung fra tresserne i markedets genbrugsforretning. Sara er iført en rosa satintop og en cremefarvet nederdel, og hun står og håber at Cris vil dukke op."

Fupz' fine balance
I sin nyeste ungdomsroman Alting og Ulla Vilstrup eksperimenterer Kim Fupz Aakeson ligeledes med formen.
Det ses ikke så meget i det ydre udtryk, men hvis man lytter intenst og tager sig tid, opdager man, med hvilken indfølelse han behandler en af tidens litterære og filmiske trends, nemlig de alternativt begavede, eller dem som von Trier så bramfrit kalder idioterne.
Historien er tilmed holdt i jeg-form, hvor jeg'et, der er indespærret på en anstalt, fortæller om sit liv og sine drømme. Vi får lidt at vide om hans fortid, om vanrøgt og manglende kærlighed, men mest om hans forhold til én af de andre tosser, store, stærke Willy, der er hans ven.
Ham følger jeg-fortælleren i tykt og tyndt, også da denne beslutter at bryde ud for at finde objektet for sin eneste interesse, skuespilleren Ulla Vilstrup.
Det er en usædvanligt smukt og fint fortalt historie, i slægt med Sven Holms vidunderlige Syg og munter fra 1972 og filmen Rainman med Dustin Hofman i hovedrollen som autist.
Aakesons fortæller lider af en tilsvarende monomani, en fixering på det kendte og en vægring overfor alt nyt og ukendt.
Han henter al sin livsvisdom fra en bestemt gammel dansk kliché-film, Hjerterfri, hvor Ulla Vilstrup spillede hovedrollen, og hans eneste lidenskab er at se filmen om og om igen.
Alligevel tager han udfordringen op for at opsøge samme fru Vilstrup, og det kommer til dramastiske, men også til rørende episoder under de to indsattes flugt. Det balancerer humoristisk mellem det patetiske og det ægte følsomme:
Flot og overbevisende lavet.

Sjakaler i Paradis
I amerikaneren Jack Gantos' første ungdomsroman Genveje møder vi en anden slags idiot, nemlig den moralsk depraverede. Det er et studie i hvad der sker med et ensomt ungt menneske, der sættes under konstant og mangesidigt pres.
Walker elsker at finde genveje, ligegyldigt hvor han skal hen, og han lærer da også at gå de moralske genveje, da han presses til at angive et par lesbiske skolekammerater til den forbirejsende moralprædikant, der er ude for at rense de lokale skoler for seksuel depravation.
Walker forråder det paradis, han opfatter pigernes mødested som, og forstærker dermed kun sit eget selvhad og sin oplevelse af at tilhøre 'sjakalerne' - dem, der går efter struben.
Et fint billede på den amerikanske moralismes grimme, selvdestruktive ansigt, der nedbryder fremfor at opbygge moral.
Historien foregår i et sært tomrum, hvor vi f.eks. aldrig hører om Walkers forældre, skønt han bor hjemme, eller møder skolens lærere skønt en stor del af handlingen foregår der.
Det hele foregår som i det dyreforsøgscenter, hvor Walker gør tvungen tjeneste efter skoletid: Isoleret, under konstant iagttagelse (af de moralsk fordømmende) og uden barmhjertighed overfor forsøgsdyrene: Walker og de to unge piger.

*Jack Gantos: Genveje. På dansk ved helga Poder. 144 s., 195 kr. Klim
*Brigid Lowry: Han, hun og Morrison. På dansk ved Else B. Robinson. 181 s., 198 kr. Carlsen
*Kim Fupz Aakeson: Alting og Ulla Vilstrup. 108 s., 158 kr. Forlaget ABC

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her