Læsetid: 5 min.

Ungdomsoprør går op til eksamen

17. marts 1999

I dag skal det vise sig, hvor mange elever og studerende, der har fået nok af finanslovens styring af uddannelsespolitikken

Klokken 12 i dag vil Christiansborg-politikere fra borgens vinduer kunne opleve 5-6.000 mennesker på Slotspladsen.
Det anslår i hvert fald kontaktpersonerne på 'Nu er det nok'-kampagnens forskellige fraktioner, der modvilligt er blevet fravristet et bud på menneskemængdens størrelse. Vejret vil blive en afgørende faktor, mens det også vil spille ind, hvilke bands, der skal underholde ved festen i KB-hallen i aften.

Succes eller fiasko
En national aktionsledelse har i de sidste uger sat mange kræfter ind på at mobilisere de almindelige elever og studerende i kampen mod finanslovsstyringen af den danske uddannelsespolitik.
Om det bliver succes eller fiasko vil vise sig i dag, hvor de sidste ugers anstrengelser vil munde ud i demonstrationer i Århus og på Christiansborg Slotsplads i København.
En række regionale stormøder trak en behersket mængde såkaldt almindelige elever og studerende. Gennemsnitligt et par hundrede.
At det langt fra er alle studerende, der sympatiserer med kampagnen, viste sig ved en lokal happening i fredags, hvor en gruppe RUC-studerende afbrød undervisningsminister Margrethe Vestagers (R) tale ved karrieredagene '99 i DGI-byen i København. De formastelige blev på det nærmeste buh'et ud af tilhørerne, der havde taget fri for at høre ministeren.

Levn fra fortiden
Ulla Højmark Jensen er i gang med at skrive ph.d. om unge og politisk kultur og har i den forbindelse interviewet studerende fra RUC.
"I dag tror de unge ikke på store fællesmøder og demonstrationer og barrikader som måden at vise sin utilfredshed på - det virkemiddel hører til i 70'erne, hvor man var oppe imod store autoriteter og kapitalismen. Sådan fungerer det ikke i dag, hvor samfundet er mere kompliceret," siger Ulla Højmark Jensen.
"De unge er mere uformelle i dag. De diskuterer med hinanden og har ikke den der frygt for autoriteterne, men siger f.eks., at hvis der er problemer, så kan man jo gå ind til rektor og snakke med ham. De har ikke brug for at nedlægge autoriteterne."
Ulla Højmark Jensen er spændt på, hvor mange der møder op på Christiansborg Slotsplads.
"Det er nok ikke særlig mange, der har startet det her. De er lidt levn fra fortiden, dem, der er engagerede og politisk aktive, og som ikke laver andet. I dag er det en mere integreret del af de unges tilværelse at være politisk aktiv, men hele deres liv står og falder ikke med det. Der er sikkert masser af opbakning, men det er ikke den måde, de fleste viser deres opbakning på. Man har bare ikke noget at sætte i stedet, som er så synligt."

Fidusen i '68
Jakob Lange, kontorchef ved studieadministrationen på Københavns Universitet (KU), er heller ikke særlig optimistisk på demonstrationsarrangørernes vegne.
"Vi ved, at studenterne er blevet lidt ældre, og de er nok mere engagerede i børnehaver og skolers bestyrelser. Studerende - især på KU - er blevet mere borger og mindre student. De bor mere som en del af byen, hvor der i gamle dage var en større procentdel 'rigtige' studerende, der boede på kollegier eller værelser eller hjemme. Nu lægger de deres kræfter i andelsboligforeninger," siger Jakob Lange, der pointerer, at en sag skal være enten helt tæt på eller af universel betydning for at engagere de unge.
"Fidusen var, at vi i '68 kunne stille en parole op - vi ville have indflydelse og demokratiet indført, mens det er uendelig svært i dag at finde en parole, der samler."
"Men vi skal ikke idealisere fortiden. Det er vigtigt at slå fast, at det også i '68 var forholdsvis få, der engagerede sig. De fleste opdagede slet ikke, at der skete noget som helst, men passede bare deres studier i fred og ro."
I al den tid Jakob Lange kan huske, har der været problemer med at rekruttere folk til studienævn og andre styrende organer.
"Så har man valgt ham, der gik sidst ud af døren eller rejste sig for at åben vinduet."

Pisker sig selv
Ulla Højmark Jensens indtryk er, at utrolig mange er engageret alle mulige steder, og at det er de færreste, der slet ikke deltager.
"Men de skal kunne se et resultat. Hvis det først kommer andre studerende til gode, gider de ikke."
Der er også det sociale aspekt, hvor fest og gå-i-byen-muligheder kan motivere de unge til at engagere sig i studenterpolitik. Det hænger ifølge Ulla Højmark Jensen sammen med, at de unges valg er lystbetonede. Men det er også en drivkraft, at kunne se sig selv i øjnene.
"De pisker sig selv: 'vi burde melde os ind i et parti, vi burde det ene og det andet.' De unge har overtaget den myte fra de gamle 68'ere, som nu er deres undervisere, at det er i ungdomsårene, man skal lægge sine politiske energier og identitet."
Men hvis de ikke har lysten til det, gør de det ikke. Og prioriterer i stedet andre ting.
"De er meget flittige med deres studier og med erhvervsarbejde - det chokerede mig lidt, hvor meget de arbejder, mindst ti timer om ugen. Og de vil også gerne have tid til at se vennerne."
I 60'erne og 70'erne var idealerne simple og teorierne store. 90'erne er de små fortællingers tid.
"Idealerne er falmet, men ikke fordi de unge ikke er idealistiske og politiske, for det er de, og mange er også engageret i økologi, hvilket jo er et højt ideal, når man er på SU. De har mange idealer, men de vil have lov til frit at vælge og springe fra det ene til det andet," siger Ulla Højmark Jensen.

Stop undervisningen
Søren Graugaard er en af aktionslederne for pædagog-seminarierne. Han forventer at se 1.000 pædagogstuderende på Slotspladsen i dag.
Fra morgenstunden vil ca. 100 studerende have blokeret for undervisningen på Hovedstadens Pædagogseminarium for at få de sidste 500 med.
Syv pædagogseminarier har meldt sig til demonstrationen sammen med seks-otte gymnasier og syv lærerseminarier. På RUC vil man også forsøge at stoppe undervisningen for at få så mange med som muligt. Fra KU vil i hvert fald statskundskab være repræsenteret, og studerende fra DTU forventes også. Og så har et par folkeskolelærere meldt, at dagens samfundsfagsundervisning vil foregå på slotspladsen.
I morgen har undervisningsminister Margrethe Vestager (R) indbudt aktionslederne til dialog, med efterfølgende pressemøde.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu