Læsetid: 4 min.

Unge skræmmes fra pædagogikum

1. marts 1999

'Med mindre man har læst tysk, idræt eller naturvidenskab, hænger man med røven i vandskorpen' - Jette Martinsen fik ikke lov til at færdig-gøre sin gymnasie-læreruddannelse

Det er ikke let at være nyuddannet universitetskandidat med ønske om at blive gymnasielærer, hvis man ikke lige har læst naturvidenskab eller idræt.
Jette Martinsen er cand.mag. i dansk og spansk fra Københavns Universitet, og hun oplever den nye pædagogikum-ordning som en temmelig krads stopprøve for kandidater fra humaniora.
Tidligere lå 'stopprøven' på de enkelte gymnasier, hvor de færdige cand.mag.'er skulle søge om fastansættelse, og dernæst tage pædagogikum. Med den nye ordning, som blev strikket sammen af Gymnasiernes Lærerforening, Rektorkollegiet, Amtsrådsforeningen og Undervisningsministeriet i foråret 1998, skal den næsten-færdige cand.mag. tage pædagogikum og supplere sit sidefag med et halvt år, før vedkommende kan søge ud på gymnasierne.
For at kunne færdiggøre sin uddannelse skal man ansøge et optagelsesnævn i Undervisningsministeriet om lov til at tage pædagogikum. Optagelseskriterierne er henholdsvis karaktergennemsnit og erhvervserfaring.
Jette Martinsen har et flot karaktergennemsnit på 10,9, og hun har det sidste halve år af sin uddannelse undervist ved siden af, netop for at være sikker på at klare pædagogikum-stopprøven. Hun søgte om at komme i pædagogikum fra januar 1999, men fik afslag.
En opgørelse viser, at 18 ud af 96 ansøgere med dansk som hovedfag blev optaget på pædagogikum, mens fire ud af 17 ansøgere med spansk som bifag blev optaget.
Når Jette med sit høje snit og sin erhvervserfaring alligevel ikke er blandt de 22 optagne, kan det skyldes, at kun et fåtal af de 300 årlige pladser til pædagogikum tildeles nyuddannede.
"Den nye pædagogikum-ordning bruges til at opsamle det efterslæb af årsvikarer uden pædagogikum, som er blevet skabt, siden Bertel Haarder i 1985 stoppede for pædagogikum til andre end fastansatte," forklarer studiechef Preben Sørensen fra Aalborg Universitet (AAU).

Amatør-prognoser
Ved den nye ordnings første optag til efteråret 1998 gik to trediedele af pædagogikumpladserne til årsvikarer, og det samme gør sig formodentlig gældende for optaget til foråret 1999, vurderer formanden for optagelsesnævnet, Flemming Schmidt, der er rektor på Horsens Amtsgymnasium.
Der har således på årsplan kun været 100 pædagogikumpladser til nyuddannede kandidater ud af 300 pladser i alt.
Tallet 300 er fastsat af Undervisningsministeriet på grundlag af et skøn over behovet for lærere, som indberettes fra samtlige gymnasieskoler og amter.
Jens Otto Madsen, der sidder i Gymnasiernes Lærerforening (GL), kalder indberetningerne for "amatøragtige prognoser, der overhovedet ikke dækker arbejdsmarkedet".
"Prognoserne er fuldstændig hen i vejret - man kan ikke sige en brik om, hvornår lærere går på pension. Desuden spørger man kun på gymnasier og VUC'er, man spørger ikke på erhversskolerne. Det er kortsigtet politik, når man tænker på, hvor vidt favnende den her uddannelse med pædagogikum kan bruges. Den er enormt eftertragtet i det private erhvervsliv, hvor man f.eks. søger folk, der skal stå for den interne uddannelse på virksomhederne," siger Jens Otto Madsen.

Falliterklæring
Den radikale undervisningsminister, Margrethe Vestager, har ikke haft tid til at udtale sig til Information i denne omgang, men hun har tidligere forsvaret ordningen med, at der nu er flere i pædagogikum end nogensinde.
Det skyldes diverse overgangsordninger, for eksempel at gymnasierne kan ansætte adjunkter på prøve, som ad denne vej får mulighed for at tage pædagogikum uden om kvoten på 300.
Af optagelsesnævnet blev det i den seneste beretning anbefalet, at denne overgangsordning skal være en fast mulighed i fremtiden, af hensyn til skolerne uden for storbyerne.
"Det er en falliterklæring for adgangsbegrænsningen, at ministeriets eget optagelsesnævn nu siger, at man ikke kan skaffe tilstrækkeligt nyuddannede med pædagogikum til gymnasierne uden for universitetsbyerne," siger Preben Sørensen fra AAU.

Så meld dog ud
Jette Martinsen er træt af, at hun ikke kan få lov til at gøre sin uddannelse som gymnasielærer færdig.
"Hvis bare Undervisningsministeriet kunne melde ud, at kandidater med de og de fagkombinationer lige så godt kan lade være med at søge pædagogikum, så var man fri for at nære falske forhåbninger," siger hun.
Jette Martinsen har ikke haft mulighed for at få begrundet sit afslag og kan heller ikke få vurderet sine fremtidige chancer.
Flemming Schmidt kan som formand for optagelsesnævnet ikke sige, præcis hvad det er, der skiller fårene fra bukkene.
"Vi ved fra ministeriet, hvor mange pladser der er til hvert fag. Dernæst foretager vi en konkret vurdering af den enkelte person, hvori der indgår to variable: karaktergennemsnit og tidligere beskæftigelse. Når vi ikke kan opgive karakterkvotienter, er det fordi, at der er alt for stor forskel på eksamensbeviserne fra de forskellige universiteter - der mangler et ensartet og sammenligneligt grundlag."

Skandale
Jens Otto Madsen fra GL kalder det en skandale, at de studerende ingen retssikkerhed har og ingen mulighed for at få begrundet afslaget.
"Ordningen er lavet sådan, at optagelsesnævnet er endeligt - det behøver ikke begrunde, men skal kun oplyse via en beretning," siger han.
GL har selv været med til at lave ordningen, men har ikke haft forhandlingsret på spørgsmålet om adgangsbegrænsning og -kriterier.
"Der er nok mange studerende, der vil overveje én gang til, om det er gymnasielærere, de vil være, med alle de nåleøjer de skal igennem," vurderer Jens Otto Madsen.
Ansøgningstallet til pædagogikum er halveret fra første til andet optag.
"Her i anden omgang er der sket en afskrækkelse. Mange har indset, at det med at blive gymnasielærer, det går vist ikke. Så nu leder de efter andre jobs, og det kan blive dyrt i sidste ende for gymnasiesektoren," spår Preben Sørensen.
Jette Martinsen er nu gået i gang med at undervise indvandrere i dansk, selvom hendes uddannelse sigter mod at undervise i litteratur. Hun ved ikke, om hun vil søge pædagogikum igen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu