Læsetid: 6 min.

Den upopulære børnekultur

20. marts 1999

Børnene elsker dem - de sjove farverige Disney-figurer og hele det eventyrlige univers - mens forældre og kulturformidlere river sig i håret over den dårlige kvalitet. Men hvad er god kvalitet for børn?

KVALITET
Børn og voksne er tilsyneladende uenige om, hvad en god bog eller film er. Mens forældre og børneforskere fortsat hævder, at Disneys produkter er af al for dårlig kvalitet, så viser statistikkerne, at produkterne sælger på livet løs.
Både indenfor film- og bogbranchen går det bedre end godt for den verdensomspændende koncern, der også har vundet de danske børns hjerter.
Ser vi på statistikkerne over de mest sete børnefilm i biografen sidste år, ligger Disneys Mulan som en klar et'er - hvis man ser bort fra familiefilmene, hvor Olsen Bandens sidste stik er mest set herhjemme.
På bogmarkedet tegner sig det samme billede, selvom det ikke her er muligt at lave en egentlig bestseller-liste. Men de lave priser på bogudgaverne af Mulan, Løvernes Konge, Den lille havfrue, og hvad de allesammen hedder, betyder, at der ryger temmelig mange bøger over disken, mener professor Torben Weinreich, der er leder af Center for Børnelitteratur på Danmarks Lærerhøjskole.
"Et forsigtigt skøn er, at der bliver solgt mellem tre og fire mio. børnebøger herhjemme om året. En børnebog af en rimelig kvalitet sælges kun i omkring 1000 eksemplarer, og Disney-bøgerne kommer i langt højere oplæg og sælger langt mere," mener han, der klart skelner mellem Disney-bøger og kvalitetsbørnebøger. Han mener grundlæggende set, at god børnelitteratur skal være god kunst samtidig med, at den skal være skrevet for børn med den pædagogiske hensyntagen og udfordring, der ligger deri.
"Disney er meget markedsorienteret i deres produktion, som ikke bygger på et bredt cost-benefit-princip om, at noget giver og noget giver ikke. Nej, der skal hver eneste bog i princippet give overskud. De forsøger at opfylde nogle ganske bestemte behov samtidig med, at de forsøger at undgå, at træde nogen over tæerne. Derved udfolder de sig indenfor nogle meget snævre rammer, der direkte anfægter den kunstneriske integritet. Det er oplagstal, som har samme virkning som tanken om seertal har på tilrettelæggelsen af tv-programmer," forklarer han.

Sjovt at læse
Christian Jørgensen, der er sektordirektør i Egmont Books, som udgiver Disneybøgerne i Danmark, erkender, at der næppe vil udkomme Disney-bøger, der handler om f.eks. racediskrimination el.lign.
"Det grundlæggende for os er at underholde børn, så de får en glæde og tilfredshed ved at læse bøger, og så skal de nok tage fat på de store klassiskere, når de bliver så gamle, at de gider læse dem. Vi mener ikke, det er vores opgave at opdrage børn. Vi formidler bogmediet som en possitiv oplevelse; som noget spændende, som noget der sætter fantasien i gang. Og vi har ikke så mange andre budskaber end at bibringe børnene nogle sjove oplevelser," forklarer han, der ikke mener, man kan sætte kvalitetsmål op.
"Kvalitet er jo en subjektiv oplevelse, og vi føler kvalitet skal måles af dem, der læser det. Men vi synes, vi laver nogle gode børnebøger, som giver børn en glæde ved at læse. Nu er der nok ikke ret mange familier i Danmark, der kun læser Disney-bøger, men hvis de gjorde, synes jeg ikke, det er noget problem," siger han.
Indenfor filmverdenen er Disneys produkter mere respekterede. Formand for Danske Børnefilmklubber (DB), Søren K. Lauridsen, er parat til at hilse Disney-filmene velkomne, hvis de ønsker at være med - i dag vil Disney ikke udleje filmene til klubben.
"Vi ville gerne have dem, for nogle af filmene er af meget høj kvalitet," siger han, der mener at god filmkunst er film, som "provokerer, som giver nogle udfordringer og oplevelser, og som er med til at sætte noget igang hos børn både tankemæssigt og vidensmæssigt." Han mener ikke, at der nødvendigvis skal være en en spændingsmæssig eller intens oplevelse i filmene - det vigtigste er at fortælle en god historie, som kan holde børnene fanget, så de bliver i biografen.
Også Torben Weinreich medgiver, at Disney kan være gode på filmområdet, fordi de først og fremmest er gode håndværkere.
"Ind imellem laver de noget, der er originalt, og som rummer så meget, at man kan tale om en kunstnerisk dimention. Men der er stadigvæk indbygget forsigtigheder. Man er stadigvæk bonert, og det er også udtryk for en form for pædagogik, hvor man siger, at man tager hensyn til barnet ved ikke at skildre død og sex. Men i virkeligheden er det ikke børnene, man beskytter. Det er sig selv, og den samfundsform man går ind for," mener han, der tror, at forældre lader børn se filmene og læse bøgerne, fordi de vurderer, at de ikke tager skade af det. "Disney lever jo af ikke at komme til at irritere offentligheden," siger han.

Kvaliteten vinder
Torben Weinreich lader sig dog ikke ryste af Disneys flotte seer- og oplagstal, da han ikke tror, at børn tidsmæssigt bruger særlig meget tid på produkterne. Samtidig har han selv lavet en undersøgelse, der fortæller, hvad børn foretrækker at låne, når de går på bibliotket. De fem forfattere, som børnene nævnte som deres foretrukne, var Dennis Jürgensen, Bjarne Reuter, Ole Lund Kirkegaard, Astrid Lindgren og Enid Blyton.
"For mig siger det først og fremmest, at børn i vid udstrækning vælger en litteratur, som voksne og voksne professionelle gerne vil have, de vælger. Jeg tror ikke, det er et udtryk for, at voksne dominerer børnene. Jeg tror, det er fordi børn forliges godt med den litteratur, fordi det er god litteratur," siger Weinreich.
Han tror, at børnene ville finde frem til nogenlunde de samme bøger, hvis ikke der var voksne til at vejlede dem. Han påpeger dog, at flere undersøgelser viser, at børnene godt kan lide samspillet mellem det, de selv vælger, og det de opfordres til at vælge af voksne.
Den samme sans for kvalitet, mener Anne Josephsen, der er medlem af BørneTeaterSammenslutningens bestyrelse, at have oplevet hos børnene.
"Børn har en meget god fornemmelse for, hvad der er god teater både indenfor seriøs og humoristisk teater. Det har de helt styr på, og de ved godt, hvornår man forsøger at snyde dem. Men det kræver selvfølgelig, at de har et erfaringsgrundlag," siger hun og mener med det sidste, at der ikke er penge til, at sende alle børn i Danmark teatret blot en enkelt gang om året.

Hvorfor Disney?
Men hvis de kære børn er så gode til at skelne skidt fra kanel, kan det undre, at Disney klarer sig så godt. Men det er der en naturlig forklaring på, som intet har med manglende kvalitetssans at gøre, hvis man skal tro Torben Weinreich.
"Det gælder både for børn og voksne, at vi godt kan leve i et univers, der rummer både det ene og det andet. Børn kan godt det ene øjeblik læse 'De 5'-bøgerne og det næste øjeblik læse Bjarne Reuter. Og alt tyder på, at de gør det," siger han.
"Der er nogle ydregrupper, hvor gruppen, der kun har et trivialkulturelt forbrug nok er den største. Men langt de fleste, som har et finkulturelt forbrug, har et trivialkulturelt forbrug ved siden af," fortæller han og er dermed på linie med lektor i børnekultur, Beth Juncker fra Danmark Biblioteksskole.
"Børnene falder for de flotte billeder, de kendte figurer og hele atmosfæren omkring Disney, som det er svært ikke at have et forhold til. Men det er ikke anderledes end, at vi voksne må købe nogle ugeblade og læse nogle kærligheds-noveller engang imellem, fordi det opfylder et eller andet behov i vores liv," siger hun.
"Man kan ikke blive kvalitetsmæssigt udfordret 24 timer i døgnet, så nogle gange er det rart bare at slappe af med noget, man f.eks. har læst før."

FAKTA
Børnenes kultur-hitliste

*Børnefilm i biografen
(i solgte billetter):
1. Mulan, USA - 320.462
2. Anastasia, USA -194.594
3. Albert, Dan -192.809
4. Når mor kommer hjem, Dan 181.171
5. Herkules, USA - 117.499
6.Disney's Flubber, USA - 104.269
(Danmarks Statistik 1.-4. kvartal 1998)

*Børnefilm i filmklubber (antal børn, der har set filmene):
1. Anastasia, USA - 28.795
2. Karla Kanin Bio II, Dan - 25.885
3. Når mor kommer hjem, Dan - 25.011
4. Sunes familie, Dan - 20.128
5. George - Den gæve liansvinger, USA -15.296
(Danske Børnefilmklubbers sæson 1998/99)

*Børnenes mest foretrukne forfattere:
1. Dennis Jürgensen
2. Bjarne Reuter
3. Ole Lund Kirkegaard
4. Astrid Lindgren
5. Enid Blyton
6. Phyllis R. Naylor
7. Jules Verne
8. Tøger Birkeland
9. Ole Frøstrup
10. Cecil Bødker
(Kilde: Torben Weinreichs "Bøger kan brænde")

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her