Læsetid: 2 min.

USA Blokerer sikkerhedsrådet

26. marts 1999

USA nedlægger langt flere vetoer i FN's Sikkerhedsråd end Rusland og Kina tilsammen

FN OG USA
USA er en flittig bruger af sin vetoret, når der skal stemmes i FNs Sikkerhedsråd. Siden Berlinmuren faldt, og den ny verdensorden med USA i spidsen blev en realitet, har USA i Sikkerhedsrådet sat sig på enden og nægtet at flytte sig mere end dobbelt så mange gange som Kina og Rusland tilsammen.
Siden 1989 har USA nedlagt veto 11 gange i FN's Sikkerhedsråd. De andre faste medlemmer af rådet, der har vetoret er Kina, Rusland, Frankrig og Storbritannien. Kina og Rusland har brugt deres veto to gange hver siden 89. Storbritannien og Frankrig har støttet USA's veto to gange.
Det viser en opgørelse som SF's Villy Søvndal har fremskaffet. Det er dog ikke en officiel liste.
Vetoreglerne er blevet beskyldt for at lamme FN, når der er uenighed i Sikkerhedsrådet - senest omkring Kosovo-konflikten.
Ole Wæver er seniorforsker ved Center for Freds- og Konfliktforskning. Han mener, tallene understreger, at USA aldrig vil gå med til at opbløde vetoreglerne i sikkerhedsrådet, så FN kan blive mere handlekraftigt.
"Det viser, hvor utopisk det er at snakke om, at man skal have fjernet vetoretten. Det er jo ikke bare Rusland eller Kina, der kunne gøre problemer. USA vil selvfølgelig ikke give afkald på den. USA er mindst lige så afhængig af den som alle andre. Rusland og Kina har særligt behov for veto, for de føler sig presset i en verdensorden, hvor USA dominerer mere og mere. USA har et enormt behov for veto, fordi man har en holdning om, at det er uacceptabelt, at USA kan blive påtvunget noget som helst," siger Ole Wæver.
Opgørelsen fra Villy Søvndal viser, at de fleste af USAs vetoer berører Israel. Men også USAs invasion af Panama i 1989 gav anledning til et par resolutionsforslag, som USA nedlagde veto mod.
"En ting er, at USA har forskellige særinteresser verden rundt. Noget andet er, at det for amerikanerne er utænkeligt, at noget som helst i USA, for eksempel på deres dødsstraf, skulle blive påvirket af internationale beslutninger," siger Ole Wæver.
Han understreger dog, at statistikken skal tages med et gran salt.
"Det er jo ikke alle ting, der kommer til afstemning. Man kunne forestille sig, at der ligger en række skjulte russiske vetoer, der ikke kan ses på en statistik, fordi vesten ikke har været interesseret i at få på papir, at man er uenig med Rusland. Man vil gerne foregive at være enige," siger Ole Wæver.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her