Læsetid: 2 min.

USA håber på dansk kritik af Kina

1. marts 1999

Clinton bliver presset af Kongressen til at kritisere Kinas knægtelse af ytringsfriheden på FN-konferencen i Geneve, men foretrækker, at et EU-land tager initiativet

BOSTON - Clinton-regeringen håber inderligt, at et eller flere EU-lande vil tage initiativ til at kritisere Kinas undertrykkelse af politisk opposition på FN's menneskerettighedskommissions årlige møde i Geneve i marts og april.
"Det Hvide Hus er kommet under vældigt pres fra Kongressen og vil formentligt klare skærene, hvis man kan demonstrere at have gjort sit yderste for at kritisere Kina på Geneve-mødet," siger en uafhængig kilde med kendskab til regeringens overvejelser.
Informations kilde, som insisterer på at være anonym, oplyser, at Udenrigsministeriet leder efter et EU-land, der er villig til at "bryde ud af EU-flokken" og fremlægge en resolution i Geneve, som tager afstand fra arrestationen af en snes medlemmer af Kinas Demokratiske Parti i november og fængslingen af tre partiledere i december.
Danmark er et oplagt emne, idet den danske regering tog samme initiativ på FN-konferencen i 1997 og opnåede støtte fra Clinton-regeringen. Det gentog sig ikke i 1998, eftersom det vanskelige forhold mellem de to stormagter var blevet bedre under præsident Jiang Zemins statsbesøg i USA i 1997. Højdepunktet i det sino-amerikanske forhold var, da præsident Bill Clinton roste den kommunistiske regering under sin Kina-rejse sidste sommer.
Siden er det gået ned ad bakke.
Et kongresudvalg fremlagde fornylig en rapport, som påviser, at Kina har "stjålet" avanceret militærteknologi fra USA. Som følge heraf har Clinton-regeringen tvunget selskabet Hughes Space and Communication til at annullere salget af en satellit til Kina - en ordre på 650 mio. dollar. Kineserne har protesteret.

Flere missiler
I sidste uge modtog Kongressen en Pentagon-rapport, der forudsiger, at Kina vil øge antallet af missiler rettet mod Taiwan fra omtrent 100 til 600 i løbet af de næste fem-ti år. Det har forstærket republikanske krav om at tilbyde Taiwan et amerikansk-udviklet raketværn, der skal ligge færdig på samme tidspunkt. Kina fordømmer disse planer, og faren for et kommende våbenkapløb synes overhængende.
Når udenrigsminister Madeleine Albright i dag starter et to-dages besøg i Beijing, har hun og ministerpræsident Zhu Rongji således kurven fuld af kontroversielle emner.
Til listen skal i øvrigt føjes fængslingen af systemkritikere, det store kinesiske handelsoverskud overfor USA og Kinas eventuelle medlemskab af WTO, verdenshandelsorganisationen.
Det bilaterale forhold er blevet yderligere kompliceret af Senatets enstemmige vedtagelse i sidste uge af en resolution, som på det kraftigste fordømmer knægtelsen af ytringsfriheden i Kina. En lignende resolution vil blive vedtaget i Repræsentanternes Hus.
Selv om Det Hvide Hus ikke agter at ændre fundamentet i sin Kina-politik - konstruktivt engagement og strategisk partnerskab - kan Clinton ikke sidde disse signaler overhørig.
Kritikken fra Kongressen skal imødekommes, og her kan Danmark eller et andet EU-land være behjælpelig med at tage føringen på FN-konferencen i Geneve.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her