Læsetid: 4 min.

Voldborg ryster omverdenen

13. marts 1999

Dansk tv er sakket håbløst agterud på vejrfronten. Det viser en analyse, som Information har foretaget af de forskellige tv-stationers vejrudsigter og vejrpersoner

Zap
"Nej, nej, nej. Det er løgn det der. Det kan man ikke," har det - sammenfattende oversat - lydt fra samtlige udlændinge, jeg har haft på besøg. De har enten våndet sig eller er sunket sammen på sofaen af grin, subsidiært fået kaffen ned i luftrøret med en række fæle host til følge. Og så har de typisk peget på min fjernsynsskærm igen - og udbrudt noget i retning af:
"Han ligner jo én, der lige har været ude at grave have."
Såret på min nationale stolthed har jeg ofte kastet mig ud i et forsvar af DR's brug af Henrik Voldborg med de grimme striktrøjer og store skærmdækkende mave, som vejrmand. "Han er enormt dygtig. Den største vejr-kapacitet i Danmark," har jeg prøvet. Eller: "Han er en institution." Jeg er endda gået så vidt som til at sige: "Her i Danmark betyder udseende ikke så meget. Det er jo ikke det vigtigste." Naturligvis ren bullshit, men det har fremkaldt anerkendende nik fra såvel slovenere, hollændere som tyskere, og et "oh, that's wonderful" fra en enkelt brite. Alligevel har de alle til hobe fastholdt, at DR er sakket håbløst agterud på vejrfronten.
Forleden besluttede jeg derfor at afprøve deres påstand og zappe mellem de forskellige tv-stationers vejr-udsigter: Gennem et grundigt analysearbejde vil jeg nu se på den nyeste udvikling på området og i den forbindelse også kåre min favorit-vejr-præsentator. Det har også den fordel, at jeg så får lejlighed til at skrive om menneskets mest populære samtaleemne, vejret. Jeg kan på den måde lefle for den laveste fællesnævner og få alle læsere med. Det giver mig høje læsertal, og dermed er vejen banet til ufattelig succes. Så jeg har altså sat mig for at zappe, og jeg finder hurtigt ud af, at der er helt andre - både positive og negative - boller på suppen på de andre kanaler i tv-verdenen:

Mænd med stil
Tag nu bare tøjstilen hos den mandlige weatherpresenter på BBC World. Et flot bordeaux jakkesæt med et matchende bordeaux slips med hvide prikker. Han optræder altid korrekt, står rank og med en lille ledning, hvor han kan trykke det næste billede frem. Kigger meget ind i kameraet og siger "indeed" en masse gange. Det virker stærkt. Altid en nydelse med gentlemændene på BBC.
Anderledes kikset virker NRK's Arild Metzoni med sit gule slips, der står utroligt dårligt til en mørk jakke. Hatten af for, at han overhovedet har jakke på, men hans halv meter lange træ-pegepind gør, at han ser for meget på kortet og for lidt ud gennem skærmen. Desuden taler han så kedeligt, at man falder i søvn, før han når fra Tromsø og ned til vejret i det straks mere relevante Oslo-område. Eneste plus er, at vejret i København står øverst på listen over vejret i vigtige storbyer ude i verden.
Meget bedre bliver det ikke, da jeg zapper over på John Pohlman, den gamle latinlæreragtige vejrmand på svensk tv2. Han er lige så kedelig, som sine kolleger i nyhedsoplæsningen. Eneste kropsdel, som Pohlman bevæger, er pegefingeren og - hvis bølgerne går højt og det blæser op - til nød håndledet. Jakkesættet er sort, og det er sådan set fair nok sammenlignet med Voldborgs trøjer. Men fra hans sideskilning og grå hentehår er jeg simpelthen nødt til at skifte til noget mere farverigt.
Karsten Schwanke fra ARD giver fuld valuta for pengene, som der tilsyneladende er flere af i tysk tv. Hans smagløse gule jakke til trods - og en stor, stor, dominerende ørering - forstår den unge mand at give præcise meldinger, mens temperaturer i forskellige byer ruller hen over det nederste af skærmen. I en slags forceret grundighed tyer han dog nærmest til kravling, når han skal pege på vejret i Bayern. Da det kommer til Østersøvejret stiller han over til en live-reporter på en kaj i et noget regnfuldt Rostock. Meget levende og informativt.

Norsk tango
Jeg misser desværre MBC, Rai Unos og TV5's vejrudsigter, og efter at have set to CNN-kvinder i deres karakteristiske tilknappede dragter tale om "showers over northern Kenya" vælger jeg bevidst norsk tv2, hvor blonde Elin Tvedt præsenterer vejret med værdighed. Ung og smuk er hun, mens hun i brun jakke, der er alt andet en tilknappet i toppen, og sort nederdel skiftevis vender sig mod kameraet og stiller sig med siden til. Hun udstråler stoisk ro med hænderne foldet foran sig. Som en tangodanser, hvor passionen lurer under den rolige facade, som en ballerina eller en vært ved et cocktail-party for Bergens elite står hun elegant til rådighed. Hendes sideskift er som dansetrin, og når kameraet til sidst viser hele Elin Tvedt stående med benene krydset, er jeg fuldstændig færdig. Og det bedste ved norsk tv2's vejrudsigt er, at der er tale om en helt bevidst politik. Hver dag en ny blondine. Fremragende og absolut min favorit.
Flere danske tv-kanaler har på det seneste forsøgt at være med på vejr-beatet - med skiftende held. TV 2 har således store problemer med disco-typen Peter Tanev, der taler, som om han forsøger at sælge en brugt bil. Han forklarer sådan set overbevisende, men kæden springer af, når han alt, alt for frisk-fyr-agtigt taler om fodbold, håndbold og ishockey. TV Danmarks Karina Taarnager fremstår desværre som en stewardesse, der demonstrerer brugen af redningsveste og oxygenmasker i et fly. De moderne briller og den flippede halskæde er ikke nok til at opveje indtrykket af en noget unaturlig og mekanisk fremtoning.
Nu er der ikke plads til, at jeg kan skrive mere om vejret. Selv om jeg ikke har vurderet alle vejrpersoner, må jeg allerede på nuværende grundlag konstatere, at jeg ikke længere pr. automatik vil forsvare Voldborg, når udlændingene brækker sig af grin.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her