Læsetid: 3 min.

'Nu har vi i 20 år arbejdet for at skabe sund fornuft...'

27. april 1999

20 års skattereformer bliver undermineret, hvis staten hænger på pensionsgarantierne, siger ekspert - SF kræver uvildig undersøgelse og Enhedslisten vil beskatte udbetalinger

Kammeradvokat Gregers Larsen har sendt en torpedo mod de seneste 20 års skattereformer.
Med sin vurdering af, at staten risikerer en grundlovssag, hvis ikke halvanden million pensionskunder får opfyldt deres garantier om en forrentning på 4,5 procent, spænder kammeradvokaten ben for et skattesystem, hvor indkomst og pension bliver ligeligt beskattet. Det vurderer en af landets førende pensionseksperter, docent Anders Grosen, der er leder af Institut for Finansiering på Handelshøjskolen i Århus overfor Information.
"Nu har vi i 20 år arbejdet for at skabe sund fornuft i skattesystemet. Hvis Kammeradvokatens vurdering er rigtig, er hele arbejdet med at skabe ligestilling mellem beskatningen af indkomst og pension på vej til at falde til gulvet," siger Anders Grosen.
Information kunne i går offentliggøre, at Kammeradvokaten i en redegørelse til Finanstilsynet, advarer regeringen om, at den risikerer en grundlovssag, hvis Pinsepakkens opstramning af pensionsbeskatningen forhindrer, at pensionskunderne får den rente, de er blevet lovet af pensionsselskaberne.
Helt frem til 1994 lovede selskaberne en rente på 4,5 procent, hvorefter den blev nedsat til 2,5 procent på grund af de seneste års massive rentefald. Når det er statens ansvar, skyldes det, at Finanstilsynet løbende har godkendt rentegarantierne, ligesom regeringen i bemærkninger til skattelovene har erklæret sig villig til at lempe beskatningen, hvis ikke garantierne kunne blive opfyldt.

Social omfordeling
Det er især de ældre pensionskunder, der får gavn af, at garantierne nu bliver fredet, påpeger Anders Grosen.
"Der vil ske en kolosal omfordeling fra de unge og de mindre bemidlede, der ikke har pensionsopsparing. De kommer nu til at betale til dem, der har pensionsopsparing, og som nu skal have skattelettelser, så de kan få en rente på 4,5 procent. Det er en omvendt Robin Hood og et anslag mod sund fornuft."
Det afviser direktør Steen Leth Jeppesen fra pensionsselskabernes brancheforening, Forsikring & Pension. Han anfører, at Finanstilsynet løbende har godkendt selskabernes rentegarantier, og derfor er regeringen nu også nødt til at sikre dem.
"Kammeradvokaten støtter det synspunkt, vi har fremført hele tiden. At der et problem, som vi må se at få løst. Og økonomiminister Marianne Jelved har da også sagt til os, at hun vil være med til at løse problemet."

Uvildig undersøgelse
Men det er forligspartierne bag Pinsepakken ikke klar til endnu. Både SF og Enhedslisten deltog i forliget, hvor pensionsbeskatningen blev fastlåst på 26 procent, da den hidtidige variable beskatning hastigt var på vej mod nul.
SF's skatteordfører, Aage Frandsen, vil ikke kun nøjes med Kammeradvokatens ord.
"Jeg mener, at det, vi vedtog, var rigtigt for skattesystemet. Men det klart, at vi må overveje det, hvis det risikerer at være i strid med grundloven. Det er nødvendigt, at vi nu får nogle uafhængige eksperter til at kigge på spørgsmålet."
SF får opbakning fra Enhedslisten, hvor skatteordfører Frank Aaen samtidig har en reaktion klar, hvis der skal ændres i Pinsepakken.
"Hvis den samlede vurdering når til, at vi har et problem med grundloven, så bliver vi nødt til at tage det alvorligt. Min reaktion vil i så fald være, at vi skal kigge på beskatningen ved udbetalingen af pensionerne, som så må forhøjes. Der er tale om én af de allermest skattebegunstigede grupper. De fik i sin tid meget høje fradrag, meget stor forrentning og ikke nogen særlig høj skat ved udbetaling. Derfor vil det kun være retfærdigt at beskatte dem hårdere."
Det var i går ikke muligt at få en kommentar til Kammeradvokatens redegørelse fra regeringen, men til ritzau siger skatteminister Ole Stavad, at regeringen i øjeblikket analyserer sine muligheder.
"Vi påpegede selv, at der var en problemstilling, der kunne blive aktuel. Den skulle gennemanalyseres, og det er vi så i gang med. Som jeg læser kammeradvokatens redegørelse, er der åbnet op for forskellige muligheder, som skal vurderes," siger Ole Stavad.
Frank Aaen vil nu kræve et møde med regeringen, mens Dansk Folkeparti har krævet skatteministeren i samråd i Folketingets skatteudvalg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her