Læsetid: 4 min.

Besnik fra Herlev går i krig

29. april 1999

Den hidtil største gruppe af albanske frivillige fra Danmark, der vil kæmpe for Kosovo, kommer i dag til Albanien

UCK-REKRUT
Ljubljana, Slovenien - "Det slog hårdt på psyken, da jeg så min familie og mine venner græde, da jeg tog afsted," siger den 18-årige Besnik Iseni fra Herlev ved København. På trods af sit moderne dansk er han det yngste medlem af en gruppe albanere fra Danmark, der i går tog til Albanien for at melde sig til UCK, Kosovas Befrielseshær.
Gruppen er med ni deltagere også den hidtil største fra Danmark. Først i dag efter en overnatning i Slovenien er de ni fremme i Albaniens hovedstad Tirana. På grund af NATO's bombardement af Jugoslavien flyver kun få luftfartsselskaber til Albanien og Balkan i det hele taget.
Mange familiemedlemmer og venner var mødt op i Københavns Lufthavn for at sige farvel til de ni frivillige. En af de frivillige havde allerede taget sin uniform på.
I flyvemaskinen herskede en kåd stemning. De nye soldaterkammerater flirtede med stewardesserne og gjorde et par toldfri indkøb.
"Jeg er ikke bange for, hvad der skal ske med mig, men jeg er bange for, hvordan mine forældre og venner vil tage det. Min mor ville ikke have, at jeg tog afsted, men andre kan godt forstå det. De synes, vi er modige," siger Besnik Iseni, der fyldte 18 i december. Han viser et halsbånd og et armbånd, som han har fået af venner, og som skal bringe held.
Han har afbrudt en uddannelse til gartner for at tage ned og kæmpe.
"Selv om jeg er født og opvokset i Danmark, så står albanere tættere på mit hjerte. Og når serberne begår grusomheder mod civile albanere i Kosovo, så føler jeg, at jeg må tage afsted og kæmpe."

Kan åbne døren
Hidtil har kun 50-60 af de omkring 8.000 albanere i Danmark sluttet sig til UCK, skønner albanere i Danmark.
"Vores gruppe på ni kan måske åbne døren for, at andre albanere i Danmark følger efter," siger Besnik.
Mange albanere i Danmark har i den seneste tid vist interesse for at slutte sig til UCK-soldaterne, siger Ibrahim Xhemajli, der er sekretær i den danske afdeling af Kosovo-albanernes fond Hjemlandet Kalder, som er med til at betale for at sende de frivillige til fronten. Ibrahim Xhemajli er med på turen til Albanien.
"Vi har planer om at sende et fly med 160 rekrutter til Albanien," siger Ibrahim Xhemajli.
Han siger, at interessen er så stor, at også danskere har meldt sig.
"Vi har sagt pænt nej tak til to danskere. Vi har albanske UCK-soldater, der mangler våben, så vi vil hellere fylde rækkerne op med albanere. Vores største problem er ikke soldater, men mangelen på våben."
Han synes heller ikke, at der er nogen grund til, at danskere skal miste livet i kampen for Kosovo.
"Giv os nogle våben, så kan vi selv kæmpe den kamp," siger Ibrahim Xhemajli til diskussionen om, hvorvidt NATO skal sætte landstyrker ind i Kosovo. NATO har hidtil været forbeholden overfor idéen om, at UCK kan udgøre NATO's landstyrke. Måske er NATO-landene bekymret for, at UCK bliver for slagkraftig og dermed ikke så let kan kontrolleres.

På vej til at befri Kosovo
De ni frivillige fra Danmark skal nu på 14 dages træningslejr i nærheden af Tirana eller i det nordlige Albanien. Derefter er de klar til at snige sig ind over grænsen til Kosovo og kæmpe som guerillasoldater for UCK.
De slutter sig til tusinder andre, som har meldt sig til UCK i den seneste tid fra alle egne af Jorden. Oprørshæren siger, at 8.000 albanere har meldt sig under fanerne siden den 31. marts - en uge efter, at NATO's angreb på Jugoslavien begyndte, og serberne svarede igen ved at intensivere den etniske udrensning af Kosovo. Tallet på 8.000 nye frivillige kan dog ikke bekræftes. I forvejen cirkulerer der mange tal på det samlede antal soldater i UCK - lige fra vestlige kilders forsigtige 5.000 mand helt op til 30.000.
Ibrahim Xhemajli er ikke bekymret over udsigten til at sende sine unge og uprøvede rekrutter fra Danmark op mod serbernes veltrænede krigsmaskine.
"Det er en stor beslutning, de ni har taget. De er på vej til at befri Kosovo. UCK er meget bedre bevæbnet end sidste år," siger han.
Ifølge vestlige og albanske embedsmænd er UCK's ellers kroniske mangel på ammunition ved at aftage, efter at den albanske hær åbenlyst er begyndt at hjælpe med netop ammunition og lastbiler.
Men en UCK-officer, der over for det franske nyhedsbureau AFP kalder sig Arber, er mere direkte over for problemerne med de unge og utrænede albanere, der bliver kastet ud i krig.
"Hvilket andet valg har vi?" spørger han.
Besnik Iseni siger, at han først vender hjem, når Kosovo er befriet.
De ni frivillige fra Danmark har bedt om at blive sammen under deres kamp for Kosovo. De bærer alle sammen rundt på splinternye militærgrønne rygsække af mærket Adventure, og eventyr får de.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her