Læsetid: 5 min.

Danske serbere: Flygtningene lyver

6. april 1999

Strømmen af flygtninge fra Kosovo er ikke nok til at overbevise serbere i Danmark om, at deres landsmænd er i gang med en systematisk etnisk udrensning

Serbere i Danmark er ikke overbevist om, at det faktisk er Milosevics styrker og serbiske militser, der har drevet Kosovo-albanerne på flugt.
Nødhjælpsarbejderen Budimir Bozovic, som er født og opvokset i Kosovo men har boet i Danmark i 30 år, mener, at en del af flygtningene spiller skuespil.
Formanden for Serbisk Forening i Danmark, Slavko Labovic, siger at hele ansvaret for flygtningestrømmen ligger hos NATO og hos den Kosovo-albanske befrielseshær UCK, som han anklager for terror.
"Jeg har hørt dernede fra, at nogle flygter om dagen men kommer tilbage om natten. Jeg har også hørt om folk, der flygter, fordi de frygter NATO's bombardementer. Og hvor tror du, mændene er? Tror du virkelig, at serberne har slagtet dem. Nej, de er i kamp. Jeg hører også, at mange unge mænd bliver tvunget tilbage for at kæmpe," siger Budimir Bozovic.
Bozovic er pensioneret chauffør. Han samler ind til sin egen lille humanitære hjælpeorganisation, Kosovka Devojka. 11 gange har han været i Jugoslavien med hjælp, siden borgerkrigene brød ud. I næste uge tager han afsted igen.
"Jeg prøver at holde mig neutral. Jeg vil ikke beskyldes for at være serbisk nationalist eller købt og betalt af albanerne. Jeg hjælper alle. Vi er først og fremmest mennesker. Bagefter kan vi se på religionen. Og til sidst det etniske. Men det er svært at være serber i Danmark nu, selv om man prøver at hjælpe," siger han.

Ikke tiden til politik
Bozovic er bestemt ikke tilhænger af Milosevic og hans politik.
"Men alle står sammen nu, fordi det er vores land. Det er ikke tiden til politik. Først skal krigen standses. Siden skal der forhandles reelt og gives indrømmelser fra begge sider."
Fra samtaler med sin egen og sin kones familie i Kosovo og fra sin egen erfaring fra krigen i Bosnien, har han dannet sig den mening, at der nok er nogle af flygtningene, som er fordrevne, men at mange andre spiller skuespil og fortæller løgne om massakrer.
"De er som statister i en film," siger han.
"Mange er bange for NATO. Mange er bange for serberne. Nogle har boet i Kosovo uden papirer, og nogle var til at fordrive 250.000 serbere fra Kosovo imellem 1974 og 1988," siger Budimir Bozovic.
"Men efter hvad jeg hører, er der ikke store kampe mellem serbiske styrker og UCK. UCK er i opløsning. Mange albanere vil ikke dø for den organisation. Og de ved, at serberne aldrig vil slippe Kosovo.

NATO's skyld
Slavko Labovic er anderledes hård i sin dom:
"Enhver krig har sine flygtninge. Hvor der er røg, er der også ild. Men det er ikke etniske udrensninger, der er årsagen til, at folk flygter. Jeg vil påstå, at det er NATO, der har skabt den humanitære katastrofe - under påskud af at ville forhindre den."
"USA og NATO har det fulde ansvar for tragedien. Hvis de standser bombningerne, så holder flygtningestrømmen op. Det foregik jo ikke i stor skala, før bombningerne begyndte," siger han.
"Sandheden er, at USA og NATO vil udrydde mit folk, fordi vi står i vejen for deres nye verdensorden. Uden at knække serberne kan de ikke kontrollere Balkan."
Han er sikker på, at alle oplysningerne i de vestlige medier er fordrejede, også antallet af flygtninge.
Det er en løgn, at NATO kun sigter mod militære mål, siger Slavko Labovic.
"De bomber børnehaver, skoler, kirker, civile lufthavne og broer. I får det bare ikke at vide. Det er så kynisk, hvad der foregår. I krig er sandheden altid det første offer."

Vi ønsker fred
"Vi serbere har hele tiden sagt, at vi vil have fred i Kosovo. Men vi vil ikke give afkald på land, sådan som NATO's ultimatum i virkeligheden kræver. I de sidste ni-ti år har vi mistet det ene stykke land efter det andet. 30.000 soldater fra NATO og en folkeafstemning i et område, hvor flertallet er albansk, det er noget, som intet suverænt land ville acceptere."
"Det er en lodret løgn, at flygtningene flygter fra serberne. Så dumme er serberne ikke. Det ville jo være at skyde sig selv i foden, ja i hovedet, hvis de lavede etniske udrensninger nu. Men hvis du er albaner og flygter ud af Kosovo, vil du naturligvis give serberne skylden, uanset hvad grunden så egentlig er; om de er blevet forfulgt af den ene eller den anden eller blot vil redde dit liv."
De brændende landsbyer er sat i brand af NATO-bomber, af UCK eller på grund af kampe mellem UCK og serbiske styrker, mener han.
"Vi har beviser for, at UCK har sagt til albanere, at de skal forlade deres hjem. UCK opfylder alle internationale betingelser for at blive defineret som en terroristorganisation. De står for snigmord og for kidnapninger. De kommer til familierne og siger til faderen: 'Hvor mange sønner har du?' Hvis han har fem sønner, siger de, at de skal møde dagen efter og kæmpe for UCK. Svarer han nej, så skyder de en af sønnerne og spørger ham: 'Hvor mange sønner har du så nu?'"

Politimordere
"Det er den organisation, USA nu støtter og giver våben til. Det er da klart, at det serbiske politi må svare igen, når UCK angriber. Tænk bare på, hvordan danskerne reagerer, hvis en politimand bliver myrdet. Selv efter 25 år tilgiver man ikke en politimorder. Men når serbisk politi svarer igen mod UCK, bliver det straks fremstillet som etniske overgreb."
Den video, der for nylig blev vist i tv, angiveligt med ofre for en serbisk massakre, kalder Slavko Labovic for en "usmagelig og beskidt propaganda". De billeder, der blev vist, beviser ikke noget som helst, påpeger han. Og derfor finder han det groft fornærmende, at tv-stationerne viser den uden at lade tvivlen komme den anklagede til gode.
"Jeg har boet i Danmark i 30 år. Jeg ved, at I mener, at tvivlen altid skal komme den anklagede til gode i en retssag. Men det gælder ikke for os, nu," siger han.
"I dag ved man, at bomben på markedspladsen i Sarajevo var udtænkt af et reklamebureau. Jeg ved ikke, hvilket reklamebureau, der udtænkte 'massakren' i Racak under forhandlingene i Rambouillet. Men jeg ved, at planen mislykkedes. I dag ved vi jo, at det serbiske politi orienterede OSCE's (Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, red.) observatører, før de tog ud til Racak. Og der blev fundet rester af krudtslam på ofrenes kroppe. Det beviser, at de har været bevæbnede. Sandheden er, at politiet mødte en af UCK's forskansede højborge. Det var derfor, der var 45 døde. Jeg siger ikke, at jeg kan bevise det. Jeg siger, at ingen kan bevise, at serberne skød ubevæbnede mennesker ned. Men tvivlen kommer ikke serberne til gode. For vi er fjenden."
"Jeg siger ikke, at der aldrig er sket noget, der ikke burde være sket. Men vi er dømt på forhånd. Og man helmer ikke, før vi har lidt samme skæbne som kurderne. At blive et folk uden land, midt i Europa på tærskelen til det 21. århundrede," siger Slavko Labovic.

Leder her på siden
Side 3: EU i vildrede over Kosovo-flygtninge
Side 4: Kosovo-flygtninge får ikke asyl i Danmark

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her