Læsetid: 3 min.

Druernes vrede

17. april 1999

TIL NÆSEN
Der findes ingen anden kur mod tømmermænd end døden.
(Robert Benchley)

Til min 50 års fødselsdag gav medlemmerne af Smukke Klubben - Elektrikeren, Overlæreren og Den Syngende Glaspuster - mig en ekstragave. Det drejede sig om en nyttig lille bog, som med en lettere omskrivning af Steinbeck hedder Druernes Vrede. Den handler om tømmermænd, deres årsag, symptomer og eventuelle behandling/lindring.
Ifølge værket er hoved-skurken og fremkalderen af denne lidelse - som har fået de fleste ikke-afholdsfolk til med større eller mindre hyppighed at ytre de kendte morgenord: "Aldrig mere" - fuselolier, organiske syrer, aldehyder og andre kemiske giftstoffer, der opstår som biprodukter i forbindelse med gæring.
Mørke alkoholiske drikke som whisky, rom, cognac, portvin og rødvin indeholder flere af disse kemiske biprodukter en lyse drikke som vodka, gin og hvidvin. De sidste skulle altså give færre tømmermænd pr. promille end de første.
Alkoholiske drikke er som bekendt vanddrivende - de nedbryder det antidiuretiske hormon, der så at sige "holder på vandet". Derved opstår dehydrering, blodkarrene i hjernen udvider sig, blodtrykket stiger, og tømmermændene er på vej.
En anden kilde til ubehaget er, at alkohol fremmer kroppens produktion af insulin og sænker blodsukkeret. Et faktum, mangen pølsemand har haft økonomisk glæde af gennem årene.
Skulle De, min læser, høre til de sjældne få, der ikke kender fænomenet, kan jeg til skræk og advarsel tilslutte mig bogens beskrivelse af tømmermænd: Hovedpine, oprørsk mave, en blanding af kvalme, træthed og depression - kombineret med en overvældende tørst.
Hvis Robert Benchleys ord som indleder denne klumme stod 100 procent til troende, var der ikke meget mere at sige om det. Men Druernes Vrede indeholder nyttige og underholdende råd om både forebyggelse og lindring af tømmermænd.
Hvad mener De om følgende australske forebyggelsesritual: Man spiser en portion mælk og cornflakes, derefter en hel appelsin, så en portion kraftigt saltede kartofler moset med rigeligt smør, og til sidst et glas sødmælk. Så må man da ikke håbe, det er en større middag, man skal til. Mere human er den spanske skik med at fore maven med et glas jomfruolivenolie inden de alkoholiske prøvelser.

Når man så er faldet i, anbefales det at drikke en halv liter vand til en paracetamoltablet, inden man går i seng - og at anbringe en stor flaske mineralvand ved siden af sengelejet, så man i nattens løb og straks fra morgenstunden kan gå i gang med at bekæmpe dehydreringen.
Blandt de mere eksotiske råd til dagen derpå kan fremhæves at drive et søm ind i en voksdukke forestillende én, man ikke kan li' - for at overføre tømmermændene på vedkommende. Mere praktisk lyder et varmt bad, et glas vand med lidt salt, en kop kaffe og et glas mælk og derpå cornflakes med mælk og en kop hønsekødssuppe, hvis man kan klare det. Bananer skal også være godt. Tv-kokken Floyd anbefaler hjertemuslinger drysset med hvid peber og spist med hvidt brød med smør. Hører man til dem, der tror på at rejse sig ved det træ, man er faldet ved, så er den irske metode sikkert god: en pint Guinness og et dusin dejlige zinkholdige østers.
Og lad os så slutte af med en opskrift på "Tømmermandsragout" for de virkeligt hårde drenge og piger: man snitter et halvt kilo løg, sauterer dem i et kvart kilo smør og tilsætter en flaske champagne. Det hældes over i en suppeterrin, dækkes med et lag camembert og drysses med ristede brødkrummer. Retten gratineres i en middelvarm ovn og krydres godt med sort peber. Velbekomme, siger jeg.
Og så kan jeg som mit personlige bidrag beklage, at det udmærkede produkt Alka-Seltzer, som i de fleste lande kan erhverves i håndkøb, ikke er til at få fat i her til lands. Alka-Seltzer er en relativt simpel blanding af aspirin, citronsyre og natriumbi-karbonat, og det har jeg ofte haft glæde af, ligesom jeg altid køber en passende portion med hjem fra udlandsrejser.

*Andy Toper: Druernes vrede - en bog om tømmermænd, Holkenfeldt 3, 101 sider, Illustreret

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her