Læsetid: 4 min.

Ellingtons dag

26. april 1999

Tiden op til hertugens 100 års fødselsdag har været rig på fejringer - nu kommer pladerne

Riffs
I en tidligere udgave af denne klumme (den 9. april) har jeg givet en oversigt over de mange medie-begivenheder og nogle koncerter, som festligholder 100-årsdagen for Duke Ellingtons fødsel. Af mere blivende værdi end det meste af dette er imidlertid de mange udgivelser af Ellingtons musik på cd, fordi de mere direkte end noget andet erindrer os om Ellingtons betydning for dette århundrede.
Og disse udgivelser finder ikke sted på dagen eller op til den, men i flere tilfælde i tiden derefter. Det gælder f.eks. den kunstnerisk mest imposante af dem, RCA Victors Duke Ellington Centennial Edition, som samler alle dette selskabs Ellington-optagelser, gjort mellem 1927 og 73, i ét boks-sæt med 24 cd'er. Dette sæt, som først var annonceret til den 27. april, er nu udskudt til omkring 20. maj, men skulle nok være værd at vente på.
Alle kendte alternative og hidtil uudgivne takes vil blive taget med, og selv om meget materiale tidligere har været ude på cd, bliver der nu tale om digitalt forbedret gengivelse.
Sættets 24 cd'er falder i seks underafdelinger:
1) De tidlige indspilninger (1927-34), inklusive de eksperimentelle lp- og 'stereo'-plader fra 1932: syv cd'er.
2) Indspilninger fra begyndelsen af 40'rne (1940-42): Webster-Blanton orkestret og små Ellington-grupper: seks cd'er.
3) Indspilninger fra midten af 40'rne (1944-46): tre cd'er.
4) All-Star sessions fra midten af 40'rne og Seattle-koncerten (1952): en cd.
5) De tre Sacred Concerts (1965, 68 og 73) for første gang samlet under ét med benyttelse af live-optagelser, bl.a. to med Lena Horne akkompagneret af Billy Strayhorn: tre cd'er.
6) De sidste indspilninger (1966-73), bl.a. The Far East Suite, optagelserne til minde om Billy Strayhorn og Tanglewood-indspilningerne: fire cd'er.
Med sættet følger en bog i fire gange cd-format og på 128 sider. Den vil rumme essays af bl.a. Dan Morgenstern, Brian Priestley og Stanley Dance, foruden en komplet diskografi.

Columbia, Verve o.a
Ved siden af BMG (RCA Victor) råder Sony (Columbia) over det mest omfattende Ellington-repertoire. Heraf udsendes bl.a.:
1) En allerede publiceret boks med fire cd'er med optagelser fra 1947-51, redigerede i Frankrig og tidligere udsendt separat.
2) En 3-cd-boks med udvalgte optagelser fra hovedparten af Ellingtons løbebane: 1927-40, 1947-52 og 1956-62, annonceret til udgivelse i midten af juli.
3) syv individuelle genudgivelser, annonceret til omkring 1. maj: Black, Brown and Beige med Mahalia Jackson; Such Sweet Thunder, for første gang i stereo og med 22 mod oprindelig 12 optagelser; Anatomy of a Murder, uden det tilføjede ekko og med glimt af James Stewart og instruktøren Otto Preminger fra lydstrimlen; Complete At Newport, en dobbelt-cd med de oprindeligt forkastede koncert-optagelser fra 1956 (i stereo) og de kendte studie-optagelser, der blev udgivet med falsk bifald; First Time! med Count Basie, i stereo og uforkortet; A Drum Is a Woman; og Greatest Hits.
På Verve's Ellington-program står en ny version af Ella Fitzgeralds Ellington Song Book (tre cd'er med en del hidtil uudgivet materiale), Side By Side med Johnny Hodges i 20 bit restaurering, men uden nyt materiale, og Oscar Petersons Ellington Song Book, både den oprindelige fra 1952 med trioen med Barney Kessel, der ikke har kunnet fås i årevis, og den fra 1959 med Ed Thigpen (intet nyt materiale i de to versioner).
Også Fantasy genudgiver en lang række Ellington-cd'er på sine mærker, Prestige, Riverside og Pablo, men uden nyt materiale.

Date with the Duke
Det mest omfattende Ellington-program kommer det danske Storyville med. Her drejer det sig om ikke mindre end 44 cd'er, samlet i 22 dobbelt-albummer. Der er tale om radioprogrammer med Ellington, gjort mellem 1943 og 53, med hovedvægten på 1945-46, da disse Date with the Duke-programmer blev udsendt næsten ugentligt som reklame for amerikanske stats-obligationer.
Programmerne er tidligere udsendt på henved 50 lp'er, som kun kunne erhverves i subskription fra udgiveren, den amerikanske Ellington-specialist Jerry Valburn. Valburn har siden solgt sin enorme, næsten komplette Ellington-samling til Library of Congress, men Storyville har nu erhvervet udgivelsesrettighederne til Date with the Duke-materialet gennem det danske selskab The Duke Ellington Masters, som jeg omtalte i klummen den 9. april.
Udgivelsen af disse 22 dobbelt-cd'er vil efter planen begynde i maj og komme til at strække sig over en del måneder.

Duke uden Ellington
Mens dette skrives er den eneste Ellington-plade, der foreløbig er udgivet i tilknytning til 100-året, en plade uden Ellington (Columbia CK 69898). Det drejer sig om optagelser gjort sidste efterår til tv-programmet Live In Swing City - Swingin' With The Duke, som vil blive vist i public television i USA nu i maj som et led i Great Performances-serien.
Programmet skildrer Ellingtons liv og musik, men det gøres med musik af Lincoln Center Jazz Orchestra med Wynton Marsalis. Og selv om der spilles 11 kompositioner af Ellington og Billy Strayhorn, så bliver det kun til blege efterklange af the real thing, som vi jo tilmed vil blive mindet om med ovennævnte genudgivelser.
Kun i Illinois Jacquets tenorspil i "Cotton Tail" møder vi den autenticitet, der var en selvfølge i Ellingtons egne indspilninger.
Men Jacquet, der aldrig spillede med Ellington, er jo også den eneste af musikerne, der er helt sig selv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her