Læsetid: 3 min.

Ellingtons måned

9. april 1999

Den 29. april ville Duke Ellington være fyldt 100 år. Det markeres måneden igennem i flere medier

RIFFS
Edward Kennedy (bedre kendt som Duke) Ellington blev født i Washington, D.C. den 29. april 1899, og i denne måned ville han således være fyldt 100 år. Tidligere har bl.a. Sidney Bechet, Fletcher Henderson, King Oliver og Jelly Roll Morton rundet de 100, men naturligt nok er det jazzens store orkesterleder og komponist, der i særlig grad vil blive fejret i den runde anledning.
Det vil ske overalt i den vestlige verden og i de fleste medier, fra de trykte til de æterbårne, og Ellington-begivenhederne vil strække sig over det meste af måneden. Der bliver flere af dem end jeg kan remse op her, så lad mig nøjes med dem, der har særlig interesse fra et dansk synspunkt.

Radio og tv
Søndag den 25. deltager Pierre Dørges New Jungle Orchestra således i et internationalt radio-projekt fra kl. 15 til midnat, med en time fra hvert af de medvirkende orkestre. Foruden Dørge og NJO (kl. 17) høres bl.a. den svenske radiojazzgruppe med Arne Domnerus og Clark Terry (kl. 19), Martial Solals Dodecaband fra Paris (kl. 20), Mathias Rüeggs Vienna Art Orchestra fra Wien (kl. 21) og Lincoln Centers jazzorkester fra New York (kl. 23).
Alle orkestrene spiller Ellington-repertoire og kompositioner tilegnet Ellington.
På selve dagen, torsdag den 29., genudsender Danmarks Radios fjernsyn de to timelange Ellington-programmer med titlen "A Duke Called Ellington".

Audio og video
Da Ellington døde i 1974, arvede sønnen, Mercer Ellington, rettighederne til faderens kolossale mængde af uudgivne optagelser, hidrørende fra koncerter og klubber, film og fjernsyn, radio- og grammofon-studier. Noget kom til Danmarks Radio og Smithsonian Institution, andet blev efterhånden udgivet på plader, men den yngre Ellington var kendt for ikke at være let at forhandle med.
Med hans død for et par år siden har situationen imidlertid ændret sig, og for nylig har et dansk foretagende fra hans bo erhvervet rettighederne til alle Duke E.-optagelser, som ikke allerede var solgt eller givet i licens af Mercer E. Det drejer sig om The Duke Ellington Masters, et selskab dannet af Metorion Multitone A/S (Bent Fabricius-Bjerre) og Jazzmedia ApS (Karl Emil Knudsen, Storyville).
Det ny selskab har foreløbig udsendt en række tilbud, som omfatter koncert- og studieoptagelser gjort af Danmarks Radio. Efterhånden som disse optagelser, og de endnu flere som The Duke Ellington Masters også råder over, afsættes til interesserede firmaer, kan der ventes både video- og cd-udgaver af materialet.

Filmhusets serie
Noget af materialet kan i denne måned opleves i Filmhusets/Cinematekets serie på otte Elligton-programmer. Det gælder således Danmarks Radios optagelser af koncerten i Tivoli i 1971, hvor Ben Webster medvirkede som gæst, og studie-optagelserne fra 1967 med trio og oktet, som aldrig har været set siden.
Et andet program omfatter tidlige Ellington-film som Black and Tan fra 1929 og Symphony In Black fra 1935 med Billie Holiday. Disse, og andet af seriens materiale, er dog tidligere udsendt på Storyville-video.
To andre programmer viser amerikanske tv-produktioner på knap en time: On the Road with Duke Ellington fra 1967 og Ella Fitzgerald Show fra 1968. Og der er to af de spillefilm, som har musik af Ellington på lydstrimlen og personlig medvirken på billedsiden: Belle of the Nineties med Mae West fra 1934 og Anatomy of a Murder/Et mords analyse med James Stewart fra 1959.
Serien er begyndt, når dette læses, men programmerne vises flere gange i løbet af måneden. Nærmere detaljer i Cinematekets trykte program.

Koncerter i jazzhuset, bl.a.
100-året markeres også i Copenhagen JazzHouse. Søndag den 25. huser man om eftermiddagen Pierre Dørge og New Jungle Orchestra, der som ovenfor nævnt transmitteres internationalt i en time fra kl. 17, og på selve dagen, torsdag den 29., har man
Niels Jørgen Steen & The A-Team med en række af vore førende hjemlige musikere.
På amerikansk invitation besøger John Høybye og Tritonus-koret USA for at præsentere Høybyes og Peder Pedersens kombinations-version fra 1996 af Ellingtons Sacred Concert (i ental). Pedersens Big Band er dog nu afløst af det halvprofessionelle big band Orbit under ledelse af Peter Beck og med Jesper Thilo som solist.
Under USA-besøget i dagene 9.-16. april bliver der koncert i Washington, D.C. og i Saint Peter's Church i New York, og den 29. april høres koret og orkestret i Christianskirken i København.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her