Læsetid: 3 min.

EU-medlemskab koster Danmark milliarder

21. april 1999

Danske skatteborgere og forbrugere betaler milliard-regning for EU-medlemskab, siger Folkebevægelsen mod EU

Danmark betaler hvert år mellem 17 og 24 milliarder kroner for medlemskabet af EU. Det mener Svend Skovmand fra Folkebevægelsen mod EU, der fremlagde sit milliardstore regnestykke i går i pjecen EU - et dyrt bekendtskab.
"Hvis Danmark melder sig ud af EU, så slipper vi for den regning," siger Sven Skovmand.
Der er først og fremmest to poster i regnestykket, der for alvor rykker.
Sven Skovmand peger for det første på, at Danmark uden for EU ikke skal betale kontingent til EU. Der er her tale om et beløb på omkring ti mia. kroner om året, som Danmark ikke skal betale.
I dag modtager Danmark som EU-medlem milliarder i støtte til landbrug og regionale projekter, som bare ikke går til formål, danske politikere af sig selv ville bruge skatteydernes penge på. Som eksempel nævner han opbygningen af lagre for landbrugets overskudsproduktion af korn og andre landbrugsvarer. Her er der altså en stor besparelse ved at stå uden for EU.
Toldsatser mellem EU og andre lande er den anden store post, hvor EU-medlemskabet koster Danmark i det regnestykke, Sven Skovmand stiller op.
Tolden på industrivarer er efterhånden faldet til omkring tre procent i gennemsnit, men Sven Skovmand og Folkebevægelsen mod EU hæfter sig ved en stribe markante undtagelser, hvor niveauet er højere. Et eksempel er EU-tolden på biler fra Japan, den er på ti procent.
"Hvis Danmark ikke var medlem af EU, så kunne vi sætte tolden på japanske biler ned til nul, Det ville også tvinge de europæiske fabrikker til at sælge bilerne billigere," siger Sven Skovmand.
Samlet set mener Sven Skovmand, at danske forbrugere kunne spare mellem syv og ti milliarder ved ikke at være medlem af EU på grund af for høje EU-toldsatser.
Sven Skovmand mener ikke, danske virksomheder vil bukke under uden toldmure rundt omkring landet.

U-landsorienteret
Organisationen Dansk Industri er godt nok tilhænger af at afskaffe told på industrivarer, det åbne spørgsmål er ifølge chefkonsulent Elly Kjems Hove om andre lande vil følge et dansk eksempel og også tilbyde toldnedsættelse for danske varer, så virksomhederne kan sælge deres varer.
"Toldbarrierne over for danske varer vil ikke bare falde væk af sig selv, og så skal Danmark forhandle alene som et lille land med alle andre lande i verden. Her mener vi, det er en klar fordel at være medlem af EU," siger Elly Kjems Hove.
Sven Skovmand mener, at et Danmark uden for EU kunne søge den løsning, som Schweiz har gennemført. Alpelandet har siden 1973 haft en frihandelsaftale for industrivarer med EU. Dertil kommer dog, at Schweiz på samme måde som EU indfører beskyttelsestold på meget billige varer, der kan true Schweiz' hjemlige produktion. Schweiz har således en særlig høj beskyttelsestold på tekstiler, som altså koster de schweiziske forbrugere ekstra, når de køber tøj.
Lave K. Broch, der er kandidat til Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, mener, at et Danmark uden for EU kan nedsætte tolden på u-landenes varer. Det har ikke EU-landet Norge allerede gjort.
Det ville give danskerne billigere varer fra den tredje verden end nu, hvor medlemskabet af EU fordyrer varerne.
Christian Friis Bach, formand for Mellemfolkeligt Samvirke er enig i, at et Danmark uden for EU kunne sænke tolden over for u-lande.
"Danmark kunne nok føre en mere u-landsorienteret politik uden for EU, men man skal passe på med at konkludere for hurtigt. EU tillader på den ene side kun import af vanvittigt lave kvoter af tomater fra et land som Marokko. På den anden side er der en lang række aftaler, der giver u-lande særlige fordele på EU's indre marked," siger Christian Friis Bach.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her