Læsetid: 2 min.

EU vil undgå åbenhed

29. april 1999

Stik imod hensigten med Amsterdam-traktaten lægger EU-Kommissionen op til at stramme reglerne om åbenhed

BRUXELLES - Alle papirer med oplysninger om nye EU-regler skal være hemmelige, indtil reglerne er vedtaget, foreslår EU-Kommissionen i et oplæg til nye bestemmelser om åbenhed.
"Der kunne indføres en embargo med det formål at forsinke adgangen til bestemte dokumenter for at forhindre indblanding i beslutningsprocessen og for at sikre at for tidlig udbredelse ikke skaber fortørnelse og skader Unionens interesser," hedder det i oplægget.
En dansk ekspert i åbenhed bryder sig ikke om forslaget.
"Det kan bevirke, at der ikke er mulighed for at skabe offentlig debat om et forslag, før det er vedtaget," siger pressejurist Knud Aage Frøbert.
Oplægget fra EU-Kommissionen er første skridt på vej mod at gennemføre Amsterdamtraktatens bestemmelser om øget åbenhed.
Amsterdamtraktaten, der træder i kraft lørdag, har som noget nyt en bestemmelse om, at alle borgere har ret til aktindsigt i dokumenter fra Europa-Parlamentet, Ministerrådet og EU-Kommissionen. De præcise regler skal vedtages senest to år efter, Amsterdamtraktaten er trådt i kraft.
Kilder i Kommissionen oplyser, at det officielle forslag kan ventes klar inden for fire til seks uger.

Afslag uden begrundelse
I sit oplæg foreslår EU-Kommission også at dele alle dokumenter op i tre kategorier, hvoraf den ene er såkaldte "arbejdsdokumenter". Alle papirer i denne kategori skal være undtaget for aktindsigt.
"Det ville gøre det muligt at beskytte forhandlinger, men at sikre adgang til det endelige resultat," argumenterer Kommissionen i sit oplæg.
Pressejurist Knud Aage Frøbert påpeger, at der er et tilsvarende princip i den danske offentlighedslov.
"Det er et udtryk for, at politikere er meget ømme over deres beslutningsproces - og det er også nødvendigt i mange tilfælde. men set fra et offentlighedssynspunkt er betænkeligt, at man opstiller en hel generel undtagelse. Det betyder nemlig, at myndigheder ikke er nødt til at begrunde deres afslag," siger han.
Kommissionens oplæg om åbenhed blev lagt frem på en konference i Europa-Parlamentet tidligere på ugen. Den finske parlamentariker Heidi Hautala (De Grønne) var én af arrangørerne.
"Vi risikerer at tage et skridt frem og to tilbage, hvis Amsterdamtraktatens regler om åbenhed bliver, som Kommissionen foreslår. Men det vil efter min mening også være umuligt for Parlamentet at acceptere," siger hun.
Parlamentet har vetoret i forhold til de nye regler.
En finsk EU-diplomat oplyser, at Finland håber, nye regler kan vedtages i løbet af efteråret, mens Finland sidder på EU-formandskabet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her