Læsetid: 3 min.

EU i vildrede over Kosovo-flygtninge

6. april 1999

Mens en række EU-lande gør sig klar til at modtage flygtninge, siger Frankrig og Italien stadig nej - EU-ministrene mødes først onsdag

EURopas reaktion
BRUXELLES - Mens dele af EU i påsken lovede at give husly til nogle af de 360.000 flygtninge, der har forladt deres hjem i Kosovo, stod Frankrig fast på den hidtidige linie om, at alle flygtninge må forblive i nærområdet. Den franske modstand mod at lukke flygtninge ind står i skarp kontrast til søndagens meldning fra EU-formandslandet Tyskland om, at EU samlet vil lade 100.000 flygtede opholde sig i EU, indtil de kan vende tilbage.
Dermed ser det endnu en gang ud til, at EU-landenes forsøg på at optræde som en troværdig og slagkraftig aktør på den udenrigspolitiske scene vil drukne i intern uenighed om, hvilken linie, der skal lægges.
Imens befinder tusindvis af flygtninge sig i et ingenmandsland mellem Kosovo og Makedonien, der har lukket sine grænser efter næsten to ugers voldsom tilstrøming af flygtninge.
Internationale hjælpeorganisatiuoner vurderede mandag, at op til 85.000 af flygtningene befinder sig i grænseområdet, hvor de ikke har kontakt med hjælpeorganisationerne, og hvor adgangen til mad og lægehjælp er endnu dårligere end i selve Makedonien.
Men den franske udenrigsminister, Hubert Védrine slog søndag fast, at Frankrig ikke vil modtage flygtninge, fordi det ville være at "spille det jugoslaviske regimes spil".
"Jugoslavien har besluttet at terrorisere Kosovos befolkning i håbet om, at flygtningene vil blive sendt til andre europæiske lande. Men disse mennesker hører hjemme i Kosovo, og de skal kunne vende tilbage," sagde Védrine på fransk tv.
Alle EU-lande påpeger, at Jugoslavien ikke må bringes til at tro, at den etniske udrensning i Kosovo vil lykkes - og derfor har der hidtil ikke været talt højt om muligheden for at aflaste de nærmeste nabolande til Kosovo-regionen.

Ændret situation
Men situationen i Makedonien og Albanien er nu så alvorlig, at den tyske kansler, Gerhard Schröder, i weekenden meddelte, at blokken af 15 EU-lande tilsammen er parat til at lukke 100.000 flygtninge ind på midlertidigt ophold.
Selv vil Tyskland tage omkring 40.000 flygtninge, og i løbet af påskedagene kom der tilsagn fra Sverige, Danmark, Storbritannien og Grækenland om, at de også har plads til nogle af ofrene for de seneste ugers udrensninger.
Men det er stadig uklart, hvor mange EU-lande, der vil være med til at løfte opgaven, og om de pågældende lande kan blive enige om fælles retningslinier for aktionen.
Først onsdag mødes EU's indenrigsministre for at diskutere situationen.
Uden for EU kom der i weekenden tilsagn fra en række lande uden for EU - USA, Canada, Sverige og Tyrkiet - om at modtage flygtninge.
Tyrkiet, der bakker stærkt op om NATO-aktionen og selv stiller fly til rådighed for den, har allerede taget imod cirka 5.000 flygtninge fra Kosovo og meldte sig i går klar til at oprette et lejr til 20.000 yderligere flygtninge fra regionen.
Internationale organisationer anslog mandag at omkring 350.000 flygtninge har forladt Kosovo. Albanien har modtaget over 200.000 flygtninge, men mandag sagde hjælpeorganisationer enslydende, at problemerne er størst for de 120.000 flygtninge i Makedonien - særligt de mange, der er fanget i grænselandet og ikke kan få hjælp.
Robin Cook, den britiske udenrigsminister, sagde søndag, at Makedonien har indvilliget i at oprette et internationalt område, hvor der kan huses op mod 100.000 etniske albanere på flugt fra Kosovo-provinsen. Det internationale flygtningeområde i Makodonien vil blive administreret af FN og NATO-tropper i området. Ifølge Tysklands indenrigsminister, Otto Schily, er Albanien er parat til at modtage op til 100.000 flygtninge, som er strandet ved grænsen til Makedonien.
"Albaniens regering er villig til at modtage op til 100.000 flygtninge under forudsætning af, at det internationale samfund garanterer den nødvendige støtte," sagde den tyske indenrigsminister under et besøg i en flygtningelejr i Tirana ifølge nyhedsbureauerne.
Den amerikanske vice-udenrigsminister med ansvar for blandt andet flygtninge, Julia Taft, sagde mandag under et besøg i Grækenland, at mens situationen er svær for de mange flygtede fra Kosovo er disse "heldige" i forhold til de kosovo-albanere, der er ladt tilbage inde i Kosovo.

Side 4: Kosovo-flygtninge får ikke asyl, Stor dansk vilje til at hjælpe flygtningene

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her