Læsetid: 4 min.

Forårskåde kunstnere

20. april 1999

Kunsten er let, i hvert fald den, som det unge vækstlag fremviser på Charlottenborgs Forårsudstilling i år

UDSTILLING
Balkankrigens mørke skyer letter umiddelbart fra sjælen, når man entrer Charlottenborg i disse dage. Det er lyriske og jazzede værker, der stritter og spræller, vakler og gror, og det ser ud til, at de unge mennesker morer sig, mens de skaber, selv om forbillederne ofte kaster deres lange skygger på de unge kunstneres frembringelser. Charlottenborgs Forårsudstilling viser i år alt fra geværer af skumgummi betrukket med hjemmestrik over syngende marmorskulpturer til dunkende erotiske film, der kan nydes, mens man nedsvælger popcorn. Det er en underholdende og let udstilling.
I år skulle den hærstore censurkomité tage stilling til ikke mindre end 5.082 indsendte værker. Heraf valgte man ca. 280, der fordeler sig på de traditionelle kategorier arkitektur, foto- og mediekunst, kunsthåndværk, grafik, skulptur/installation og endelig maleri. Men mange værker sprænger disse formelle kasser og søger helt nye veje, som f.eks. Frans Peter Valbjørn Knudsens 'Islandske sindbilleder I-III' der faktisk er et avanceret stykke 'maleri', idet de - omend med en naiv og stiliseret 'streg' syet på et rødviolet stof, monteret på en hvid stoframme - fokuserer på stiliseringen af motivet i stedet for den håndværksmæssige tilvirkning.
Det samme kan siges om Louise Gaarmanns herlige ekspressive biler, der mest af alt ligner 'Posemandens bil' uden rat og hjul, og som synes i færd med at implodere. Deres ærinde har intet funktionelt på sig, de skal snarere opfattes som små skulpturer, små skæve 'statements'. Og så fremdeles. Men det er jo et generelt problem i samtidskunsten, der ynder at eksperimentere på tværs af traditionen. Man savner i øvrigt en præcisering af de anvendte materialer i kataloget på en udstilling, hvor kunstnerne eksperimenterer så vidtgående. Der er 110 kunstnere, heraf 69 debutanter.

Vovede eksperimenter
Henriette R. Bruns lerskulpturer er vovede eksperimenter med flere slags ler, som f.eks. hendes 'Tango' en lille lersag på hjul, som mistede et af sine strittende ekstremiteter ved ferniseringen i lørdags. Søndagen igennem måtte hun sidde med sin Epoxy og klinke, men hun var optimistisk med hensyn til helbredelsesprognosen. I hendes 'Parcelhusejerens mareridt', der hænger på væggen, ses en håndvask, hvorfra flyder en faretruende sort lavastrøm. Et ekspressivt og stærkt statement må man sige.
Der er i det hele taget flere værker, som forholder sig til hjemmets arkitektur og indretning, således Birthe Brandenborgs morsomme opdatering af Richard Hamiltons berømte pop-collager fra 50'erne: "Hvad er det, der gør vore hjem så appellerende, så attraktive," og hun svarer med dels en række grafiske mapper, dvs. møbel-kataloger, hvis glittede, anonyme finish hun kommenterer ironisk-kritisk v.h.a. applicerede fotografier af rod og snavs under køkkenvasken, af prosaiske hverdagsforeteelser fra hjemmet, som aldrig eksponeres i disse strømlinede idealfremstillinger af moderne hjem. Ligeledes har hun hæklet en række morsomme billeder, behængt med viskestykker og andre hverdagsrekvisitter.
Nanna Debois Buhl leger med en skildpadde, der fremstilles som påklædningsdukke mes skjoldet som iglo, fabrik, som tårn eller telt, mens Lene Ignestams 'Italiensk sten' af hvid carrara-marmor monteret på ben synger serenader fra pizzaens hjemland. Her er vi virkelig ude på på opfindsomhedens overdrev.

Forvrænget og grelt
Blandt malerne skal bemærkes Ida Bünges delikate og antydningsvise pink malerier af schweizerhytte og pige i blomstret kjole og Fie Norskers grønne og pink billeder af en mennesketom gade. Det er psykedelisk forvrænget og grelt, men spændende anderledes. Merete Bach Jensens morsomme hunde-malerier i tegneseriestil ejer en rå og vild poesi, det samme gør Anitta Nørgaard Johansens Martin Maloney inspirerede malerier af Heavy Metal.
I den konceptuelle ende af skalaen befinder sig Kim Asburys hjørne bestående af monokrome malerier, ligesom Mette Dalsgårds værker, der består dels af malerier med striber, dels af fotos, der viser disse malerier, ophængt i forskellige hjem. En del malere har allerede fundet en personlig stil, heriblandt Eske Knudstrup, der maler lag på lag i en ekspressiv og graffitiagtig stil og Maria Smed Jessen, som dygtigt håndterer pop-kunstens glittede realisme.

Slagkraftigt maleri
Et af udstillingens mest bemærkelsesværdige værker er et fællesmaleri udført af Rasmus Danø, Paw Rytter, Trine Boesen og Christian Malbek med titlen 'Site Under Construction'. Det er syv m langt og 150 cm højt. I år er der ingen skandaler med fem-årige debutanter, men Paw Rytter, faderen til forrige års unge debutant, deltager altså her sammen med sine tre kammerater fra Peter Bondes malerskole.
Det er et slagkraftigt maleri med graffitiagtig energi, malet lag på lag på aluminium. Det kan læses som en hilsen til de vilde malere, der dengang i firserne udførte flere store 'Gesamtværker'. Endnu et bidrag til kunstens lange fødekæde. Opløftet og varm indvendig går man ud gennem glasdøren til den nyfødte, vårgrønne vinter og slår frakkekraven op. Hvem talte om krise i samtidskunsten? Kunsten lever og har det godt.

*Charlottenborgs Forårsudstilling, Dagl. 10-17, on. 10-19. Til 9. maj.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her