Læsetid: 2 min.

Gade går

28. april 1999

Steen Gades afgang svækker den åbne debat, mener SF-fløj

På overfladen er der enighed: Steen Gades jobskifte fra folketingsmedlem til direktør i Miljøstyrelsen er et scoop for Miljøstyrelsen og sørgerligt for SF.
"Det er et kæmpe tab for SF," lyder det samstemmende fra begge fløje i SF - de, der indædt har bekæmpet Steen Gades EU-venlige holdninger og de, der har støttet fortaleren for en mere pragmatisk fløj i partiet. Men flere er bange for at det vil stække den interne debat i partiet.
"Det bliver et tab for det, der burde have været den moderne venstrefløj, at han ikke er der. Nu er der nogle andre, som må gå ind og påtage sig den nødvendige fornyelse. Hvis ikke der er det, bliver det skidt for SF," siger Jørn Jespersen, der frygter at SF nu skal udvikle sig i en mere "doktrinær retning."
Andre kilder på Steen Gade fløjen indrømmer uden for referat at Steen Gades farvel til folketingsgruppen og hovedbestyrelsen er en alvorlig svækkelse af deres fløj. Men samme kilder udtrykker forståelse for Steen Gades beslutning.
Ifølge dem, har Gade siden han trådte tilbage som gruppeformand på grund af SF's nej til Amsterdamtraktaten, været træt af de hårde magtkampe i partiet, samt udsigten til at være i intern opposition i mange år endnu.De frygter, at det vil blive svært at finde nogen, der kan løfte opgaven efter Gade.
Gruppeformand Jes Lunde afviser dog, at Steen Gades afgang vil ændre "bredden i partiet" og stække debatten.
"Jeg ved godt, at den frygt er der blandt nogle af medlemmerne. Men det sker ikke. SF skal fortsat være et bredt parti," siger Jes Lunde.
Christine Antorini, der deler Steen Gades synspunkter erkender, at det bliver svært at finde en afløser, der kan løfte debatten i partiet.
"Det kan betyde en svækkelse af EU-debatten i partiet. Men omvendt vil det måske have den modsatte effekt. Nu bliver det mere tydeligt, at Steen Gade havde et bagland og en base," siger Christine Antorini.
Steen Gade afviser, at hans beslutning har noget med SF's EU-kritiske holdning at gøre. Men samtidig opfordrer han Holger K. Nielsen til at gøre et stærkere forsøg på at samle SF i EU spørgsmålet.
"Det er en pligt for SF's ledelse at signalere, at det er en opgave, den nu vil påtage sig. SF skal turde blive ved med at diskutere EU-spørgsmålet," siger han.
SF's formand Holger K. Nielsen understreger, at Steen Gades afgang ikke vil ændre partiets holdning på EU-spørgsmålet.
"Jeg lægger meget vægt på, at SF fortsat skal være et meget bredt parti. Steen Gades synspunkt er stadig repræsenteret i SF, og det skal der stadig være plads til," siger Holger K. Nielsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her