Læsetid: 2 min.

Golfsyndrom afsløret

19. april 1999

En ny undersøgelse viser, at det såkaldte golfsyndrom skyldes en eksperimentel vaccination af soldaterne. Det amerikanske forsvarsministerium afviser anklagerne

Bioterrorismen - hvad enten man udfører eller bekæmper den - kan hurtig vende sig mod ens eget folk. Det viser en ny undersøgelse foretaget på amerikanske soldater, der var med i Golfkrigen.
Der foreligger nu afgørende beviser for, at det såkaldte golfsyndrom ikke skyldes fjendtlige biologiske eller kemiske våben, men snarere en eksperimentel vaccine, som de amerikanske soldater fik for at kunne modstå et eventuelt irakisk angreb med biologiske kampstoffer. Denne nyhed kunne fagbladet New Scientist berette i sit sidste nummer.
Af de soldater, som deltog i Golfkrigen mod Irak i 1991, udviklede omkring 100.000 soldater en mystisk sygdom, der blandt andet forårsagede hukommelsestab, allergier, træthed, nedsatte funktioner i skjoldbruskkirtlen, udslæt og vedvarende smerter.
Der har længe været en diskussion imellem krigsveteraner og officielle militære organer om, hvad der forårsagede syndromet.
Virologen Bob Garry fra Tulane Universitetet i New Orleans har nu undersøgt 400 golfkrigs-veteraner for antistoffer mod squalene - en fedtsyre, der findes i små mængder i cellemembranen. Hele 95 procent havde høje niveauer af antistoffer mod squalene. I normale tilfælde har mennesker ellers ikke nok squalene i deres blod til at producere et påviseligt højt niveau af antistoffer i deres blod. Af de krigsveteraner, som ikke havde nogen symptomer, var der ifølge undersøgelsen ingen, der havde forhøjede tal.
Garry undersøgte også to frivillige vaccinepatienter, som havde modtaget eksperimentelle herpesvacciner, der indeholdt squalene, og de viste, at de efterfølgende symptomer var i overensstemmelse med symptomerne for golfsyndromet. Eksperimenterne peger altså på, at kroppen kan udvikle antistoffer mod sit eget, naturligt forekommende squalene. Garry fandt også det samme antal forhøjede antistoffer i seks soldater, der blev vaccineret, men aldrig nåede at komme til golfen.

Afviser anklager
Det var de amerikanske og engelske soldater, som var de første, der systematisk blev vaccineret mod angreb med anthrax og pest. Franske soldater blev ikke vaccineret, og ingen af dem har udviklet et golfsyndrom.
Veteranorganisationen for Golfkrigen tror, at de fleste tilfælde af sygdomme skyldes denne eksperimentelle vaccinering, og at dette betyder en overtrædelse af Nürnberg-konventionen: "Militære mandskaber ikke må underkastes medicinske eksperimenter," siger Dave von Kleist, der er medlem af veteranorganisationen i USA.
Det amerikanske forsvarsministerium afviser alle anklager. "I løbet af Golfkrigen brugte vi aldrig squalene i vaccinerne," siger således talsmanden for forsvarsministeriet, Jim Turner. Men mange vaccinejournaler er gået tabt siden dengang, hvilket ikke fremmer efterforskningen, og kongressens General Accounting Office (GAO) er nu gået ind i sagen. De kræver en større undersøgelse af antistoffer mod squalene. Forsvarsministeriet er stærk modstander af disse undersøgelser, men det republikanske medlem af kongressen, Jack Metcalf, fejer indvendingerne af bordet: "I lyset af antallet af forkerte informationer, forsvarsministeriet har givet os, kan ingen forvente, at vi bare accepterer deres benægtelser af, at have brugt squalene."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu