Læsetid: 3 min.

Hieronymus Bosch i Hollywood

10. april 1999

Conellys antihelt tjener politiet med en så stædig vilje, at det sladrer langt væk
om dybe personlige traumer

KRIMI
Nu er vi snart ved nogenlunde at være der, endelig - det vil sige på omgangshøjde med Michael Connelllys stærke, gennem halvfemserne frodigt ynglende udviklingsserie om politidetektiven fra Los Angeles, enspænderen Hieronymus 'Harry' Bosch, som vi ved flere lejligheder har skrevet begejstret om.
Med udsendelsen af Mafiaspil, der er den femte og foreløbig sidste i rækken, mangler kun nummer to, The Black Ice, der i øvrigt er en af de bedste af dem.
Og når vi er ved at være der nu, så er det nok mest fordi Connelly klogeligt nok mellem nummer fire og fem og igen efter nummer fem har skrevet andre krimier, uden Bosch som samlende figur. De parallelle mord har vi fået, men savner stadig
Blood Work fra sidste år.
Anyway, Mafiaspil (Trunk Music, 1997) er nok den foreløbige kulmination på Bosch-sagaen. Bosch er tough midaldrende, enlig kriminalassistent i det lurvede Hollywood, hvis mordafdeling han tjener med en så stædig vilje til sandhedens opklaring, at det sladrer langt væk om dybe personlige traumer.
Og det er seriens kup, at den på yderst troværdig måde forbinder Bosch's gradvise selvafklaring med den nitide detektions tålmodige sporarbejde. Og ikke mindst med en sørgmodigt blomstrende afdækning af drømmebyens endeløse skønhed og depravation, midt i det ellers så nøgternt kortfattede sprog.
Foruden altså, at Connelly med stor - og mangeårig journalistisk ekspertise - kan demaskere politiets selvbeskyttende hierarkier, set nedefra, fra Bosch's absolut kritiske vinkel. Han er "ved politiet, men ikke af det", som en af hans overordnede anklagende siger, hvilket i Bosch's øren er den fineste ros.

Definitiv solidaritet
Karakteristisk for Connellys skrivesæt er den definitive solidaritet han opretter mellem Bosch som opdager og læseren som medvider. Vi er til enhver tid fuldt informerede og kan - hvis vi ellers er skrappe nok - følge hypotesedannelserne og de logiske deduktioner, for det "ligger altid i detaljerne", som Bosch's erfaring siger ham.
Så meget mere rystende er det i Mafiaspil, sammen med Bosch at blive ledt på absolut - og meget overbevisende 'plantet' - blindspor totredjedel af vejen! Hvilket vil sige, at alle detaljerne skal læses om igen, for nok 'ligger det' altså i dem, men sammenknytningen af dem består i sidste ende af "instinkt, fantasi, sommetider gætteværk og det meste af tiden af rent og skært held".
Så flot står det altså hos Connelly til med den rationelt bemestrende evne krimien generelt roser sig af!

Hjerterdame
Meget stærkere står Bosch's tilsyneladende selvvalgte enligheds borg heller ikke; i Las Vegas - hvortil mordet på en Mafia-penge hvidvaskende Hollywood-pornoproducer fører Bosch - møder han Eleanor Wish, som var hans kortvarige hjerterdame i roman nummer et, og som hans sandhedsmasochisme dengang 'tvang' i fængsel trods alle hede følelser. Nu er hun, den tidligere FBI-agent, temmelig down and out, professionel pokerspiller, og overfladisk men farligt involveret i den mangedobbelt betændte mordsag.
Meget stærkere er Bosch's rigorøse moral ikke, end at han ret prompte indser, at Eleanor var og er hans definitive match, og at hun må reddes og i sidste ende tages virkelig hånd om, om det så skal betyde hans afgørende, forpligtende spring ud af ensomheden.
Trods alle genvordigheder og dødelige voldsudløsninger - Bosch bliver f.eks. 'planmæssigt' indklaget for Afdelingen for Interne Affærer - går tingene denne gang op på en måde, der er ny for Bosch. Det interne samarbejde i afdelingen er, grundet en ny, kvindelig chef, næsten gnidningsfrit, og Bosch ender minsandten på bryllupsrejse!
At hans sår dermed skulle være helet, og serien dermed være slut, det er heldigvis ikke tilfældet. Angels Flight er på trapperne, om jeg så må sige. Man glæde sig.

*Michael Connelly: Mafiaspil. Oversat af Jette Røssell. 374 s., 348 kr. Forlaget Forum

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her