Læsetid: 3 min.

Hollywoods afmagt

23. april 1999

Danske film udkonkurrerer for tiden de amerikanske tilbud

Nye film
Mens to danske film, Den eneste ene og Mifunes sidste sang, i de seneste uger har ligget nummer et og to på biograf-hitlisten, nøjes biograferne med det lettere amerikanske skyts.
Kevin Costner, ellers et sikkert trækplaster, er efter floppet Postman ved at blive synonym med kunstigt oppustet Hollywoodunderholdning. I Brevet i flasken spiller han en hjertensgod skibsbygger, der isolerer sig i sorgtynget passivitet efter sin kones død. Sin store kærlighed udtrykker han pr. flaskepost i vendinger, der i floskuløs patos nærmest får ham til at minde om en Bille August på bekendelses-trip.
Brevets bevægede førstegangslæser er en kvindelig research-journalist ved en Chicago-avis, en fraskilt bybo, der opsøger ham i hans provinsielle afsondrethed. Og rigtigt gættet: Et amourøst eventyr tager sin begyndelse og varer stive to timer og 11 minutter stopfulde af smagfuldt behersket lidenskab og møjsommeligt sorgarbejde.
Fotograferet i glanspoleret stil af Caleb Deschanel og instrueret med glat professionalisme af Luis Mandoki er Brevet i flasken en kompetent, men alt for langt udspundet tåreperser, oplivet af Robin Wright Penns følelsesstærke præstation som journalisten. Costner driver efterhånden sit underspil så langt ned, at det er svært adskille det fra sløvsind. Også Paul Newman er med som gammel knark, dog velpræserveret som altid. Rollen er tynd.

Dejlig disco-tid
Så er der mere drive i 54, en retrospektiv skildring af liv og glade/triste dage på sen-70'ernes berømte natklub 54, beliggende på 54. gade på Manhattan.
Filmen følger i hælene på Boogie Nights og den herhjemme endnu usete The Last Days of Disco som en overvejende betaget skildring af en hedonistisk tid inden hiv-smitte og yuppie-målbevidsthed. Hovedpersonen er en ung outsider Shane (Ryan Phillippe), der ved hjælp af sit kønne ydre trænger ind i de hellige haller, hvor ellers næsten kun berømtheder og supervelklædte beautiful people får adgang.
Shane bliver bartender med nøgen overkrop til glæde for klubbens anselige bøsseklientel (deriblandt en gæsteoptræden af Michael York). Men det er pigerne, der frister - en håbefuld sangerinde (Salma Hayek) og en ambitiøs tv-seriestjerne (Neve Campbell). Historien er med et mildt ord fortærsket.
Man fornemmer, at forfatter-instruktøren Mark Christopher gerne vil kaste sig ud i de herligt dekadente livsudfoldelser, hvilket filmens bagmænd, Disney-koncernen, dog synes at sætte grænser for.
I stedet får vi en ganske livlig gang disco-nostalgi, indrammet af traditionelt advarende pegefingre og en mærkeligt ucharmerende præstation af komikeren Mike Myers, der som værten Steve Rubell skal forestille at være festens karismatiske midtpunkt.

Teeange-mord
Der synes ingen ende på teenage-gysernes parade, hvor hovedpersonerne decimeres på planmæssig grusom vis. Gerne efter på den ene eller anden måde at have irriteret tilskueren.
Urban Legend (Historier, der dræber) er et typisk shriek show, der til tider mere ligner et freak show. For ingen skal fortælle mig, at amerikanske college-elever er helt så infantilt sex-fikserede som dette udvalg - som man heldigvis slipper af med én efter én i accelererende rækkefølge.
Nogle pudsige drejninger omkring begrebet 'vandrehistorier' degenerer mod slutningent til vildt opskruede grand guignol-scener, der 'skal' med. Men den debuterende instruktør, australieren Jamie Blanks, har teknisk set godt fat i det traditionelle gyser-apparat af chok og brutalitet. Der er også forsøg på at ironisere over genren. Men det slap Scream-filmene nu bedre fra.

*Brevet i flasken. Instruktion: Luis Mandoki. Manuskript: Gerald Dipego efter roman af Nicholas Sparks. Amerikansk (Palads, Palladium, Scala, Bio City)

*54. Instruktion og manuskript: Mark Christopher. Amerikansk (Scala, Palads)

*Urban Legend (Historier, der dræber). Instruktion: Jamie Blanks. Manuskript: Silvio Horta. Amerikansk (Palads, Scala)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her