Læsetid: 2 min.

Hovedforlig i hus

21. april 1999

Flertal for et ja til KTO-forlig, vurderer arbejdsmarkedsforskere

Selvom flere grupper har sagt nej, heriblandt sygeplejerskerne og lærerne, vurderer arbejdsmarkedsforskere, at hovedforligene på de to offentlige områder er i hus. Det er KTO-forliget for 640.000 kommunalt ansatte og CFU-forliget for de 200.000 statslige ansatte. Begge forlig er tre-årige overenskomster med tre nye feriefridage og en samlet lønstigning på godt syv procent.
Det bliver dog først endeligt afgjort på et bestyrelsesmøde fredag, om de 62 organisationer i KTO samlet siger ja. Først skal der findes en afgørelse i Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA), som har 200.000 medlemmer. De afleverer deres stemmer i dag og et resultat vil være klar i aften. Som de 200.000 andre LO-ansatte i amterne og kommunerne ventes FOA-medlemmerne at stemme ja.
Senest kom der i går et ja fra Pædagogisk Medhjælper Forbund, hvor 75 procent stemte for overenskomsten. Lignende ja-andele har gjort sig gældende i de øvrige 14 LO-forbund.
Også Akademikernes Centralorganisation (AC) med 70.000 medlemmer på både det kommunale og statslige område, afleverede et ja i går. Tre af de 19 AC-organisationer sagde dog nej: Dansk Magisterforening, Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) og Den danske Landinspektørforening.
Hos gymnasielærerne stemte hele 96 procent nej, hvilket resulterede i omfattende arbejdsnedlæggelser i går.
65 af landets 220 gymnasieskoler blev lammet.
Gymnasielærerne er utilfredse med, at Amtsrådsforeningen ikke vil genforhandle deres overenskomst, der er forhandlet samlet under AC.
Gymnasielærernes landsformand, Per Skafsgaard, opfordrede mandag til en genforhandling, men det afviste Amtsrådsforeningens forhandler, amtsborgmester Kristian Ebbensgaard (V) overfor Ritzau med følgende bemærkning:
"Vi har indgået en lovlig aftale med AC, og den kan vi ikke åbne igen. Jeg er overbevist om, at det vil vise sig, at det er en god aftale, og det vil lærerne også se, når de får tænkt sig om."
Kristian Ebbensgaard slipper til gengæld ikke for at gå til forhandlingsbordet med de 60.000 sygeplejersker påny, ligesom forhandlerne hos de kommunale arbejdsgivere skal igang igen med lærerne på den anden side af forhandlingsbordet.
På det statslige område har såvel de 130.000 medlemmer i Statsansattes Kartel, som de 35.000 i CO-II sagt ja. Med gårsdagens ja fra AC, mangler nu kun resultatet fra TOK, som omfatter statsansatte lærere, pædagoger, socialpædagoger og IT-ansatte.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her