Læsetid: 4 min.

Hvor blev de af?

8. april 1999

Makedonien smider flygtninge fra Kosovo ud. Situationen er kaotisk. UNHCR
ved ikke, hvor 30.000 flygtninge er

Flygtningene fra Kosovo er blevet kastebolde mellem landene på Balkan. I Makedonien sender regeringen buskorteger med flygtninge ud af landet. Men kun Albanien er villige til at tage imod dem, oplyser FN's Flygtningehøjkommissariat, UNHCR.
"Ifølge vores oplysninger blev 20 busser med flygtninge kørt til Grækenland. Men de blev straks afvist. De græske myndigheder fortæller os, at de sendte flygtningene videre til Albanien," siger Makiko Shinohara, talsmand for UNHCR i Genéve.
Afdelingschef ved Dansk Flygtningehjælp, Anders Ladekarl kunne i aftes fra Albaniens hovedstad Tirana bekræfte, at der er kørt busser med flygtninge fra Makedonien til Albanien. Og Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) oplyser til Reuter, at mindst 14.000 flygtninge er blevet kørt fra Makedonien til Albanien.
Makedonien har i alt modtaget 136.000 flygtninge, men landets regering ønsker ikke at huse mere end 20.000.
Tidligt onsdag morgen satte de makedonske myndigheder de sidste af omkring 40.000 flygtninge i Blace ved den makedonske grænse til Kosovo på busser og kørte dem til ukendte destinationer.

30.000 væk
Ifølge UNHCR er en del kommet til flygtningelejre lidt længere inde i landet. Andre har man forsøgt at sende til nabolandene. Men tidligt i går aftes vidste UNHCR ikke, hvor ca. 30.000 af dem opholdt sig.
"Tallene er meget flydende, men vi kan sige, at der er tale om titusindvis af mennesker, der bliver flyttet rundt. Det er simpelthen ikke en måde at behandle flygtninge på," siger Makiko Shinohara. Både OSCE og den amerikanske regering kritiserer skarpt den makedonske regering.
"Vi forstår det pres, der er på Makedonien, men vi forventer, at de vil overholde de internationale regler for, hvordan flygtninge behandles," siger James Rubin, talsmand for det amerikanske udenrigsministerium.
I Albanien er situationen lidt mere rolig. Selv om landet i går eftermiddag husede 293.000 flygtninge, har de fleste fundet privat indkvartering. Og den albanske regeringen er villig til at tage endnu flere.
"Det er som om, at regeringen og oppositionen endelig har fundet noget at enes om. Alle her står sammen om, at Kosovoalbanerne skal tilbage til Kosovo. De skal ikke fragtes til Danmark eller USA. Kosovo er deres historiske hjem, og kommer de først til Danmark eller USA, er det ikke sikkert, at de nogensinde vender hjem," siger albanske kommentatorer, som Ritzaus Bureau har talt med.
I Montenegro er der 60.000 flygtninge og i Bosnien 24.300. Begge steder er situationen under kontrol, oplyser UNHCR.
I iveren for at slippe af med flygtninge satte de makedonske myndigheder tirsdag et par tusinde flygtninge på fly til Tyrkiet, oplyser UNHCR. Flere af dem blev tvunget ombord på flyveren.
"Vi er meget bekymrede for den situation, der er ved at opstå med den kaotiske udsendning af flygtninge. Der er brug for meget bedre styring," siger Makiko Shinohara.
UNHCR beder derfor de vestlige lande, der vil hente flygtninge ud af Makedonien om at vente få dage, indtil situationen er under kontrol.
"Lige nu beder vi de vestlige regeringer om at være tålmodige indtil, der kommer styr på situationen," siger Makiko Shinohara.
Hun oplyser, at det dog lykkedes at få gjort en gruppe Kosovo-albanske flygtninge parat til at tage til Tyskland.
Natten til i dag forlod de første knap 700 af dem Makedoniens hovedstad Skopje om bord på fly chartret af den tyske forbundsregering.
"Vi sendte det første fly afsted kl. 13.40. Det næste kl. 18. De resterende følger i løbet af aftenen. Vi regner med at have plads til mellem 650 og 700 flygtninge. I den kommende tid vil vi have sørget for, at i alt 10.000 kommer til Tyskland," sagde Matthias Seeger, som leder det tyske indenrigsministeriums koordinationsenhed for flygtninge, til Ritzau onsdag aften.
Inde i Kosovo er situationen mere usikker. I løbet af onsdagen lukkede de jugoslaviske myndigheder grænserne til både Makedonien og Albanien. De flygtninge, der ventede på at komme ud, er nu forsvundet fra de nære grænseområder. En lille gruppe, der alligevel slap ud, fortæller, at jugoslaviske styrker har taget opstilling nær ved grænsen og presser flygtningen tilbage ind i Kosovo.
"Vi ved ikke hvor mange, der endnu er i Kosovo. De er enten gået frivilligt eller blevet presset tilbage. Vi ser vi folk bag bakkerne. Men vi kan ikke se hvor mange. Der kan være flere titusinder," siger Makiko Shinohara.
Formanden for den Europæiske OSCE, Knut Vollebaek, er bekymret for flygtningenes skæbne.
"Vi må være forberedt på, at der kommer en ny strøm af flygtninge. Omkring 30.000 er parat, så snart de får lov at slippe ud," siger Vollebaek.
Den jugoslaviske ambassadør i Storbritannien, Milisav Paic bekræftede i går aftes, at grænsen er lukket for flygtningene.
"De er vore statsborgere, og vi ønsker ikke, at de forlader landet. Når vi ikke lader dem forlade landet, så beskylder I os for at forhindre dem i at tage af sted. Når de tager af sted, så siger I, at vi tvinger dem væk. Hvad mener Vesten lige nu? Hvordan ser det ud med argumentet om etnisk udrensning, hvis disse mennesker frit kan forlade vort land?" ville ambassadøren vide.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her