Læsetid: 2 min.

Indien går til valg

27. april 1999

Politisk mudder i verdens største demokrati fører til et valg, der næppe ændrer meget

For tredje gang på tre år skal Indiens omkring 600 millioner vælgere til stemmeurnerne. Udfaldet af vælgernes dom ændrer sandsynligvis ikke meget på Indiens indenrigs- eller udenrigspolitik og betragtes af mange udenlandske iagttagere og indere som spild af penge.
I går bad fungerende premierminister, Atal Behari Vajpayee fra det hindunationalistiske parti BJP, præsidenten om, at der bliver udskrevet valg inden for de næste seks måneder. Det skete som følge af, at den BJP-ledede regering tabte en tillidsafstemning 17. april, og at det siden da ikke er lykkedes Kongrespartiet med Sonia Gandhi i spidsen at skaffe sig politisk flertal bag en ny regering.
"Det er et unødvendigt valg, for det vil ikke ændre meget. Man vil få en ny regering, som formodentlig ikke vil gøre stor gavn, men heller ikke stor skade," siger lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet, Jørgen Dige Pedersen, som i mange år har beskæftiget sig med Indien.
Udenlandske investorer reagerede negativt på det kommende valg, hvilket fik både aktiekurser og rupeen til at falde.
"Alle har tabt. Hvis der er nogen vinder, så er det BJP. Folk vil spørge oppositionen om, hvorfor de skubbede landet ud i et valg," sagde Kuldip Nayuar, der er parti-uafhængigt medlem af Parlamentets overhus, til nyhedsbureauet Reuters.
Siden Indien i 1991 slog ind på en økonomisk reformkurs har der været en pæn vækst, og Indien er ikke blevet smittet ret meget af den sydøstasiatiske krise, der ramte i 1997. En ny regering ventes at fortsætte liberaliseringsbestræbelserne, og Finansloven for 1999/2000 blev vedtaget i forrige uge.
Økonomien ventes at blive stadig bedre for de omkring 300 millioner mennesker, som udgør Indiens mellemklasse. Men for de omkring 400 millioner indere, som lider af fejl- og underernæring, ventes der ikke store fremskridt. Den årlige vækst på fem procent i bruttonationalproduktet har hidtil ikke dryppet meget på de mange landarbejdere og kasteløse.
Indien pådrog sig i fjor verdens vrede, da landet gennemførte atomprøvesprængninger. Indien forhandler for tiden med den amerikanske administration om at underskrive traktaten, der forbyder prøvesprængninger.
"Selv om Kongrespartiet kommer til at lede en regering, vil der næppe blive ændret på atompolitikken. BJP vil under valgkampen slå på de nationalistiske strenge og sige, at man ikke lod sig kyse af stormagterne. Det vil oppositionen have svært ved at sige så meget til, fordi nationalismen er så stærk," siger Dige Pedersen.

Politisk mudder
BJP-regeringen er den femte, som falder siden 1996. Det får nogle iagttagere til at efterlyse en oprydning i det meget mudrede politiske billede, hvor der i dag er mere end 30 partier, som deles om de 545 pladser i Underhuset.
Underhuset er stærkt præget af folk med meget regionale eller personlige dagsordener.
"Sammensætningen af Underhuset er et meget godt udtryk for de politiske kræfter i Indien, og i et så sammensat land, er det vigtigt, at alle politiske kræfter har en røst. Det vil være farligt for sammenholdet i landet, hvis man centraliserer magten," mener Dige Pedersen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu