Læsetid: 3 min.

Jesus og krigen

3. april 1999

UNDER overskriften: "Bomber kan også være næstekærlige" lyste biskoppen i Århus, Kjeld Holm, i onsdags på forsiden af dagbladet Aktuelt den kristne velsignelse over NATO's og dermed Danmarks krig mod Jugoslavien. Nu mangler vi kun at en eller anden serbisk prælat - hvis det da ikke allerede er sket - hælder vievandet over en af Slobodan Milosevics tanks.
Begge krigsførende parter kan så påberåbe sig samme algode, almægtige og alvidende Gud - til at slå hinanden ihjel. Den Gud, som for kristne er far til en jøde ved navn Jesus, hvis sidste aftenmåltid, korsfæstelse og død samt opstandelse mindes hver påske.
I Jugoslavien som i Århus.

NETOP ved aftensmaden (nadveren) skærtorsdag vaskede Jesus alles fødder. Et job, som ellers blev pålagt fremmedarbejdere og de usleste slaver. Han havde kort forinden sagt: "I véd, at de, der regnes for folkenes fyrster, undertrykker dem, og at deres stormænd misbruger deres magt over dem. Sådan skal det ikke være blandt jer; men den, der vil være stor blandt jer, skal være jeres tjener, og den, der vil være den første blandt jer, skal være alles træl."
Ved anholdelsen natten til langfredag lød budskabet kort og klart: "Stik dit sværd i skeden! For alle, der griber til sværd, skal falde for sværd."
Med undtagelse altså af Danmarks (og NATO's) bomber over Jugoslavien. Dem kan Gud og Jesus nemlig godt lide. De er næstekærlighedens gaver, der regner ned over Slobodan Milosevic.
Kun synd, at han ikke kan se det.

DEN gode Århusbisp har næppe direkte godkendt den i alle måder bombastiske rubrik over sit interview i Aktuelt. Hvor journalisten iøvrigt blander referat og tolkning, så det ikke står klart, hvad Kjeld Holm selv har sagt: "Jesus prædikede næstekærlighed og vendte den anden kind til, når han blev slået," lyder artiklens indledning. "Alligevel er det med tanke på næstekærligheden, at biskop i Århus Kjeld Holm giver velsignelse til den militære aktion mod Milosevic i Serbien." Først da kommer biskoppen ordret til orde med citatet: "At være kristen er ikke for alt i verden at afstå fra magt. For det modsatte af krig er ikke nødvendigvis fred, men kan lige så godt være terror eller diktatur."
I det sidste har teologen ret. Jesus bekæmpede fyrsternes og andre magthaveres, herunder kapitalejernes, undertrykkelse af folkene. Det gjorde han imidlertid med et budskab om kærlighed og den kun kærlige gudfader, som bringer kærligheden i et uforsonligt modsætningsforhold til enhver magtudøvelse. Selv de velsignede bomber over den onde Milosevic.

EN FRIHEDSFORESTILLING uden mage kommer med Jesus til verden. Den har biskoppen ret i må få følger for vores indretning af verden. Den er Europas og USA's skønneste idé. Som fordrejes til sin diametrale modsætning, når den som så ofte i den kristne og efter-kristne historie bliver brugt til at begrunde mageløs magtanvendelse over for natur og samfund, der ikke svarer til vores opfattelse af det gode. "Når så mennesket - igen sin egen herre - er vågnet til bevidsthed om sit værd, og frihedens sublime dyder trives - når De har gjort det spanske kongerige til verdens lykkeligste - da har De pligt til at underlægge Dem alverden," siger marquis Posa til kong Filip II af Spanien i Villy Sørensens oversættelse af Friedrich Schillers nu meget omtalte dramatiske digt Don Carlos. Erstat Filip II med Bill Clinton og Spanien med USA og vi har forræderiet mod Jesus.
Han fandt friheden fra enhver, også religiøst, begrundet undertrykkelse i den guddomskraft, der kun er kærlighed og for disciplene blev åbenbaret ved opstandelsesunderet påskesøndag. Ældre og yngre marquis'er begrunder derimod friheden med den ubegrænsede magt, som mennesket - igen sin egen herre - skulle være blevet forlenet med.

RIGTIGNOK kan Holm have mange grunde til at velsigne Danmarks (og NATO's) bomber. Men han må gøre det i eget navn.
Det ville forresten også være uklogt andet. FN's særlige undersøger af menneskerettighederne i det tidligere Jugoslavien Jiri Dienstbier har formentlig lige så megen indsigt i forholdene på Balkan som Kjeld Holm i Århus. FN's ekspert mener, at NATO's luftangreb mod Serbien er "den største fejltagelse siden Vietnamkrigen."
Skulle Vorherre virkelig være så dum? Hvis nu Dienstbier har mere ret end Holm... el

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her