Læsetid: 3 min.

Jong uden hjertesag

29. april 1999

Erica Jong skuffer med navlebeskuende og uoplagt essaysamling

ny bog
Den amerikanske forfatter Erica Jongs seneste udgivelse består af 24 essays og hedder Hvad vil kvinder have? Bogens stikordsagtige undertitel mere end antyder et svar på spørgsmålet: Kvinder vil have magt, sex, penge og roser.
Jeg har umiddelbart vanskeligt ved at forestille mig et mere vagt og intetsigende svar på et så omfattende og krævende spørgsmål. Eller måske er det omvendt, måske er det spørgsmålet, som er for hårdthugget og kontant og derfor kun kan fremkalde tomme svar?
Den hulhed, som runger i undertitlen, lyder gennem hele bogen. Essayene er - og det kommer vel næppe bag på nogen - yderst personlige og afslører en ulideligt krukket og selvoptaget, men også hudløst ærlig Erica Jong, der både indvier læseren i omstændighederne omkring sin ansigtsløftning og i forholdet til datteren og ægtemændene.
Hvis man således vildledt af titlen tror, at bogen åbner for indsigt i, hvad kvinder - helt generelt - ønsker sig af tilværelsen, kan man godt tro om igen. Man får maksimalt noget at vide om, hvad Erica Jong drømmer om og længes efter. På bogens bagside står der da også, at Hvad vil kvinder have? er en "uformel erindringsbog."

Uden overraskelser
Jong tager vidt forskellige emner under behandling. Hun skriver i øst og i vest. Nogle eksempler: Ét essay handler om Bill og Hillary Clinton, et andet beskriver Italiens fascinationskraft, et tredje undersøger prinsesse Dianas apoteose, et fjerde beretter om Viagra og kampen mod impotens, et femte fortæller om den kvindelige forfatters vanskelige rolle i dag.
Fælles for mange af essayene er, at de ikke hæver sig over almindelighederne. Endskønt Jong lægger argument på argument, metafor på metafor, vittighed på vittighed, litterær henvisning på litterær henvisning (Jong er en uhyre vidende og belæst forfatter, det har hun demonstreret i alle sine romaner og her i essayene fyger det med citater fra verdenslitteraturen), afslutter hun teksterne uden overraskende pointer, uden at smælde med sine synspunkter, og en ubehagelig tvivl trænger sig på: Har Jong overhovedet noget på hjerte? Har hun noget nyt at sige, noget hun brænder for?
Ofte hiver hun mosbeklædte betragtninger frem, som når hun skriver, at kvindelige forfattere er tilbøjelige til at blive fordømt, uanset hvad de foretager sig, og at mænd er mere dømmesyge end kvinder. Helt ærligt, er vi ikke nået længere end det?
Og dog. Måske har Jong ret, måske har hendes holdninger kun et altmodisch præg, fordi de retter sig mod en anden samfundsvirkelighed, fordi de er tænkt som en kritik af hvad Jong kalder "det tilbagestående USA."
Måske er det derfor, at Jong er så pessimistisk, når det gælder de unge kvinder. Hun er fuld af selvmodsigelser: På den ene side proklamerer hun, at hendes datter tilhører en generation af hæmningsløse kvinder, der kan og vil selv - og på den anden side forudser hun, at de unge kvinder igen vil drukne i rollerne som hustru og moder. Hvad mener Jong egentlig?

Litterære forbilleder
Antydninger af Jongs gamle topform ser man, når hun kærligt skriver om sine litterære forbilleder Anaïs Nin, Henry Miller, Mark Twain og Vladimir Nabokov (essayet om Lolita er fremragende, det er også 13 år gammelt og jeg kan ikke lade være med at få mistanke om, at mange af bogens øvrige tekster længe har ligget og samlet støv i Jongs arbejdsværelse i Connecticut) og - i forlængelse heraf - om censur af kunst.
I disse essays ser vi atter udkrystalliseringen af den tanke, som blev legemliggjort i Isadora Wing, heltinden fra romanerne Luft under vingerne, Kunsten at redde livet og Faldskærme og kys. Isadora forenede intellekt og seksualitet, og Jong argumenterer stadig for, at det åndelige og det legemelige hører sammen, at kreativiteten springer fra kroppens vildskab, at sproglige eksperimenter og lidenskab går hånd i hånd.
Musen, skriver Jong og henviser til Mark Twain, flyver på tarmluftens vinge. Jongs egen bog flyver ikke nogen steder, det er den for lastet med klichéer til.

*Erica Jong: Hvad vil kvinder have? Oversat af Ulla Warren. 238 kr., 209 sider. Lindhardt & Ringhof. Udkommer i dag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu