Læsetid: 2 min.

Jysk ulydighed mod motorveje

17. april 1999

Omkring 100 jyder har skrevet under på, at de vil blokere gravemaskiner og lænke sig til træer i en ikke-voldelig kamp mod Århus-Herning-motorvejen

MODSTAND
Civil ulydighed bliver næste skridt i kampen mod motorvejen fra Århus til Herning.
Modstandergruppen "Jyder mod overflødige motorveje" er ved at få borgere til at skrive under på, at de er parate til at bruge fredelige og ikke-voldelige midler for at modarbejde byggeriet, når det går i gang i løbet af kort tid.
"Kun fantasien sætter grænser for, hvad vi kan finde på af ikke-voldelige midler, men det mest almindelige er, at folk sætter sig foran gravemaskiner, lænker sig til træer, der skal fældes - og så har vi talt om at gå ud og hive målepindene op," siger Svend Vestergaard Jensen fra gruppen, der har fået inspiration fra Norge, hvor miljøorganisationer har flere erfaringer med civil ulydighed - helt tilbage fra kampen mod Alta-dæmningen i 1980.
Sidste år skrev 4.000 nordmænd under på, at de ville kæmpe ikke-voldeligt mod et kraftværk ved Bergen.
"Kraftværket er ikke blevet til noget, og vi håber, at bare det vi er parat til at aktionere, kan få politikerne til at se på alternativer, inden de bygger motorvejen," siger Svend Vestergaard Jensen.

Humor som våben
Nordmænd fra kampagnen mod kraftværket fortalte om deres erfaringer på et seminar om civil ulydighed, som jyderne holdt i efteråret.
Og seminaret for omkring 50 deltagere blev starten på den nuværende kampagne, hvor omkring 100 personer allerede indenfor et par uger har skrevet under på en personlig erklæring, der samtidig opfordrer politikerne til at se på alternative løsninger.
"Vi er ret sikre på at komme op på flere hundrede, for denne aktionsform har vist sig at tiltale mange mennesker," siger Svend Vestergaard Jensen fra "Jyder mod overflødige motorvejen" som har gjort sig bemærket med brug af humor i sin kamp. Eksempelvis arrangerede gruppen massesvømning i Gudenåen i protest mod at motorvejen skulle ødelægge Gudenå-dalen.
"Vi er parate til at anvende civil ulydighed, fordi vi mener, at beslutningen om motorvejen bliver taget hen over hovedet på befolkningen, og der ikke bliver lyttet til alternativer," siger Svend Vestergaard Jensen, der finder det moralsk korrekt at forsøge at forhindre en uoprettelig beslutning, der er vedtaget som led i en politisk studehandel.
"Og så er det jo værd at bemærke, at 53 procent af alle husstande ingen bil har, og derfor ikke får glæde af de store milliard-investeringer i motorveje, mens alle kunne få gavn af en togbane - også bilejere," siger jyden mod overflødige motorveje.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her