Læsetid: 3 min.

... og klassisk kort

20. april 1999

Russisk parodi
*For mig at høre er der to vigtige spor i Danmarks-aktuelle Sofia Gubaidulinas musik, som ofte forløber parallelt: Det dybt alvorlige og det parodiske. Sjostakovitch var en mester udi parodien, men også hos Gubaidulina kan man høre det parodiske, f.eks. i korstykket Hommage à Marina Tsvetajeva. Den 4. sats slutter med ordet 'storartet'. "Jeg havde brug for en slags scherzo i dette værk. Ordet skulle faktisk bruges i spottende betydning, netop i det øjeblik, hvor alt styrter sammen. Og især i dag lyder det særligt aktuelt, mere end dengang jeg skrev værket. Det er aktuelt også for min sjæl i dag. I den pågældende sats er det 'storartet' og optimistisk samtidig med, at det hele bryder sammen," har komponisten fortalt skribenten. På en ny cd med The Klemetti Institute Chamber Choir finder vi Gubaidulinas værk. Matti Hyökki dirigerer, og det gør han glimrende. På denne dobbelt-cd finder vi også værker af Brahms med Paul Hillier som dirigent i gumpetunge udgaver. Hverken kor eller dirigent kan med Brahms hamle op med hjemlige fortolkere som Stenlund og Parkman med respektive kor.
Cool Garden. The Klemetti Institute Chamber Choir. Div. dirigenter. Værker af bl.a. Brahms og Gubaidulina. Finlandia 3984-25987-2.

Den rene vellyd
*Det religiøse som udgangspunkt for skabelsen af kunst, har Gubaidulina tilfælles med esteren Arvo Pärt. Begge kunstnere har i øvrigt valgt at forlade deres hjemlande for at leve og bo i Tyskland. Hvor Gubaidulinas religiøse musik er kompleks grænsende til det filosofiske med tekster af bl.a. T.S. Eliott, står Pärts musik i et intimt forhold til den enstemmige, gregorianske sang. Selvom Pärt skriver flerstemming musik, viser musikken tilbage til en tusindår gammel tradition. Først og fremmest skammer musikken sig ikke over at være både enkel og smuk. Hør det på en nyere cd med Estonian Philharmonic Chamber Choir under Tõnu Kaljuste. Kanon Pokajanen hedder det skønhedssøgende værk, som ECM og Manfred Eicher har produceret: En udsøgt nydelse er det at lytte til en cd, hvor alt i produktionen er gennemarbejdet til mindste detalje.
Arvo Pärt: Kanon Pokaja-nen. Estonian Philharmonic Chamber Choir under Tõnu Kaljuste. ECM 1654/55 457 834-2.

Bach og Bryndorf
*Med Bachs musik når vi mesteren, som de to foregående komponister har studeret og ladet sig inspirere af. Bachs sonater for orgel er kommet med organisten Bine Bryndorf. Hun er netop blevet udvalgt til årets P2-musik-kunstner med alt, hvad dertil hører af markedsføring. Det fortjener kunstneren også, det dokumenterer denne udgivelse fra Classico (Olufsen Records). De vidt udspundne toneranker - det ene øjeblik meditativt vegeterende, det andet jagende hurtigt ud og ind af tonearterne - formidler Bryndorf med selvfølgelig virtuositet.
J.S. Bach: Trio Sonatas (BWV 525-530). Bine Bryndorf, orgel. Classico CLASSCD 208.

Tango på cd og live
*Efter katedralmusikken, kan man passende skrue de sentimentale ører på og nyde portugals fantastiske fado, som er gengivet på en ny cd med sangerinden Mísia. Hun kan noget inden for denne portugisiske skæbnesang, og hun kan skaffe tekster med indhold. José Saramago, nobelprismodtager i litteratur, har skrevet teksten til Nenhuma Estrela caiu. Denne cd er den fjerde i en serie, der allerede har gjort performeren kendt viden om. Musikerne kender jeg ikke, men de spiller glimrende. I teksthæftet hedder det, at Ricardo J. Dias spiller accordeon, skønt det mest af alt lyder som bandoneon. Sidstnævnte instrument får mig til at minde Dem om projektet Tanto Sentimiento - fra tango til ny kompositionsmusik. Det er en kulturudveksling mellem Danmark og Argentina, som finder sted i begge lande. Det begynder i Musikhuset Aarhus den 29. april kl. 19.30. Initiativtageren Per Aage Brandt kalder det "en transatlantisk kærlighedshistorie".
Mísia. Garras dos sentidos. Detour 3984-22731-2.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her