Læsetid: 3 min.

K'NYT

9. april 1999

Europas John Updike
*Klaus Rifbjerg har i Stockholm modtaget det svenske akademis store litteraturpris ved en seance onsdag aften, hvor forfatterkollegaen Per Wästberg holdt pristalen med bl.a. disse ord: "At skrive er for Klaus Rifbjerg som at drikke sødt vand og svømme i salt. Ordene er hans element. I nordisk litteratur er han et enmandsorkester og en stand-up-comedian..." "Jeg ser ham klatret op på et hældende tårn af egne værker, jorden gynger, udfordringen er at hoppe af, slå i stykker, vende ryggen til. Han er blevet elsket, afskyet og forfulgt..." Per Wästberg kalder ham også for overlærerens søn fra Amager, som "så og husker alt" og karakteriserede hans forfatterskab: "Hans motiv er det betydningsfulde i hverdagen, det almengyldige i det særlige, det forgangnes nærvær i nuet. Ideologisk og personlig forvildelse beskriver han med en skarphed, som gør ham til Europas svar på John Updike."

Vindebroerne ned for flygtninge
*I morgen sænker Rosenborg Slot, Eremitagen samt en lang række andre danske slotte og herregårde vindebroerne for en rundtur ved navn "De fremmede og os". Særomvisningen er et led i Dansk Flygtningehjælps kampagne Flygtning 99, der modtager entréindtægterne. Rundvisningen på Rosenborg Slot sætter fokus på kunstnere og håndværkere fra 16 og 1700-tallet, der af politiske og religiøse grunde valgte at forlade deres hjemlande for siden at arbejde under den danske konge til berigelse af dansk kultur. Yderligere oplysninger findes på www.flygtning99.dk.

Rå talent i Borgergade
*"Kom og bliv pirket til," opfordrer Leif Sylvester, som lover kunst stik imod den moderigtige selvhøjtidelighed på sit Galleri Python i Borgergade, hvor de tre angiveligt rå talenter Bettina Kofman, Eske Knudstrup og Niels-Peter Nielsen udstiller frem til første maj. Galleri Pythons aktiviteter og tilkyttede kunstnere kan i øvrigt studeres nærmere på galleriets hjemmeside, der har adressen www.webgallery.dk/python.htm.

Design for fremtiden
*Et af fremtidens vartegn i gadebilledet, informationsstanderen, har netop været genstand for en designkonkurrence, udskrevet af DSB og Metro-selskabet. De 14 indkomne forslag og modeller udstilles frem til 9. maj på Post & Tele Museet i Købmagergade i København.

Kontrol med spilleklubber
*En undersøgelse lavet i 1998 på Fyn viste, at mindre end to pct. af omsætningen på 78 mio. i de 40 fynske spille-klubber, blev brugt på velgørende formål. Undersøgelsen viste også, at klubberne ikke betaler moms og afgifter af det fulde overskud, og at personalet aflønnes sort, skriver Ritzau. I Justitsministeriets forlystelsesudvalg er man ikke i tvivl om, at straffelovens hasardbestemmelser bliver overtrådt. På den baggrund har de Konservative fremsat et beslutningsforslag, der skal sikre samme kontrol med de private spilleklubber, som med resten af spillemarkedet.

Bycykler på gaden igen
*De københavnske bycykler er taget ud af vinterhiet og kommer på gaden igen fra den 12. april. Sæsonåbningen og bycyklernes fem års fødselsdag markeres samme dag med et cykeloptog gennem Københavns gader. Optoget starter fra Rosenborg Slot og slutter på Rådhuspladsen, oplyser Fonden Bycyklen i København. Det er fondens plan at udvide antallet af bycykler med 1000 næste år til i alt 3000.

DR-nyhedshus stillet i bero
*Danmarks Radios bestyrelse besluttede tirsdag at stille alle planer om et nyt nyhedshus i bero.
I stedet skal DR-direktionen sammen med regeringen undersøge mulighederne for at få privat finansiering til et eventuelt mediehus i Ørestaden. Regeringens og DR-direktionens udvalg skal senest til sommer melde tilbage, så bestyrelsen endeligt kan beslutte, om Danmarks Radio får et nyt mediehus eller må nøjes med et nyt nyhedshus, fortæller bestyrelsesformand Finn Aaberg til Jyllands-Posten.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu