Læsetid: 3 min.

Kommer op i tø

14. april 1999

Roman om skolen for livets farlighed

NY BOG
Som sne der faldt i fjor er titlen på Claes Johansens nye roman, den korte beretning om en ung lærervikars trængsler med skole, seksualitet og familiefortid, en hverdagshistorie med gruelige afsløringer, realistisk ind til benet og ud igen, sådan at præcise detaljer som skoleinspektørens hornbriller og politimandens stank af William's Ice Blue etablerer kropslig nærhed.
Titlen antyder flygtigheden, glemselen, men kalder også på en anden, gammel talemåde fra Peder Laale: Det kommer op i tø, som fjæles i snø. Romanen er uhyggeligt aktuel ved at vise den racistiske massakres perspektiv ind i 7.c's klasseværelse på en moderne skole i Københavns vestegn. Med trøstesløs lokalkolorit tegnes et ikke bare satirisk landkort over mentalt nedslidthed og kommunal paragrafhumanisme.
Jeg-fortælleren René Pedersen er nybagt lærer, lever i et usikkert parforhold med den lærerstuderende Lise, som er på vej tilbage til en tidligere kæreste, i en trist toværelsers med nabolyde i betonen, rock og sex som fællesemner. René besøger sin sengeliggende morfar, som han først nu har fået kontakt med, og han begynder en efterforskning af, hvorfor den gamle blev isoleret fra familien. I kælderen finder han en kasse med fotografier og genstande fra Besættelsen, hvor morfar deltog i frihedskampen. En Walther-revolver tager han til sig. Altsammen brugbart til emneundervisning i 7. klasse, som nu får påduttet en ekstra adfærdsvanskelig elev.

Uden for døren
Claes Johansen, selv læreruddannet, har før, især i pamfletten Uden for døren, med ubehag skildret den åh-så-forstående pædagogiks forlorne demokratisme, og her toner mareridtsagtige scenerier frem i timerne og på kontoret. Hvem råber højest i klassen? René tager prisen og mister styringen også af sig selv. Lidt efter lidt træder betænkelige træk frem hos den noget holdningsløse lærer, aggressioner, der også udarter i hjemlig sexudfoldelse, hævnlyst og trusler. Med fortællingens logik lader René sig provokere af den uvorne, psykotiske knægt med voldssigtelse og politiundersøgelse til følge.
Morfars revolver spiller en voksende rolle. Den gamle har måske videreleveret den i forlængelse af egen uafklaret, skjult og skændig fortid, der til sidst afsløres under en tilstand af vildelse for at tone over i en afsluttende rædselsvision. Den store europæiske udrensning.
Claes Johansen arbejdede i sine tidlige værker med det groteske og fantastiske. Nu er det tæmmet og kun punktvis anvendt, med forøget virkning.

Besættelse
Krigshistorie har altid fascineret ham, og brugt den har han i romaner med både internationalt og danmarkshistorisk materiale, således i Violinens historie og i de to om nederlaget i 1864, Smuk er døden, som I fik og den nærmest foregående, Fodfolk. Her er så historien, som jo slet ikke kun er historie, erfarer vi i disse ugers balkaniske hævntogter til lands og i luften, med stor og slem effekt nedlagt i Hvidovrekvarteret.
Naiv idealisme antydes i nogle af figurerne som del af den psykiske cocktail af eksplosiv karakter, der antændes, når lejlighed gives og ondskaben får krop og ansigt.
Det er en fortælling om provokeret besættelse, realiseret med nærvær af social genkendelighed i et repliksikkert sprog, underbygget af faktastudier i besættelsestidens skumle hjørner.
Den lærer, René vikarierer for, Vibeke, der er sidst i trediverne og har et firskårent noget blodfattigt ansigt og fint hvidt hår, sætter ham ind i rutinen: besættelsestiden som tema, "du ved... den sædvanlige trædemølle. Vi nåede op til lige inden der hvor tyskerne tager folketinget og arresterer jøderne. Jeg har ikke så skide meget tjek på det der. Måske kan du blande lidt kildekritik ind."
Det gør han så med fatal effekt.
Det er et mistrøstigt billede, Claes Johansen med sin kildekritik og kliniske realisme giver af civilisationen og dens forfald. Her er Palsmoseskolens perspektiv: "Det hele er bygget engang midt i tresserne, mursten klasket over med grå mørtel. Træværket er sort. Hele komplekset er så småt ved at falde fra hinanden."
Skolen for livet.

*Claes Johansen: Som sne der faldt i fjor. 138 s., 148 kr. Aschehoug. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her