Læsetid: 2 min.

Kosovo-særlov kan tage rettigheder fra flygtninge

7. april 1999

Danmark giver i dag asyl til flygtninge fra Kosovo. De får pas, dansk bistandshjælp og har pligt til integration. Rettigheder, som særloven kan tage fra dem

Mens Danmark kæmper for Kosovo-albanernes rettigheder i deres hjemland, så overvejer regeringen efter alt at dømme, hvordan man kan begrænse deres rettigheder som flygtninge i Danmark.
Dermed kan særloven hurtigt bringe Danmark på kant med bestemmelserne i FN's flygtningekonvention.
"En særlov, der begrænser Kosovo-albanernes rettigheder meget stærkt, kan over tid ikke forenes med de rettigheder, flygtningekonventionen beskriver," siger Kim Kjær, Center for Menneskerettigheder.
Sagen er, at Danmark i dag giver asyl til flygtninge fra Kosovo. De får ret til ophold, de får et pas, de får ret til bistandshjælp, og de har samtidig pligt til at medvirke til integration i det danske samfund. Rettigheder, som ikke på forhånd er på plads i den kommende særlov.
Loven skal på ene side sikre Kosovo-albanernes liv, mens den på den anden side ikke skal lægge op til nogen form for integration af Kosovo-albanerne i det danske samfund.

Kan ikke ændre praksis
Kontorchef Inge Bruhn Thomsen fra Flygtningenævnet bekræfter over for Information, at "praksis ind til nu har været at give flygtninge fra Kosovo status som konventionsflygtninge". Dermed adskiller flygtningene fra Kosovo sig fra de flygtninge, der kom til Danmark fra Bosnien i 1992, 1993 og 1994. Ingen flygtninge fra Bosnien havde på det tidspunkt opnået opholdstilladelse i Danmark som konventionsflygtning.
"I forarbejderne til særloven den gang sagde man, at det nok er tvivlsomt, om bosnierne falder inden for den danske udlændingelovs udlændingebegreb. Udlændingestyrelsen har givet asyl til en hel del Kosovo-albanere som konventionsflygtninge. Derfor kan man ikke lade som om, de ikke er flygtninge og behandle dem som om de ikke er flygtninge - de er flygtninge," siger konventionseksperten Jens Vedsted Hansen, lektor ved Retsvidenskabeligt Institut B på Københavns Universitet.
Ifølge Jens Vedsted Hansen kan Danmark ikke uden videre ændre praksis og igen afvise, at Kosovo-albanere kan få ophold i Danmark som konventionsflygtninge.
"Flygtningestatus afhænger ikke af, om man kommer igennem en asylprocedure som sådan. Det er en vigtig pointe i flygtningekonventionen, at staterne ikke kan nægte flygtninge de rettigheder, de har, bare ved at sige, at vi ikke ønsker at behandle jeres asylsag ind til videre," siger Jens Vedsted Hansen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her