Læsetid: 2 min.

KTO-forlig usikkert efter sygeplejerskernes nej

14. april 1999

Sandsynlighed for storkonflikt rykket nærmere. Men sygeplejerskerne skal ikke forvente flere penge i lønningsposen

Sygeplejerskerne får alvorligt svært ved at finde støtte i befolkningen til en konflikt, vurderer arbejdsmarkedsforsker ved Ålborg Universitet, Flemming Ibsen.
Medlemmerne i Dansk Sygeplejeråd trodsede i går deres formand og sagde nej tak til deres nye overenskomst med godt 21.000 nej-stemmer og godt 12.000 ja-stemmer. "Deres konflikttema er diffust, og de er ikke samlet som organisation. Desuden er det kort tid siden, de sidst var ude og konflikte, og der føler befolkningen, at de blev tilgodeset," siger Flemming Ibsen til Information.
Med sygeplejerskernes nej til deres overenskomst-forlig er sandsynligheden for en storkonflikt i amter og kommuner rykket betydeligt nærmere.
Hvis folkeskolelærerne i næste også stemmer nej til deres overenskomst - og det har der tidligere været lagt op til - risikerer de 62 forbund i forhandlingsfællesskabet KTO (Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte) at skulle genforhandle det opnåede overenskomst-resultat for samtlige 640.000 ansatte i amter og kommuner.
Hvis både lærere og sygeplejersker siger nej til overenskomsten har et flertal i en af KTO's fire valggrupper stemt nej, og dermed gruppen kan kræve at forhandlingerne skal tages om. Om et sådant krav vil blive opfyldt vil tidligst stå klart den 23. april, når KTO tager stilling til det samlede KTO-forlig.
KTO-formanden Poul Winckler beklager resultatet, men ønsker ikke at løfte sløret for, om forhandlingsfællesskabet nu vil kræve, at hele KTO-forliget skal forhandles om igen, hvis også lærerne stemmer nej ved deres urafstemning i næste uge.
"Med det markante nej fra medlemmerne vil jeg sige, at der skal flere penge i sygeplejerskernes lønningsposer, end der er i dag. Det vil ikke være nok blot at omfordele forligets elementer. Derfor skal forliget genforhandles, siger Jette sygeplejerskernes formand, Jette Søe til Ritzau, der i øvrigt ikke tænkt sig at trække sig fra formandsposten.
Men hun skal ikke gøre sig forhåbninger om, at arbejdsgiverne vil lægge flere penge på bordet, for at få sygeplejerskerne til at stemme ja til deres overenskomst.

Ikke flere penge
"Kravet er umuligt at opfylde, for vi kan simpelthen ikke strække os længere, end vi allerede har gjort. Samtidig har vi en forpligtelse over for de øvrige arbejdsgivere til at overholde de allerede aftalte rammer i KTO-forliget," siger de (amts)kommunale arbejdsgiveres ledende forhandler og formand for løn- og personaleudvalget i Kommunernes Landsforening, Ole Andersen. Han understreger desuden, at sygeplejerskerne efter hans opfattelse har fået betydelige lønforhøjelser.
Arbejdsgiverne mødes torsdag for at tage stilling til deres næste skridt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu