Læsetid: 3 min.

Læserne tror på Trads

19. april 1999

Kurt Thorsens forklaring i PFA-sagen overbeviser ikke deltagerne i Informations PFA-votering. De tror mest på Rasmus Trads

Han kan måske tale en ko ud af en kløvermark. Men overbevise Informations læsere, det kan Kurt Thorsen ikke.
Byggematadoren har ikke formået at overbevise deltagerne i Informations PFA-domstol om sin uskyld. Langt hovedparten af deltagerne fæstner deres lid til Rasmus Trads, den eneste, der har erkendt sig skyldig i milliardsvindlen med PFA-garantier.
Mellem 70 og 80 procent af deltagerne tror, at Rasmus Trads taler sandt på fem ud voteringens seks punkter. Kun på spørgsmålet om, hvordan Thorsen og hans kompagnoner ville omgå Pinsepakken, tror deltagerne på byggematadoren.

Charme
Selvom deltagerne putter flest lod i Trads' vægt, er der stor sympati for Thorsen. Hans forklaringer er blot ikke gode nok, skriver læserne.
De få, der tror på Thorsen, synes primært at være faldet for byggematadorens charme.
Et eksempel er Ina Helstrup fra Ebeltoft, som til en fest på Steiner-skolen var på dansegulvet med den charmerende Kurt.
"Til skolefesten, hvor man ellers opførte højtidelige Shakespeare-skuespil, dansede lille tykke Kurt russerdans til alles forbløffelse og jubel," skriver Ina Helstrup, så man næsten kan se amorinerne for sig.
Hun er da heller ikke i tvivl om, at det vil være "århundredets justitsmord", hvis Thorsen bliver dømt.
"Kurt Thorsen kan udtænke sindrige projekter, konstruktioner, der kan skaffe penge til vidunderbyggerier, han gerne vil sætte igang - og som han er sikker på, verden senere vil beundre. Men hvis man ville foreslå ham at forfalske en underskrift, vil han forskrækket ryste på hovedet med et undskyldende smil. Han ville tro, det var en spøg."

Hårdkogt
De fleste deltagere mener dog, at Thorsen er mere hårdkogt end som så.
Hovedparten afviser således byggematadorens forklaring om motivet bag Trads mange forfalskninger af PFA-topchef André Lublins underskrift. Thorsen siger, at Trads var drevet af ønsket om at om manifestere sig som kronprinsen i PFA.
Det er imod al sund fornuft, skriver Kai Hemmingsen fra København.
"Det er min opfattelse, at ingen kunne tro, at Trads var den naturlige kronprins i PFA. Skulle Trads - imod min forventning - selv tro det, strider det mod al sund fornuft, at han skulle ødelægge denne mulighed ved at begå dokumentfalsk."
Også på spørgsmålet om fremgangsmåden, når der skulle skrives fuldmagter, bliver Thorsens forklaring afvist.
På Thorsens computere har politiet i sin efterforskning fundet adskillige dokumenter, som er fremstillet til intern brug i PFA. Blandt andet fuldmagter fra Lublin til Trads.
Det var normal procedure i PFA, hævder Thorsen.
Umuligt, skriver Erik Andersen fra Ballerup.
"Som næsten firsårig og bankmand i næsten 50 år vil jeg påstå, at dokumenter vedrørende engagementer med PFA, som er et seriøst selskab, ikke vil kunne udfærdiges andre steder end i selskabet."

Skatteplanen
Det eneste sted, hvor deltagerne tror mest på Thorsen, er på spørgsmålet om skatteplanen.
Byggematadoren forklarer, at han primært var stråmand for PFA, der ønskede at undgå Pinsepakkens skattestramninger for pensionskasserne. Med Pinsepakken skulle PFA i gang med at betale en fast skat på 26 procent af værdistigningerne i selskabets ejendomme.
Den skat kunne PFA undslippe ved at lægge ejendommene over i et stort likvidt aktieselskab, med et kæmpemæssigt underskud. Det var sådant et selskab, Thorsen forsøgte at skabe med opkøbene af bestemmende aktieposter i Ejendomsselskabet Norden og Finansieringsselskabet Gefion.
"Det forekommer næsten utænkeligt, at en pengetank som PFA ikke skulle spekulere i skattefiduser. Vi mener, at det er dybt naivt at tro på deres reelle hensigter i den retning," skriver Carsten Elvers og Stine Gotved fra København.

Tilfreds Trads
Rasmus Trads er tilfreds med læsernes votering.
"Jeg er utrolig glad for læsernes vurdering, men det er jo rettens ord, der tæller. Samtidig kan jeg frygte, at hovedparten af Danmarks befolkning fortsat er på Kurt Thorsens side. Informations læsere har nok lettere ved at gennemskue Kurt Thorsens svindel, end Maren i kæret har det."
I modsætning til Rasmus Trads har Kurt Thorsen ikke ønsket at deltage i Informations læservotering.
Vi må derfor bedrøvet meddele deltagerne, at der ikke bliver nogen rundvisning med Kurt Thorsen på Nokken i Tuborg Havn, hvor byggematadoren ville bygge et hotel sammen med PFA, tegnet af kunstneren Per Kirkeby.
I stedet er præmien tre flasker vin, udvalgt af Informations egen vinekspert. Efter lodtrækning tilfalder de: Naoko Takakura fra Frederiksberg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her