Læsetid: 2 min.

Mange lande tilbyder at hjælpe flygtningene fra Kosovo

7. april 1999

Over 800.000 ud af 1,8 millioner Kosovo-albanere er fordrevet fra deres hjem

TAL
Siden 24. marts er ca 650.000 etniske albanere drevet på flugt fra Kosovo, lød vurderingen i går fra FN's Flygtningehøjkommissariat, UNHCR. Flygtningesituationen i nabolandenes grænseområder forværres for hver dag, der går. I weekenden blev EU og NATO så enige om, at lade deres medlemslande give midlertidig opholdstilladelse til 100.000 Kosovo-albanske flygtninge.
262.000 Kosovo-albanere er flygtet til Albanien, 120.000 til Makedonien, og 36.000 er strandet i Montenegro. Det samlede antal af fordrevne etniske albanere fra Kosovo er i løbet af det sidste år kommet op på 831.000, oplyser NATO. Oprindeligt var der 1 8 millioner etniske albanere i Kosovo.
Ifølge UNHCR er det først og fremmest de mest sårbare flygtninge, der får midlertidig tilflugt i et andet land. Flytningen sker på frivillig basis, men flygtningene skal være fysisk raske nok til at klare en rejse.
Flere lande har tilbudt at tage imod de etniske albanere, indtil det er sikkert for dem at vende hjem.
Tyskland, der har en lang tradition for at modtage asylsøgere fra Østeuropa og under krigene i Bosnien og Kroatien modtog 350.000 flygtninge, vil modtage 40.000.
De første fly med flygtninge i chartrede Lufthansa-fly ventes til München i aften, hvorfra de vil blive sendt videre til forskellige byer, meddelte det tyske indenrigsministerium i Bonn.
Sverige, der er med i EU, men ikke i NATO, er parat til at huse 5.000 flygtninge, sagde den svenske bistandsminister, Pierre Schori, til UNHCR, som i går holdt møde i Genève.

Ministre mødes
EU's indenrigs- og udenrigsministre holder i dag et krisemøde i Luxembourg for at diskutere hjælpen til flygtningene fra Kosovo. Her skal Schorri, der nationalt står for flygtninge, diskutere med sine EU-ministerkolleger, hvordan ansvaret mere præcist skal fordeles. Ifølge Schori bliver dagens møde i Luxembourg den første mulighed for, at EU-landene for alvor vil få lejlighed til at diskutere, hvordan EU skal tage et fælles ansvar ved flygtningekatastrofer.
Det første land til at modtage Kosovo-albanere på flugt var Norge.
Australien har tilbudt at tage 4.000 etniske albanere under vingerne, mens USA vil genhuse 20.000 på sine militærbaser på Cuba og Guam i Stillehavet.
Den videre fordeling var i går som følger (tallene skal tages med en smule forbehold):
*Rumænien 6.000
*Cypern 200-300
*Canada 5.000
*Tyrkiet 25.000
*Spanien 7.000-10.000
Frankrig gik tirsdag eftermiddag med til at tage et endnu ikke defineret antal flygtninge fra Kosovo.
Men selve ideen med at massedeportere flygtningene fra Balkan-regionen er ikke blevet modtaget med åbne arme overalt, bl.a. i Frankrig og Finland.
Den franske ministerpræsident Lionel Jospin sagde i går, at det internationale samfund ikke må acceptere massedeportation som et 'fait accompli'.
Tarja Halonen, finsk udenrigsminister, udtalte, at man måtte prioritere at hjælpe flygtningene på stedet.
EU-kommissionen øremærkede tirsdag yderligere 74 mio. kr til nødhjælpen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her