Læsetid: 2 min.

Mel Gibson uden charme

9. april 1999

Spiller myrdende hævner i 'Payback', en af årets stinkere

NY FILM
Efter at Clint Eastwood opgav rollen som antihelt og blev rar og civiliseret, er der opstået et tomrum, som Mel Gibson nu prøver at udfylde.
Allerede under forteksterne snupper han penge fra en tigger og stjæler en tegnebog fra en forbipasserende - opfører sig kort sagt på en måde, så kun en Mel Gibson kan beholde et gran af sympati.

Hit med pengene
Uhjælpeligt velpræserveret og stjerne-charmerende må han derefter tage skrappere midler i brug for at falde ind i rollen som myrdende, mishandlende macho-misdæder. Forbitret snerrer han de hårdkogte replikker frem, tømmer det flinke ansigt for udtryk og fastholder endog de barske miner, da han endelig får en øm scene med en godhjertet luder.
Gibson spiller den professionelle tyv Porter, der snydes for 70.000 dollars efter et røveri af en pengetransport og skydes i ryggen af sin feje, sadistiske partner.
Efter fem måneders rekonvalescens dukker han op til overfladen som en manisk hævner, der kræver sin ret: pengene tilbage, om det så er mafiaen, der nu sidder på dem. Porter sætter sig ene mand op mod Chicagos forbryder-organisation, the outfit, der vogter vel på pengene, om ikke andet så for princippets skyld.
Men de gør regning uden Gibsons nævekraft og snarrådighed.

Gode birolleskuespillere
Den debuterende instruktør Brian Helgeland, medforfatter til L. A. Confidential, har taget lidt af dette lille mesterværks kyniske slagfærdighed og stank af storbykorruption med over i Payback, som også drager fordel af en ganske stærk rollebesætning - Kris Kristoffersen, James Coburn (ukrediteret), William Devane og John Glover, alle som mafia-skurke, og Deborah Kara Unger som en forræderisk narkoman.
Filmen bygger på en roman, The Hunter af Donald E. Westlake, som har inspireret til to tidligere gangsterdramaer, Opgør i underverdenen med Robert Duvall og Point Blank med Lee Marvin.
Men Payback er mindre genklang end skurrende mislyde - tarvelig i sit menneskesyn, sin voldsdyrkelse og sine grov-effekter. I sidste halvdel dækker Helgeland sig halvhjertet ind med spage forsøg på halvparodisk humor, næsten det ynkeligste ved en film, der forhåbentlig bliver på sin førsteplads som årets ubehageligste.

*Payback. Instruktion: Brian Helgeland. Manuskript: Brian Helgeland og Terry Hayes efter roman af Richard Stark (Donald E, Westlake). Amerikansk. (Imperial, BioCity, Bio Lyngby, Gladsaxe Bio)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu