Læsetid: 4 min.

Myg, mennesker og mådehold

13. april 1999

Nye håndbøger og ny debatbog om Grønlands nutid og fremtid

NYE BØGER
- Hvad er forskellen på myg og danskere?
- Myg irriterer kun om sommeren!
Eskimologen Mads Fægteborg lader ikke med dette replikskifte mellem to grønlændere læseren af fjerde udgave af opslagsværket Grønland i dag i tvivl om, at rigsfællesskabet har problemer, og at en del danskere næppe er helt uden skyld heri.
Det mest irriterende i et grønlandsk perspektiv er, at alt for mange danskere ved alt for god besked på alt for kort tid, ja ligefrem har løsninger på de fleste af Grønlands store problemer, længe før de selv har fået polardåben.
Et middel til at gøre danskere mindre irriterende i Grønland er naturligvis at give dem flere og bedre informationer, før de når til Grønland. Den hurtigste og på kort form mest alsidige indgang til grønlandske emner i fortid, nutid og fremtid er givetvis Fægteborgs bog.
Her er samlet nyttig og koncis viden, som det kan være svært selv at oplede fra ellers spredte kilder. Fortjenstfuldt er bogen desuden forsynet med en fyldig kommenterende litteraturoversigt.
Naturens, politikkens og kulturens Grønland får selvstændige afsnit. Desuden er bogen forsynet med en kommunebeskrivelse af alle Grønlands kommuner. Her der der rig mulighed for at få overordnede tematiske artikler konkretiseret - og akkurat her bliver det tydeligt, hvor farlig enhver generalisering om Grønland er.
Jordens største ø er simpelthen både i klima, erhverv, politik og kultur så varieret fra yderkantsamfundene i nord og øst til vestkysten og hovedstaden Nuuk, at næsten enhver generalisering falder på sin egen umulighed.
Jordens største ø er tæt på mere at være en verdensdel end en ø. At tro, at denne del af verden varigt kunne ende som et dansk amt med Grundloven af 1953, har forudsat en farlig grad af abstraktion fra den grønlandske virkelighed.

Bog på to ben
Denne grønlandske virkelighed kan nu i prægtigste bogform beskues i et nyt værk. Hjemmestyrets velillustrerede This is Greenland '99, udgivet i samarbejde med Udenrigsministeriet, er ført op til 1. december 1998 og er det mest opdaterede værk om Grønland, der findes.
Her markedsføres Grønland globalt som et moderne arktisk samfund og et aktivt medlem af det internationale samfund. Landsstyreformand Jonathan Motzfeldt gør det prægnant - og heldigvis er han jo også efter februar-valget, der ellers betød så store personskift i grønlandsk politik, fortsat førstemand ved statsroret. Så forordet støver ikke det mindste!
Bogen går dog i forords-forstand på to ben. Også udenrigsminister Niels Helveg Petersen har skrevet et forord. Det rummer et fromt håb om, at Grønlands økonomiske uafhængighed en dag kan bringes til at matche den politiske autonomi.
Bogen kan her givetvis blive et nyttigt værktøj, der kan gøre det lettere at tiltrække nye aktiviteter. Eftersøgningen efter råstoffer i et koncessionssystem står højt på både landsstyreformandens og udenrigsministerens dagsorden.
Trods alle kommercielle indslag bliver der også plads til at præsentere den grønlandske kultur, hvorimod historien lades helt i stikken med blot to sider.
Bogen bliver senere gjort tilgængelig på Internettet, hvilket naturligvis gør en opdatering og omprioritering af enkelte afsnit enkel.

Grønbog på ét ben
Hvad Den Blå Bog er i Danmark, forsøger Grønlands Grønne Bog at være i Grønland. Initiativet til førsteudgaven udgik for ti år siden fra Grønlands Hjemmestyres Danmarkskontor. Anden og tredjeudgaverne fra 1993 og 1996 er slidt op, og nu foreligger fjerde udgave.
Flemming Lodbergs udvalg er præget af de danske perspektiver, men også af en vækst i antallet af biograferede personer, der burde kunne åbne for en større interesse for andre end politikere, administrations- og erhvervsfolk. Den grønlandske kulturs mange farverige personer er på vej ind i bogen, men langsomt i forhold til den grønlandske virkelighed.
Dog skal man måske akkurat som dansker ikke undre sig. Også Den Blå Bog var ganske længe om at bringe sig ud over formelle udvalgskriterier og optage en bredere personkreds.
Problemet forstærkes imidlertid af, at Grønbogen kun foreligger i en dansksproget udgave. Det virker, som går den på ét ben, skrevet mest for danskere. Hvordan det grønlandske hjemmestyre har båret sig ad med at undgå at få en anderledes redigeret og på grønlandsk forfattet grønbog udsendt samtidig med den dansksprogede udgave i 20-året for Hjemmestyrets indførelse er en grønlandsk gåde.

Debat på mange ben
Hvor grønbogen kan forekomme mest at være bragt til veje som et nyttigt arbjedsredskab for en tilrejsende dansker, er debatbogen Selvstændighed for Grønland? derimod et skrift, der vedkommer hver enkelt grønlænder - eller i det mindste burde gøre det.
Finn Lynge tager med udgangspunkt i et langt livs erfaringer livtag med nationalromantiske grønlandske forestillinger om et selvstændigt Grønland uden for rigsfællesskabet. Han fastslår, at Grønland vil have størst reel frihed inden for fællesskabet.
Det er modige betragtninger med tydelig adresse til grønlandske politikere om, at de bør have format til at undgå et populistisk stemmefiskeri med en kun formel uafhængighed som lokkemad.
Grønlands geografiske position som en vadesten mellem Nordamerika og Nordeuropa tilsiger en kulturpolitisk beskyttelse inden for den nordiske kreds som modvægt til, at den forsvarspolitiske beskyttelse kommer fra modsat hold.
Hjemmestyret er en proces, ikke en facitliste. Derfor er Finn Lynges lille skrift tankevækkende i retning af at udvikle i stedet for at afvikle fællesskabet.

*Mads Fægteborg: Grønland i dag - en introduktion 1998-99. 128 s., 180 kr. Arctic Information

*This is Greenland '99. The Official Directory. Country, Products and Services. Editor: Per Danker. 333 s., 120 kr. Royal Danish Ministry of Foreign Affairs

*Torben Lodberg: Grønlands Grønne Bog 1998. 135 s., 100 kr. Grønlands Hjemmestyre. Danmarkskontoret

*Finn Lynge: Selvstændighed for Grønland? 52 s., 140 kr. Arctic Information

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her