Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

29. april 1999

Draskovic' 'enegang' blev kort
*Den jugoslaviske viceministerpræsident Vuk Draskovic blev onsdag fyret, oplyste det jugoslaviske nyhedsbureau, Tanjug.
Oplysningerne blev senere bekræftet af Draskovic selv.
Ifølge de første oplysninger skyldes fyringen, at Draskovic de seneste dage har angrebet den jugoslaviske ledelse for at misinformere den jugoslaviske befolkning.
Meddelelsen om afskedigelsen af Draskovic blev af USA tolket som tegn på, at Milosevic i stigende grad er ved at blive isoleret fra sine topledere.
Leder og artikel på forsiden og tema side 3

Palæstina udskydes til efter valg
*Den palæstinensiske ledelse besluttede onsdag at udskyde udråbelsen af staten Palæstina til efter det israelske valg, der skal afholdes den 17. maj.
Det sagde Nabil Amr, en af deltagerne på PLO's Centralrådsmåde møde, onsdag aften. Mødet i PLOs Centralråd vil blive genoptaget torsdag morgen, og der vil da blive gennemført en afstemning om et udkast til en erklæring, som anbefaler at udråbelsen af staten Palæstina udskydes til tidligst i juni i år, sagde mødedeltagere.
Nyhedsanalyse her på siden

Hormonkrig lurer efter EU-forbud
*EU-Kommissionen besluttede onsdag at forbyde import af alt oksekød fra USA fra den 15. juni, medmindre problemerne med hormoner i amerikansk oksekød, der skulle være fri for hormoner, bliver løst. Det meddelte Kommissionen onsdag, efter at EU's veterinære komite tidligere på dagen havde tilsluttet sig en opfordring fra EU-Kommissionen om at forbyde import af amerikansk oksekød.
Artikel side 5

Nyt svindelkontor på vej i EU
*Den afdeling i EU-Kommissionen, der undersøger sager om svindel og korruption, bliver styrket og gjort mere uafhængig, hvis et forslag, som den afgåede EU-Kommission præsenterede i går, bliver vedtaget.
Det nuværende svindelkontor UCLAF skal ifølge forslaget skifte navn til OLAF, og samtidig med navneskiftet vil afdelingen få styrket sine beføjelser til at se EU efter i sømmene.
OLAF skal ikke længere informere Kommissionen, inden den sender en sag videre til politi og anklagemyndighed, og OLAF kan som noget nyt gennemføre undersøgelser i både Parlamentet og Ministerrådet, mens UCLAF udelukkende kunne undersøge Kommissionen.
En uafhængig bestyrelse med fem medlemmer skal overvåge og rådgive OLAF i arbejdet med svindelbekæmpelse. De fem eksperter skal udpeges af Kommissionen, Parlamentet og Ministerrådet i fællesskab.

FN fordømmer dødsstraf
*FN's menneskerettighedskommission vedtog i går med overvældende flertal en resolution, der stærkt fordømmer brugen af dødsstraf. Af de 53 medlemslande stemte 30 for, 11 imod mens 12 lande undlod at stemme.
USA og Kina udmærkede sig i forsamlingen ved for første gang i lang tid, at stå skulder ved skulder i dette menneskerettighedsspørgsmål - og stemte imod resolutionen.
Begge lande kritiseres ofte for deres brug af dødstraffen.
Det var EU, der havde formuleret resolutionen, og det er første gang, det lykkedes EU at få en resolution igennem FN's menneskerettighedskommission.

Bombeattentat ryster Athen
*En græsk kvinde blev dræbt ved et bombeattentat tirsdag aften mod et hotel i det centrale Athen. Derudover blev en mand kvæstet.
Den græske kvinde blev dræbt, da en bombe eksploderede ved hotel Continental i den centrale del af hovedstaden. Forinden blev der indtelefoneret bombetrusler mod tre andre amerikansk ejede storhoteller. Manden, der advarede politiet, opgav, at han tilhørte de Revolutionære Celler, en græsk terrorgruppe, der har gjort sig skyldige i utallige bombeattentater i Athen i de seneste år.
Gruppens seneste attentat skete i december mod American Express and Barclays Bank i forstadsbyen Piræus. Ingen kom dog noget til.

Makedonien frygter kollaps
*Makedonien risikerer at kollapse både økonomisk og politisk, hvis ikke landet får hjælp udefra. Der er behov for mindst 485 millioner dollar (ca 3,5 mia. kr.) for at erstatte de tab, som landet indkasserer på krigen i Kosovo.
Det siger den makedonske finansminister, Boris Stojmenov, der advarer om, at en økonomisk kollaps i hans land vil føre til endnu mere ustabilitet på Balkan.
"Hvis ikke vi inden for de næste to måneder modtager betalingsbalance-støtte, så vil Makedoniens økonomi bryde sammen. Det ville ikke kun bringe vor møjsommeligt vundne stabilitet i fare, det ville også yderligere destabilisere Balkan-området," siger han.
"Vi har nu næsten 200.000 flygtninge, hvilket svarer til næsten 10 procent af hele befolkningen. Vi kan alle blive tvunget til at blive flygtninge," siger han. EU, Den Internationale Valutafond (IMF), Verdensbanken og andre internationale långivere skal mødes den 5. maj i Paris for at diskutere mulighederne for økonomisk bistand til Makedonien.

Indvandrere er forskellige
*Der er så store forskelle på indvandreres arbejdsliv og mangel på samme i Danmark, at det er meningsløst at diskutere indvandrere som en helhed. Det er en af konklusionerne i en stor undersøgelse om indvandrere og arbejdsmarkedet. "Indvandrere fra Norge, Sverige og Tyskland klarer sig generelt næsten som indfødte danskere, mens de store ikke-vesteuropæiske indvandrergrupper har en dårligere tilknytning til arbejdsmarkedet," siger lektor og projektleder Ruth Emerek, Aalborg Universitet.
Kronik side 12

Freelancere er ikke selvstændige
*Freelancejournalister og lignende løstansatte er ikke selvstændige erhvervsdrivende i traditionel forstand.
Derfor er de heller ikke blot på grund af betegnelsen "freelancer" omfattet af konkurrenceloven.
Det er konsekvensen af en afgørelse truffet af Konkurrenceankenævnet, der dermed underkender en tidligere afgørelse fra Konkurrencestyrelsen.
Konkurrenceankenævnets afgørelse betyder, at en faglig organisation - i dette tilfælde Dansk Journalistforbund - gerne må udgive vejledende prislister for freelancere, ligesom mediearbejdsgiverne ikke længere kan afvise at forhandle overenskomst med freelancerne med henvisning til, at de er selvstændige erhvervsdrivende.
DJ's formand, Mogens Blicher Bjerregård, siger i en kommentar til afgørelsen, at den blandt andet betyder, at DJ kan varsle kollektive kampskridt for freelancere og i det hele taget gøre brug af den kollektive arbejdsret.

Flere vil fravælge folkeskolen
*Mere end hvert fjerde forældrepar overvejer at melde deres barn ud af folkeskolen og ind i en privatskole, viser en ny undersøgelse fra Kommunedata.
Det er primært forældre med et højt uddannelsesniveau, som overvejer at tage deres børn ud af folkeskolen.
Og det bekymrer formanden for det pædagogiske udvalg i Danmarks Lærerforening, Jørgen Stampe:
"Der er faktisk ingen dokumentation for, at det faglige niveau er højere på privatskolerne. Samtidig er det vigtigt, at vi har en fælles skole, hvor alle mødes. Ellers risikerer vi at få en kraftigere polarisering i samfundet," siger Jørgen Stampe til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Nyt rekordår for danske vindmøller
*Den danske vindmølleindustri slog ifølge egne oplysninger i 1998 nye rekorder.
Der blev sidste år solgt i alt 1.742 danskfremstillede vindmøller. Det svarer til en vækst på 26 procent i et år, hvor vindmøllefabrikanternes omsætning voksede med 33 procent. Danmark er dermed fortsat verdens næststørste marked for vindmøller med 26 procent af det samlede marked. Det tyske marked er størst med 32 procent.
Danmark har en samlet vindmøllekapacitet på 1.500 MW fordelt på 5.200 vindmøller, der dækker 10 procent af det samlede danske elforbrug. 55 procent af verdens vindkraft er af dansk oprindelse.

Unge trues til at arbejde uden løn
*Flere københavnske butiksejere truer deres unge medarbejdere med politianmeldelse for tyveri, hvis de unge klager over, at de har løn tilgode, eller der er forhold på arbejdspladsen, som ikke fungerer tilfredsstillende, skriver Politiken onsdag. Det viser tal fra HK/Handel i København, der modtager over 100 henvendelser om året fra unge, som er udsat for disse trusler. Hovedparten af sagerne klares ved at HK og arbejdsgiveren over telefonen snakker sig til rette. Truslen om politianmeldelse og pletter på straffeattesten får ofte de unge til at stikke piben ind, selv om de slet ikke har stjålet noget fra butikken, men måske blot efter aftale med chefen har taget et par kager med hjem til aftenkaffen, mod at de f.eks. har fejet butiksgulvet efter arbejdstid.

Noget for noget
*Mens ordensmagten i Køge soler sig i successen fra beslaglæggelsen af 12 ton hash i danmarkshistoriens største hash-fangst, er ukendte gerningsmænd bag om ryggen på toldvæsenet samme sted listet af med 100.000 smuglercigaretter fra toldvæsenets lagre.
Endnu har politiet ikke spor af gerningsmændene eller deres flere tusinde pakker nyerhvervede Prince - men politiet har selvfølgelig også haft travlt med de 12 ton hash.

Lærer og elev til kamp mod fælles fjende
*"Fælles kamp. Fælles mål. Fælles fjende," lød råbet fra ladvognen på Christiansborg Slotsplads i går, hvor blandingen af højt solskin og utilfredshed med gymnasielærernes nye overenskomster trak omkring 4.000 lærere og gymnasieelever til demonstration.
De er utilfredse med, at de nye overenskomster åbner mulighed for flere end 28 elever i klasserne og lavere forberedelsestid til lærererne.
"Og det er der sgu ikke brug for. Kvaliteten af undervisningen er ikke for god i forvejen," lyder det fra Lasse Tor Nielsen og Jesper Ottogreen. De går på Rødovre Gymnasium, hvor der hvert år bliver stoppet 28 elever i klasserne, selvom der kun er plads til 24.
"Heldigvis regulerer det sig selv. Der er allerede seks, der er gået ud af vores klasse," fortæller Lasse.
Niels Rossing, der er lærer i Herlev, demonstrerer ikke kun imod overenskomsterne. Han er også utilfreds med lærernes forhandlere.
"Vi har ikke haft de klogeste forhandlere," konstaterer han med henvisning til, at gymnasielærerne før forhandlingerne bandt sig i et solidarisk forhandlingsfællesskab med de øvrige akademikere. Det betyder, at lærerne ikke kan sige nej til overenskomsten, da hovedparten af de øvrige akademikere har sagt ja.
I protest mod overenskomsterne holder lærerne på en række gymnasier elevernes årskarakterer tilbage og truer med nye protestaktioner for at få Amtsrådsforeningen tilbage til forhandlingsbordet. Det afviser foreningen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her