Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

28. april 1999

Tysk-russisk topmøde om Kosovo
*Tysklands socialdemokratiske forsvarsminister, Rudolf Scharping, vil "med 95 pct. sikkerhed" onsdag drøfte konflikten om den serbiske Kosovo-provins med russiske topledere.
Scharping oplyste i går, at han efter planen mødes i Moskva med sin russiske kollega, Igor Sergejev, og udenrigsminister Igor Ivanov samt Ruslands særlige Balkan-udsending, forhenværende ministerpræsident Viktor Tjernomyrdin.
Ved et pressemøde tirsdag tog udenrigsminister Ivanov kraftig afstand fra EU og NATO's planer om en olie-blokade mod Jugoslavien.
"Kun FN's Sikkerhedsråd kan træffe en beslutning, som binder alle stater i form af sanktioner eller blokader. Derfor har disse beslutninger ingen retsgyldighed for Rusland," sagde Ivanov.

S-næstformand klar til Folketinget
*Socialdemokratiets næstformand, Lene Jensen, blev tirsdag valgt som partiets folketingskandidat i Nykøbing Falster-kredsen.
Ved en urafstemning blandt kredsens 800 medlemmer slog Lene Jensen den lokale Henning Kamper, der er amtsrådsmedlem i Storstrøms Amt, med omkring 100 stemmer, oplyser TV Avisen.
Det var anden gang Lene Jensen forsøgte at blive opstillet til Folketinget. I marts sidste år, umiddelbart før folketingsvalget, forsøgte Lene Jensen at blive Vejlekredsens kandidat - uden held.
Denne gang lykkedes det imidlertid Lene Jensen at blive opstillet.

Gravide skal have fuld løn
*Gravide timelønnede skal have fuld løn, hvis de får en graviditetsbetinget sygdom, viser en netop afsagt kendelse ved en faglig voldgift.
Voldgiftssagen var anlagt af CO-industri (Centralorganisationen af industriansatte i Danmark) mod Dansk Industri.
"Afgørelsen er en klokkeren sejr for ligestillingen. Der er tale om en prøvesag, efter at EF-Domstolen i slutningen af 1998 fastslog, at det er i strid med EU's ligelønsdirektiv, hvis graviditetsbetinget sygdom ikke giver ret til fuld løn. Det er nu slået fast, at det også gælder timelønnede," siger faglig sekretær i CO-industri, Keld Larsen, i en kommentar til sagen.
I en kendelse fra den faglige voldgift siger opmand og højesteretsdommer Mette Christensen, at "da graviditetsbetinget sygdom alene kan ramme kvinder, vil det indebære en forskelsbehandling, der er begrundet i køn, såfremt denne form for sygdom skulle behandles anderledes end andre former for sygdom". Hidtil har gravide timelønnede fået dagpenge under sygdom.

Augustvalg om Østtimors fremtid
*Indonesiens præsident, B.J. Habibie, sagde tirsdag, at Østtimors valg om selvstyre, der senere ventes at føre til fuld uafhængighed, vil finde sted den 8. august.
Resultatet af valget vil blive præsenteret for Indonesiens magtfulde folkeforsamling den 29. august, fortalte præsidenten til journalister på Bali, hvor han har ført forhandlinger med Australiens premierminister, John Howard.

Ledige indvandrere lades i stikken
*Den nuværende indsats for at få etniske minoritetsgrupper ind på arbejdsmarkedet, har ikke været målrettet nok. Det viser en undersøgelse, som analysefirmaet Cowi har udarbejdet for Arbejdsmarkedsrådet for Storkøbenhavn.
I det storkøbenhavnske område er der cirka 700.000 arbejdspladser - hovedsagelig inden for servicesektoren. I industrien, der typisk har beskæftiget mange ufaglærte og indvandrere, er der de seneste 10 år forsvundet omkring 35.000 arbejdspladser.
I det storkøbenhavnske område bor der knap 1,2 millioner, hvoraf 142.000 er indvandrere og efterkommere af indvandrere - eller cirka 60 procent af det samlede antal indvandrere og efterkommere i Danmark. Ledigheden for indvandrere ligger på cirka 24 procent, mens den for efterkommerne er på 13 procent, mens ledigheden sidste år på landsplan var på 6,6 procent.

Civile dræbt i Afghanistan
*Afghanistans islamiske Taleban-milits bombarderede sent mandag og tirsdag den væbnede opposition Nordalliancens stillinger ved Jabul Saraj, ca. 60 kilometer nord for Afghanistans hovedstad,
Kabul, og dræbte 13 civile, sagde oppositionen.
Samtidig meddelte Det Internationale Røde Kors, at en Røde Kors-medarbejder også blev dræbt under bombardementerne.
I en erklæring sagde Røde Kors, der ikke gav nogle af parterne skylden for, at Røde Kors-medarbejderen blev dræbt, at Røde Kors anmoder "myndighederne om at beskytte og vise respekt for det humanitære arbejde i alle områder i Afghanistan".

Aktuelt varsler fyringer
*Selvom dagbladet Aktuelt gennem de seneste otte måneder har oplevet en stabilisering af oplaget, besluttede avisens chefredaktion tirsdag, at Aktuelt skal på slankekur.
Aktuelts chefredaktør, Anders Jerichow, ønsker ikke at oplyse, hvor mange kroner og øre, der skal spares, men ifølge Ritzaus oplysninger drejer det sig om et beløb på ca. fem millioner kroner af et samlet beløb på omkring 140 millioner kroner.
Sparerunden rammer både den ordinære produktion i form af udgifter til alt lige fra papir til taxachecks, men samtidig er der lagt op til en nedskæring i antallet af medarbejdere.
"I teorien kan det ende med alt lige fra et par stykker til ti personer," siger Anders Jerichow.
Først og fremmest har chefredaktionen bedt medarbejderne tænke over, om de alligevel har andre planer for fremtiden, end at arbejde på Aktuelt.
Derefter vil der om en uge blive holdt et nyt møde med repræsentanter for medarbejderne, hvor der vil blive lavet status på, om det overhovedet bliver nødvendigt at fyre ansatte, eller om sparerunden kan klares ved frivillig fratrædelse.
"Vores mål er at klare besparelserne blandt medarbejderne ved frivillig fratrædelse og naturlig afgang. Og derfor mener vi heller ikke, at det bør være nødvendigt med fyresedler," siger tillidsrepræsentant Dorrit Saietz.

Öcalans retssag overvåges
*Europa-Parlamentet har besluttet at sende to af sine medlemmer til at overvære retssagen mod Abdullah Öcalan, lederen af det forbudte Kurdiske Arbejderparti PKK i Tyrkiet.
Parlamentet oplyser ifølge det tyrkiske engelsk-sprogede blad Turkish Daily News, at det drejer sig om ungareren Andreas Barsony og finnen Gunnar Jansson.
Öcalan vil blive stillet for retten på øen Imrali i Marmara Havet, hvor han for tiden holdes fangen.
Öcalans tyrkiske advokater udtrykte tirsdag frygt for, at Öcalan vil blive henrettet uden dom.

Ministerium har lukket friskole
*151 muslimske skoleelever i København har mistet deres skole, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.
Undervisningsministeriet har afslået at genbevilge et statstilskud på 6,3 mio. kr. til den muslimske friskole Manarul-Huda på Nørrebro.
Det betyder, at skolen må lukke øjeblikkeligt, og at eleverne må fortsætte deres skolegang på andre skoler i Københavns Kommune.
Ministeriet fratog den 15. januar skolen dens statstilskud.
Skolen har siden forsøgt at få ændret afgørelsen. Den har ændret navn til Al-Hilal skolen, bestyrelsen og revisor er skiftet ud og vedtægter er ændret.
Men det har ikke været nok til at overbevise Undervisningsministeriet.

Fusionsepidemi skal under kontrol
*Presset stiger på erhvervsminister Pia Gjellerup (S) for at indføre en fusionskontrol i konkurrencelovgivningen, efter at Konkurrencestyrelsen i en ny opsigtsvækkende rapport konkluderer, at der er for lidt konkurrence i store dele af dansk økonomi.
I både Socialdemokratiet og blandt de radikale vokser ønsket om en egentlig fusionskontrol, og også Venstre signalerer nu vilje til at være med, hvis regeringspartierne rejser spørgsmålet.
"Den nye mejerigigant gør, hvad den kan for at udradere de små mejerier og ødelægger derved vækstlagene, og selv amerikanske økonomer er begyndt at tale om, at firmaer kan nå en grænse, hvor de bliver så store, at de falder sammen," siger fødevarepolitisk ordfører for de radikale, Vibeke Peschardt til Ritzau.
De borgerlige partier har tidligt lagt luft til tanken om fusionskontrol, men formanden for erhvervsudvalget, Mariann Fischer Boel fra Venstre, siger nu, at partiet er klar til at drøfte fusionskontrol, hvis der tegner sig et flertal.

Dansk kortfilm udtaget til Cannes
*Den danske animationsfilm "En god dag at gø", der er lavet af Bo Hagen Clausen, er blevet udtaget til at deltage på filmfestivalen i Cannes.
Filmen deltager i den særlige Cinéfondation-kategori, der har danske Thomas Vinterberg som juryformand.
"En god dag at gø", der er Bo Hagen Clausens afgangsfilm fra filmskolen, handler om noget så vidtløftigt som lykke.

Slut med bare bryster på Borgen
*Fremover skal det være slut med bare bryster på Christiansborgs gange.
Folketingets formand, Ivar Hansen (V), indskærper således i et nyt regelsæt, at tv-optagelser i Folketinget ikke må "vække anstød". Det nye regelsæt skyldes, at et tv-hold fra DR 2-magasinet "Indefra" tidligere på året fik det socialdemokratiske folketingsmedlem, Peder Sass, til at indtage en såkaldt body-tequila på den centrale udvalgsgang på Christiansborg i Folketingets frokostpause. Det var for meget for Ivar Hansen, som dengang bebudede et regelsæt for fotografering og tv-optagelser på Christiansborg.
"Optagelser kan finde sted i Folketingets lokalområde, såfremt formålet har en naturlig sammenhæng med det politiske arbejde på Christiansborg. De må heller ikke være til gene eller vække anstød," hedder det i reglerne.

Valgkamp overskyggede Frihedsdagen
*Kampagnen op til det sydafrikanske valg overskyggede helt festlighederne, da Nelson Mandela tirsdag fejrede Frihedsdagen for sidste gang som præsident for Sydafrika.
Mens sydafrikanerne så tilbage på de seneste fem år, siden landet holdt sit første demokratiske valg med deltagelse af alle racer i 1994, så var Sydafrika skueplads for en stadig mere bitter valgkamp forud for valget den 2. juni.
Og Mandela blev overdøvet, da han talte på Uafhængighedsstadionet i byen Umtata i den østlige del af landet. Tilhængere af Bantu Holomisas Forenet Demokratisk Bevægelse (UDM) overdøvede Mandela og hans tilhængere fra Den Afrikanske Nationalkongres (ANC).
"De (ANC) troede, at de kunne kapre dagen til deres egne politiske formål. Men jeg tror, at det er lykkes os at stoppe dem," sagde Holomisa, da han ankom til stadionet og udløste jubel, hvilket overdøvede Mandela.
Fra talerstolen opfordrede Mandela sine ANC-tilhængere til at opføre sig "ansvarligt" og ikke gengælde rivalernes "provokationer". Samtidig råbte UDM anti-ANC-slagord.
"Jeg vil appellere til jer. Undgå at svare på hooliganisme," sagde Mandela, som atter gik til mikrofonen en halv time efter, at han havde holdt tale.
"Det er ANC, som har bragt frihed til dette land. Det er ANC, som forener folket. Det er ANC, der har bragt fred til landet. Mens vi kæmpede mod undertrykkelsen, løb nogle af de her, som vil slås, rundt med halen mellem benene," sagde Mandela, der ikke nævnede Holomisa ved navn en eneste gang.
Efter at apartheidstyret blev væltet, sluttede Holomisa sig til ANC i 1994, men han blev smidt ud igen efter en bitter strid om korruption.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her