Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

16. april 1999

Danmark sender flere fly til Kosovo
*På anmodning fra NATO vil regeringen have sendt fire ekstra F-16 fly til Italien for at deltage i Kosovo-krigen imod Jugoslavien. Det oplyste Udenrigsministeriet torsdag.
Samtidig kom de første otte danske soldater fra DANCON-styrken ankom sent torsdag eftermiddag til Rinas-lufthavnen uden for Albaniens hovedstad, Tirana. Flere i gruppen så trætte ud efter den over seks timer lange flyvetur i Hercules C-130-transportfly fra Værløse, men alle erklærede, at de glædede sig til at komme igang med arbejdet.
NATO gennemførte tidligt torsdag de hidtil voldsomste luftbombardementer af Jugoslaviens hovedstad, Beograd. Over hele byen kunne kraftige eksplosioner og anti-luftskyts høres, sagde indbyggere.
Flere store eksplosioner rystede udkanten af Montenegros hovedstad Podogorica tæt ved den militære lufthavn lidt efter kl. 19 torsdag. Ligeledes blev havnebyen Bar ramt få sekunder efter, at formodede NATO-kampfly havde fløjet over stederne, oplyste øjenvidner.
Samtidig erkendte NATO i går, at det ved en fejltagelse havde bombarderet en kolonne med etniske albanere på flugt ud af Kosovo, og bekræftede dermed NATO's hidtil største fiasko i den tre uger lange luftoffensiv mod Jugoslavien.
Artikel på forsiden og artikler side 4

Pakistan afprøver raket
*Pakistan testede torsdag morgen sin mellemdistance-raket, Shaheen, med en rækkevidde på 600 kilometer, oplyste forsvarskilder.
Raketten blev affyret fra kysten nær Karachi ud over Det indiske Ocean. Shaheen kan rumme en sprængladning på et ton og armeres. Den pakistanske prøveaffyring kom som svar på Indiens test søndag af mellemdistance-raketten, Agni-II, som også har en rækkevidde over 2.300 kilometer.
Kina opfordrede torsdag Indien og Pakistan til at indstille udviklingen af raketter, som kan fremføre atomvåben, for at stoppe spredningen og fremme freden i det splittede Sydøstasien.
Pakistan og Indien har udkæmpet tre krige, siden de to lande i 1947 blev skilt ved uafhængigheden af det britiske imperium. De har bl.a. udkæmpet to krige om provinsen Jammu og Kashmir, som er Indiens eneste delstat med muslimsk flertal.

Hård kurs i falske incestsager
*Justitsminister Frank Jensen vil indføre regler, der skal nedbringe det stigende antal af kvinder, der i skilsmissesager forsøger at hindre kontakten mellem deres eksmænd og børnene ved at fremsætte falske incestanklager.
I dag er der ingen regler for, hvordan landets statsamter skal forholde sig, når en mor anklager sin eksmand for incest mod deres fælles barn.
"Det er klart utilfredsstillende, især fordi anklagerne fremsættes oftere og oftere," siger Frank Jensen til Berlingske Tidende.
Han har netop bedt Civilretsdirektoratet om at samle en arbejdsgruppe af statsamtsjurister og børnepsykologer til at sammenfatte nogle klare retningslinier på området.

København får den første CO2-plan
*Københavns Kommune har besluttet at iværksætte en ny plan for, hvordan CO2-udslippet kan reduceres. Københavns Kommune har en lokal målsætning om at nedsætte udledningen af drivhusgassen CO2 med 30 procent i år 2005 i forhold til niveauet i 1988. Blandt andet arbejder man på at gennemføre en frivillig aftale, hvor virksomheder og administrationer laver målrettet miljøstyring, som kontrolleres af uafhængige myndigheder.

Forbrugerne vil ikke have genvarer
*Danske forbrugere bliver stadig mere skeptiske over for gensplejsede fødevarer, viser en undersøgelse, som analyseinstituttet Greens har foretaget for dagbladet Børsen.
7 ud af 10 forbrugere - eller 70 procent - siger nej til at købe gensplejsede produkter. Ved en tilsvarende undersøgelse for to år siden tog 60 procent afstand fra at købe gen-varer.
Den nye undersøgelse viser også, at forbrugerne lægger overordentlig stor vægt på, at fødevarer af gensplejsede råvarer mærkes i butikkerne. Hele 96,3 procent ønsker mærkning på selve varen. Ved undersøgelsen for to år siden var tallet 88,6 procent.

Fem års fængsel til Benazir Bhutto
*En pakistansk domstol idømte torsdag Pakistans tidligere premierminister Benazir Bhutto fem års fængsel in absentia for korruption og for at modtage penge fra firmaet SGS i Schweiz. Også hendes mand, Asif Zardari, fik fem års fængsel.
Retten i Rawalpindi idømte også parret en bøde på 8,6 millioner dollar (ca. 60 mio. kr.). Bhuttos mand er senator og har i forvejen siddet fængslet i flere år på andre anklager om korruption.
Artikel side 5

Ørestadsprojekt kulegraves
*Rigsrevisor Henrik Otbo vil kulegrave årsagerne til forsinkelser og fordyrelser af Ørestadsprojektet, oplyser han i et notat til Folketingets statsrevisorer. Rigsrevisoren har gjort en foreløbig status for projektet og påpeger, at Ørestadsselskabet må se at få sat mere skub i arbejdet, hvis forsinkelserne og budget-overskridelserne ikke skal blive meget større end nu.
Da Folketinget vedtog projektet i 1992, regnede man med, at anlægsudgifterne ville blive på knap 3,9 milliarder kroner. Byggeriet er nu kun godt halvt færdigt, men anlægsudgifterne var sidst i 1998 allerede løbet op i 3,4 millioner kroner. Folketinget har i undervejs bevilliget forhøjede långarantier til Ørestadsselskabet. Og det fremgår af rigsrevisorens status, at der nok skal flere forhøjelser til, afhængig af hvor godt det vil gå med statens jordsalg på Amager, der skal være med til at skaffe finansieringen.

Lego halverer salgsbemanding
*Lego-koncernen skærer halvdelen af bemandingen på salgssiden ifølge den nye organisationsplan, som selskabet præsenterede torsdag. Verden over vil koncernen skille sig af med 1.000 ansatte, herunder 400 i Danmark. Først i løbet af de kommende par uger bliver der sat navne på. Ifølge administrerende direktør Kjeld Kirk Kristiansen er LEGO Gruppens "Fitness Program" ikke en nervøs sparerunde, selv om koncernen venter over 200 millioner kroner i underskud for 1998. Planen er derimod en "stærk og ambitiøs satsning", der skal gøre LEGO to-tre gange større inden år 2005, hvor Lego skal være verdens stærkeste varemærke blandt familier med børn.

Pinochet-sagen kan fortsætte
*Storbritanniens indenrigsminister, Jack Straw, besluttede torsdag, at udleveringsproceduren mod Chiles tidligere diktator Augusto Pinochet kan fortsætte. Spanien ønsker den 83-årige Pinochet udleveret til retsforfølgelse for anklager om bl.a. tortur og forfølgelse af politiske modstandere.
Beslutningen knuste det håb, som Pinochets tilhængere havde om, at Straw ville ophæve den pensionerede generals seks måneder lange husarrest og lade ham rejse hjem til Chile.
Indenrigsministeriet i London skriver i en erklæring, at mens Straw er opmærksom på, at Overhus-dommerne effektivt har begrænset anklagerne mod Pinochet til alene at gælde de lovovertrædelser, der fandt sted efter december 1988, så "er de tilbageværende overtrædelser alvorlige". Pinochet var Chiles præsident fra 1973 til 1990.
Straws beslutning betyder ikke, at retsmøderne om en udlevering vil starte straks, ej heller, at disse vil resultere i en udlevering af Pinochet. Pinochets advokater kan fremtvinge en udskydelse af denne del af proceduren ved at appellere Straws beslutning til Londons overret, High Court.
Leder på bagsiden og artikel side 5

Patientforeninger skaber splid
*Flere amter undsiger direkte formanden for Amtsrådsforeningens sygehusudvalg, amtsborgmester Bent Hansen, der har meddelt, at Amtsrådsforeningen vil slå hånden af samtlige landets 192 patientforeninger.
Beslutningen om at afbryde samarbejdet med patienternes talerør kritiseres også skarpt af Det Konservative Folkepartis sundhedspolitiske ordfører, Tom Beck, og Kræftens Bekæmpelse og flere patientforeninger, mens sundhedsminister Carsten Koch opfordrer patientforeningerne til at lave etiske retningslinjer.
Bent Hansen erklærede torsdag, at amterne ikke længere vil lytte til patientforeninger, fordi det ikke er til at vide, om de alene varetager patienternes interesser, eller om de også arbejder for medicinalindustrien. I stedet for at lytte til patientforeningerne skal amterne fremover hente oplysninger om patienterne hos speciallægerne på hospitalerne, sagde Bent Hansen.
Men hverken Fyns Amt eller Århus Amt agter at afbryde samarbejdet med patientforeningerne.
Artikel side 3

Danmark taber IT-terræn
*Danmark er det land i Norden, der er dårligst klædt på til informationssamfundet. På et år er Danmark rutchet fra en tredjeplads til en sjetteplads på et såkaldt informationssamfunds-indeks, skriver edb-bladet Computerworld.
Indekset, der er udarbejdet af analysefirmaet IDC og koncernen World Times, belyser et lands evne til at anvende og få fordele ud af informationer og IT.
I 1998-indekset er USA på førstepladsen fulgt af Sverige, Finland, Singapore og Norge. Efter Danmark følger Holland, Australien, Japan, Canada og Schweiz.
Danmark er sammen med Japan blandt de lande, der har tabt mest terræn i forhold til 1997-indekset.
Indekset belyser 23 forskellige forhold inden for fire kategorier. Det gælder for eksempel antallet af pc'er pr. 100 indbyggere, telepriser, omsætning på e-handel samt landets skolesystem.

Information præciserer
*I forgårs kom vi ved en fejltagelse i artiklen Sidste bus fra Ferizaj på side 3 til at kalde flygtningelejren Stankovic for Stenkovac.
Vi beklager fejlen. Red.

Begrænset valgfrihed i Algeriet
*Indbyggerne i Algeriet gik torsdag til stemmeurnerne for at vælge en ny præsident, men deres handlemulighed var begrænset til kun en præsidentkandidat - Abdelaziz Bouteflika.
Bouteflika, der er tidligere udenrigsminister, og som er "militærets mand", blev ene på banen, da hans seks rivaler forleden trak sig ud af kapløbet med henvisning til svindel.
De algeriske myndigheder har optrappet sikkerheden i landet forud for valghandlingen.
Mange af provinserne har lidt hårdt under den blodige vold, der i syv år har hærget landet og kostet over 70.000 mennesker livet.
De seks kandidater sagde, at de trak sig fra præsidentvalget, fordi Algeriets nuværende præsident, Liamine Zeroual, og den magtfulde militære stabschef Mohamed Lamari ikke havde levet op til løfterne om et retfærdigt og gennemsigtigt valg i landet.
En talsmand for de seks kandidater sagde, at de vil opfordre til landsomfattende demonstrationer i Algeriet fredag i protest mod valget.
Stemmeafgivning er ikke obligatorisk i Algeriet.
Selv har Bouteflika sagt, at han ikke vil påtage sig præsidentposten, med mindre et flertal af Algeriets 17,5 millioner stemmeberettighede vælgere møder op for at stemme. Dermed bliver det stemmeprocenten, der ser ud til at blive afgørende for udfaldet, som ikke var optalt ved reaktionens afslutning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her